Wonen als een Hobbit in een boshuis

Het lijkt het huis van een Hobbit uit de film Lord of the Rings, maar niets is minder waar. Engelsman Simon Dale had genoeg van de enorm hoge hypotheeklasten. Hij besloot daarom met zijn vrouw en kinderen naar de heuvels van Wales te verhuizen om daar zelf een huis te gaan bouwen. Een houten eco-huis was het resultaat na vier maanden werk. De totale kosten? Slecht 3.000 pond.

Een huis met aandacht voor het milieu

Simon Dale wilde een huis bouwen met maximale aandacht voor het milieu. Op deze manier had hij ook de kans om met zijn familie dicht bij de natuur te leven. Het huis is voor een groot gedeelte gemaakt van sloophout voor vloeren. Hij kreeg hierbij hulp van familie en voorbijgangers. Zijn vrouw en kinderen kampeerden in de tijd dat hij bezig was met de bouw op het nabijgelegen platteland.

Bij het zoeken naar hun droomproject hadden ze veel geluk. Ze hoefden de eigenaar van het bos niet te betalen voor de grond waarop ze bouwden. Dit in ruil voor het verzorgen van het omringende bos. Wat hun ook erg mee zat was dat het bos uitgedund moest worden. Er moest een bepaalde soort bomen gekapt worden die  anders alleen verkocht konden worden als brandhout. Deze bomen waren juist ideaal voor het bouwen van het boshuis omdat het buigzaam was en het interessante vormen had.

Eerst werd er een houten frame gemaakt door de schoonvader van Simon Dale.

houten-frame

Daarna werd het dak bedekt met een laag stro voor isolatie en daarover heen kwamen kunststof platen om het waterdicht te maken. Tenslotte is het bedekt met een laag aarde zodat het huis perfect past in de omgeving.

isolatie-boshuis

Volgens Simon was het vooral ook leuk om zelf iets te creeren, in plaats van in een standaard huis te wonen wat vooral gericht is op winst en het gemak van de bouw. Door met  natuurlijke materialen te werken heeft Simon ook nog als bonus, maar zeker niet onbelangrijk, het voordeel dat er geen giftige stoffen zijn gebruikt.

binnen-boshuis
keuken-boshuis

Inmiddels is de familie alweer verhuisd naar een andere plek waar ze nog bezig zijn met de realisatie van een nieuwe woning die vergelijkbaar is met de boswoning die ze eerder hebben gebouwd.

nieuwe-boswoning

Persoonlijk ben ik erg nieuwsgierig of het wonen in een dergelijk huis mij ook zou bevallen qua licht e.d. Wat denk jij, zou jij zo kunnen leven?

Ook leuk om te lezen!

4 reacties op “Wonen als een Hobbit in een boshuis”

 1. marlene avatar
  marlene

  Het lijkt mij fantastisch om zo te kunnen leven!
  Back to nature!

 2. Minela avatar
  Minela

  Wij willen ook wel zo gaan wonen maar ik weet niet of je in NL een vergunning krijgt voor zoiets. Weet iemand dat???

  1. Jan-willem avatar
   Jan-willem

   Ik ben benieuwd of het geluk is om zo’n leuk huisje te bouwen, volgens mij is Nederland daar erg streng in.
   Laat het me a.u.b weten hoe het verlopen is.
   Groet JW

 3. Hobbit Maaike avatar

  Hee allemaal mensen met de M reageren hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.