Blackfish, een aangrijpende documentaire over orka Tilikum

Blackfish

De afgelopen jaren zijn er een aantal documentaires voorbij gekomen die iets in mij los hebben gemaakt. Blackfish is daar zeker één van, net als Before the Flood. Ik vond het een erg aangrijpende documentaire en het heeft mij doen beseffen dat dieren niet thuishoren in een dierentuin of pretpark. Hoe goed ze ook verzorgd worden, en dat is in het geval van Tilikum zeker niet het geval, dieren hebben ruimte nodig.

Waar gaat Blackfisch over

Blackfish is een aangrijpend verhaal over de orka Tilikum. Tilikum werd op jonge leeftijd gevangen genomen en heeft 33 jaar in gevangenschap geleefd. Eerst in Sealand en daarna in Seaworld.

Blackfish

In de documentaire zie je de situatie van orka’s in gevangenschap. Wat doet dat met deze dieren? Ook wordt er gesproken over het feit dat Tilikum drie mensen heeft gedood. Eén van die mensen was zijn trainster. Seaworld gaf aan dat dit niets met het gedrag van de orka te maken had maar in de film wordt een andere conclusie getrokken.

Er zijn gesprekken met ooggetuigen en met ex-orka-trainster Samantha Berg. Zij reist de wereld over om te vertellen over haar ervaringen bij Seaworld. Het wordt het duidelijk dat orka’s hoogontwikkelde en emotionele zoogdieren zijn. Zoogdieren die psychologische schade oplopen doordat ze in zo’n ontzettend kleine ruimte moeten leven. Volgens Seaworld zijn de dieren er volkomen gelukkig en de trainers veilig, maar niets is minder waar.

Deze documentaire heeft ervoor gezorgd dat mensen wereldwijd niet meer naar attracties gaan zoals het Dolfinarium of Seaworld. Het had ook een behoorlijke impact op mijn kinderen. Ik zou zeggen, pak de zakdoekjes maar klaar 😢

Hoe denk jij over dierentuinen en pretparken zoals het Dolfinarium? Ik ben benieuwd of je er anders tegenaan kijkt na het zien van deze documentaire. Je kunt hem bekijken via iTunes

YouTube video

NB: Na het uitkomen van de documentaire Blackfish daalde de winst van Seaworld met 84 procent. Ze hebben om die reden aangekondigd om maatregelen te nemen en de orca shows vanaf 2019 uit te faseren. De shows met dolfijnen blijven echter gewoon doorgaan.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.