Een jaar lang geen kleding kopen, durf jij het aan?

Deze keer een gastblog van Tiety Lindeboom. Zij ging vorig jaar de uitdaging aan en kocht een jaar lang geen kleding. Haar verhaal.

Een jaar lang geen kleding kopen. Een vriendin ging dit doen en ik dacht direct, ik doe mee. Dat was begin 2012. Volhouden is geen issue, gewoon doen. Wel heb ik besloten als er iets kapot gaat, dan mag ik het vervangen. Een paar schoenen en een broek. Voor die laatste heb ik wel 5 broeken weggedaan. Ik heb dus kleren genoeg.In het begin is het even moeilijk. Soms stond ik onbewust al in een kledingzaak. Dat is niet zo handig. Ook jammer dat er nu zoveel kleur in de winkels hangt, ik hou erg van kleur en er zijn seizoenen dat dat nauwelijks te vinden is. Maar ach, zo’n trendvolger ben ik toch al niet. En “must haves”, dat maak ik zelf wel uit.

Nu is het december. De winkels hangen vol met feestkleding, maar ik laat het lekker hangen. Wat is nu de reden dat ik mee deed. Wij zijn al lang bezig met consuminderen. De winkels staan en hangen vol met dingen die je helemaal niet nodig hebt en die je echt niet gelukkiger maken. En het kost bovendien handen vol geld. Moet ik dan de economie niet steunen, nu het alom crisis is. Nee, ik moet in de eerste plaats er voor zorgen dat mijn privé economietje gezond blijft.

Het jaar is om, en is het nu in sneltreinvaart naar de winkels, waar ook nog eens opruiming is? Nou nee, het is net alsof ik het verleerd ben. Bovendien kijk ik wel heel kritisch naar al dat spul wat er hangt en vraag ik me af, wat moet ik er mee? Heb ik het nodig? Het antwoord is nog steeds NEE!!

Ook leuk om te lezen!

11 reacties op “Een jaar lang geen kleding kopen, durf jij het aan?”

 1. Rina avatar
  Rina

  Volgens mij ben ik die vriendin en ook ik heb het zonder problemen vol gehouden, en heb nu alleen in de opruiming een mooie top gekocht, die ik al 3 maanden geleden nodig had.
  Ik ben het winkelen ook verleerd en dat geeft een rustig gevoel.
  Tiety, we mogen best een beetje trots op ons zijn.

 2. Helga den Hoed avatar
  Helga den Hoed

  Tiety , dat heb je prima volgehouden , en je kwam niets te kort .
  Groetjes , Helga

 3. Asgorath avatar
  Asgorath

  Uhm… ik overleef jaren zonder nieuwe kleding te kopen… Maar ja, ben dan ook een man 😉

 4. Patrick Jaminé avatar

  Awel en ik ben een man en kocht jaarlijks aan honderden euro aan kleding. ben ook sinds een jaar geen kleding meer aan het bijkopen. Ik ben een stuk creatiever geworden in het combineren van wat ik al had. Een hoop geld uitgespaard. Bewuster gaan leven en ongelooflijk tevreden dat ik op dat vlak al geen slaafkes ergens o de wereld laat werken voor mij.

  Hoe nu verder? Wel na een tijd zal ik wel terug wat nodig hebben vanwege slijtage. Doch ben toch al begonnen met wat reparatiewerkjes. Je ziet er niets van en t werkt therapeutisch op de koop toe. En weeral bespaard op geld en milieu. En als ik dan echt eens iets dien bij te kopen? dan heb ik mezelf en de aarde beloofd ecologisch bewust en Fair te kopen. 🙂

 5. Menalda avatar
  Menalda

  Ik doen nu 4,5 maand mee. Moet me wel beheersen met die leuke voorjaarskleuren maar het gaat lukken! 🙂

 6. Esther van der Sluis avatar

  ga nu starten met ook een jaar lang je koopt en blijft maar in de kast leggen je kan het ook zo zien wat brengt het op alle geshop in je levensvulling

 7. Anne (@Annekeh) avatar

  Ik heb inmiddels al meer dan een jaar geen kleding gekocht. Vooral omdat ik er gewoon het geld niet voor heb. Alleen een nieuwe bh die echt nodig was, maar daar heb ik een vvv-bon voor gebruikt die ik had verdiend met enquetes invullen. Ik kan het verder heel goed redden met wat er in mijn kast hangt en ligt.

 8. Maaike avatar
  Maaike

  Ook ik wil een jaar geen kleding meer gaan kopen. Ik word nl zo hebberig van al die mooie kleren. Ik merk dat ik steeds meer wil. Het geeft me ook onrustig gevoel, het idee dat ik dat mooie jurkje misschien in mijn maat mis als ik niet iedere keer ga kijken…
  Maar er is telkens iets erg moois, dus blijven de mooie kledingstukken in mijn gedachten tot ik ervoor bezwijk.
  Nu kocht ik onlangs veel in de opruiming.. 3 voor prijs van 1, maar denk nu…er zat toch een miskoop bij.
  Dus nu is het genoeg geweest… De basis kleding kast is goed gevuld.. Ondergoed en mooie bh’s zijn aangevuld en nu is het genoeg geweest!
  De nieuwsbrieven/emails van leuke winkels worden afgemeld…..rust in de kledingkast. Ben benieuwd hoe het gaat bevallen…..wordt vervolgd.

 9. marianne avatar
  marianne

  Op zich een mooi idee. Ik werk echter in een kledingzaak en veel winkels kunnen het zich niet veroorloven als we dit allemaal gaan doen. Er wordt al veel minder gekocht. Ik zeg lekker kopen. Als je er flauw van bent geef je het aan een goed doel. Sta jij er leuk op en een ander ook! En de economie krijgt een boost. Ik zeg, een win-win-win situatie.

 10. Inge avatar
  Inge

  Marianne, denk je wel eens na over wat je daarmee in stand houdt? Je houdt een economie in stand waar vooral de rijke aandeelhouders nog rijker van worden en die ten koste gaat van onze aarde omdat we veel meer produceren dan werkelijk nodig is (of waar denk je dat al die katoen vandaan komt), bovendien worden overal tef wereld arme mensen uitgebuit om katoen te produceren en kleding tegen lage kostprijs te vervaardigen… Natuurlijk vind ik het erg voor jou wanneer jij hierdoor je baan verliest, maar misschien kan je dan een andere baan vinden in een sector (de zorgsector bijvoorbeeld) waar we met ons allen beter van worden in plaats van slechter …
  Ik heb een tijdje geleden besloten om enkel nog iets nieuws te kopen, wanneer een kledingsstuk versleten is. Ik was deze week zo blij met een gaatje in mijn schoen … 🙂

 11. Hansz Pint avatar
  Hansz Pint

  Oud(er) en zonder pensioen…
  dan moet je het met je AOWtje doen!
  Maar met krijgertjes van je zoons en voor een prikkie bij de kringloop,
  dan heb je met je beetje geld toch een hoop.

  Met de geldzucht van de producent
  en de hebzucht van de consument,
  zijn we slaaf geworden van ‘het systeem’
  De TIJDSGEEST heeft ons ontheem-t

  TROOSTkopen is wat ons gaande houdt in dit leven
  maar ons hart en ziel die staan te beven,
  Waar ligt de waarheid in verscholen,
  Niet in de huidige mallemolen…

  En nu ga ik mezelf maar even te buiten
  Om mijn betoog met de volgende spreuk maar af te sluiten

  There’s nothing that can’t be done
  if we raise our voice as ONE…..

  Hansz.Pint

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.