Oh wat vind ik het heerlijk wanneer ik wakker word en de zon schijnt. Het klinkt misschien heel cliché, maar wanneer ik de gordijnen opendoe en de de zon schijnt naar binnen, dan heb ik direct een goed humeur. Ik kan daar echt van genieten. Alles ziet er ook gezelliger uit in de kamer als het licht erop schijnt. Maar hoewel ik ontzettend kan genieten van de zon, ik had er laatst wel even genoeg van.
Onze woonkamer, waarin het meestal redelijk koel blijft, was na een paar erg warme dagen veranderd in een sauna. Echt niet lekker en verre van comfortabel. Zelfs de katten wisten niet waar ze het moesten zoeken. Nu hebben we wel een zonnescherm, maar die werkt niet optimaal, want de zon schijnt nog voor een groot deel de keuken in. We zullen t.z.t. toch moeten nadenken over een ander soort zonwering.
Ik ben daarom vast gaan kijken welke soorten er allemaal zijn en wat voor ons het meest handig zou zijn (en betaalbaar 😉). Ik kwam erachter dat bepaalde zonwering ook isolerend werkt en dat je daarmee energie kunt besparen. Iets wat ik niet wist, maar waardoor het voor mij nog een stuk interessanter wordt. We wonen namelijk in een monumentaal pand waar geen dubbele ramen inzitten en die mogen er ook niet ingezet worden. Winterdag wordt er dus aardig gestookt om het warm te krijgen en je voelt de kou door de ramen heen. Het is dus zeker iets om over na te denken als je op zoek gaat naar zonwering voor je huis, want als het de kou ook enigszins tegen kan houden scheelt dat uiteindelijk weer in de energierekening.
Welke soorten zonwering zijn er?
Er zijn verschillende soorten zonwering en ze zorgen allemaal voor schaduw in je woning. Dat is natuurlijk ook de bedoeling, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal even goed werken om de warmte buiten de deur de houden. Nu is dat ook niet voor iedereen even belangrijk. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld markiezen voor de ramen omdat dit zo mooi staat en het de woning meer karakter geeft. Hier gaat het niet persé om de warmte buiten te houden. Laten we eens kijken welke soorten zonwering er zoal zijn:
- Rolluiken
- Screens
- Markiezen
- Uitvalschermen
Wat zijn nu precies de verschillen tussen deze soorten en hoe maak je een goede keuze? Ik heb de voor- en nadelen even voor je op een rijtje gezet.
Rolluiken
Een rolluik zorgt voor complete afsluiting. Je kunt er daarom het hele jaar voordeel van hebben. In de zomer houdt het de warmte buiten, terwijl het in de winter juist helpt tegen de kou omdat het een isolerende werking heeft. Het houdt de warmte dan vast in huis en daar bespaar je weer energie mee. Het sluit wel helemaal af, dus het is ook echt donker. Handig voor in een slaapkamer, maar je moet je afvragen of je dit ook wilt in de woonkamer. Een rolluik werkt ook geluiddempend. Heb je dus veel last van lawaai dan is dit een fijn bijkomend voordeel. Daarnaast maak je het inbrekers ook moeilijker om binnen te komen via het raam.
Voordelen rolluiken
- zonwerend
- verduisterend
- isolerend (dus energiebesparend)
- werkt geluiddempend
- inbraak vertragend
- duurzaam
- redelijk onderhoudsarm
- bestand tegen alle weertypen
Nadelen rolluiken
- niet mogelijk om naar buiten te kijken
- minder mooi
Screens
Screens filteren licht en warmte waardoor het lekker koel blijft in huis. Je behoudt het zicht naar buiten zonder dat er naar binnen gekeken kan worden. ‘s Avonds, wanneer het donker wordt en je de lampen aandoet, veranderd dit en kun je wel van buiten naar binnen kijken. Afhankelijk van het soort doek kun je de gewenste hoeveelheid privacy en zicht naar buiten bepalen.
Voordelen screens
- zonwerend
- je kunt gewoon naar buiten kijken
- laag isolerend
- beter bestand tegen harde wind dan een uitvalscherm
Nadelen screens
- niet inbraak vertragend
- niet bestand tegen alle weertypen
Markiezen als zonwering
Mijn favoriete zonwering, markiezen. Ik vind dit zelf zo mooi staan op een huis. Mijn schoonouders hebben ze ook op hun woning en het geeft het geheel een romantische uitstraling. Markiezen zorgen ervoor dat de zon van alle kanten wordt tegengehouden zodat het in huis een stuk koeler blijft.
Voordelen markiezen
- authentieke uitstraling
- zorgt voor schaduw in huis
- zijkant is ook gesloten, dus werkt beter dan een uitvalscherm
- kan een stootje hebben, niet erg windgevoelig
Nadelen markiezen
- onderhoudsgevoelig
- kostbaar
- niet isolerend
- niet inbraak vertragend
- ze belemmeren de doorgang onder een raam
Uitvalschermen
Een uitvalscherm is een zonwering die zorgt voor schaduw in je woning en je kunt gewoon naar buiten kijken. Het is een goede oplossing voor voortuinen en balkons.
Voordelen uitvalschermen
- brengt sfeer
- zorgt voor schaduw in huis
Nadelen uitvalschermen
- onderhoudsgevoelig
- niet isolerend
- niet inbraak vertragend
- niet bestand tegen alle weertypen
Met welke zonwering energie besparen?
Met de juiste zonwering kun je behoorlijk wat energie besparen. Niet alleen in de zomer, (minder snel een airco nodig), maar ook in de winter. Bij rolluiken en screens ontstaat er een ruimte met stilstaande lucht tussen het raam en de zonwering. Deze stilstaande lucht isoleert en zorgt er in de zomer voor dat de warmte niet van buiten naar binnen komt en in de winter dat de kou niet naar binnen komt. Tegelijkertijd houdt het de warmte in de kamer beter vast zodat je deze minder hoeft te verwarmen.
Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden wanneer je op zoek gaat naar zonwering. Ga je voor functionaliteit, duurzaamheid en om energie te besparen? Of ga je voor een mooie uitstraling? Waar je ook voor kiest, ik denk dat het sowieso verstandig is om advies te vragen en zonwering op maat te bestellen zodat je zeker weet dat de zonwering die je kiest ook het beste is voor jouw woning.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met InHuis Plaza
Geef een reactie