Koud? Met deze tips blijf je lekker warm!

koud

Met de winter voor de deur en de stijgende energiekosten zijn veel mensen bang dat ze straks in de kou komen te zitten. En het koud hebben, daar houdt volgens mijn niemand van. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om warm te blijven. De kachel kan dan ook wel een paar graden lager. Dus, heb je het koud? Met deze tips blijf je lekker warm! Ook zonder hoge energiekosten.

Lichaamswarmte

Hoe meer lichaamswarmte we om ons heen hebben, hoe warmer we het krijgen. Wanneer je een nauwsluitende muts op je hoofd draagt die over je oren past, zul je je meteen warmer gaan voelen.

Het meest efficiënte materiaal voor warmte is wol. Niet iedereen kan er tegen, maar als het erop aankomt je warm te houden, is niks beter dan bont of wol. Dieren blijven er warm door en het werkt hetzelfde voor ons.

Een andere manier om lekker warm te blijven is door lekker tegen elkaar aan te kruipen. Zo houd je elkaar warm.

Laagjes

Laagjes kleding dragen is iets wat absoluut helpt om warm te blijven. Het is bewezen dat het dragen van meerdere laagjes je warmer houdt dan een dikke laag. Door meerdere lagen te dragen sluit je stilstaande lucht op tussen elke laag, en dit heeft een isolerend effect.

Je kunt de warmte zelf reguleren door een laag aan- of uit te trekken.

Zorg er wel voor dat de onderste laag (de stof tegen je huid) vocht afvoert. Thermokleding werkt heel goed omdat het ervoor zorgt dat het lichaamsvocht wordt afgevoerd. Draag geen katoenen shirt als eerste laag, want dit houdt vocht vast en hierdoor koel je snel af en krijg je het juist koud.

Je kunt hier indien nodig nog een trui, een vest of een jas overheen doen.

Welke stoffen zijn het warmst?

Wol is eigenlijk de stof die het warmst is. Het isoleert beter dan anders soorten textiel waardoor het warmer is. Andere stoffen die je lichaam ook goed warm houden zijn:

  • Fleece
  • Zijde
  • Flanel

Deze stoffen kun je prima gebruiken om verschillende laagjes te creeëren.

Houd je voeten warm

Een paar dikke sokken helpen goed om je voeten lekker warm te houden Vooral sokken van wol, of een mix met wol erin werken goed. Om het buiten warm te houden kun je ook nog kiezen voor een paar gevoerde laarzen.

Foto gemaakt door Congerdesighn

Houd je handen warm

Handschoenen zijn perfect om je handen lekker warm te houden. Ook hier zijn de wollen varianten het beste om je handen warm te houden. Als je daar tegen kunt, en niet net als ik allergisch bent voor wol. Kies dan voor een variant met bijvoorbeeld fleece aan de binnenkant.

Dekens

Een andere manier om lekker warm te blijven is onder een deken. Wij hebben er meerdere aangeschaft zodat we die ‘s avonds wanneer we op de bank zitten lekker over ons heen kunnen gooien. Echt, je hebt het dan zomaar warm.

Hete drankjes

Neem een warm drankje om je lichaamstemperatuur te verhogen. Dit is ook perfect om warme handen te krijgen. Een lekkere kop thee, of een kom zelfgemaakte soep. Heerlijk! Vooral kaneelthee is een goed idee. Kaneel stimuleert de bloedsomloop en dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur iets verhoogd.

Beweging

Dit ligt misschien erg voor de hand, maar ga lekker bewegen en je hebt het zomaar warm. Doe wat jumping jacks of loop de trap een paar keer op en neer. Zelf ga ik vaak even naar buiten om het terras aan te vegen. Dan heb ik het daarna in huis een hele tijd warm 😉.

Dit waren mijn tips om warm te blijven tijdens koude dagen. Heb jij nog andere goede ideeën? Ik lees ze graag terug in de reacties.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.