Wat is omega 3, waarom heb je het nodig en wat als je geen vis eet?

Eet jij ook vegetarisch of veganistisch en vraag je je af hoe je voldoende omega 3 binnenkrijgt? Om gezond te blijven heeft ons lichaam bepaalde soorten vet nodig en omega 3 is daar één van. Het voedingsadvies is zelfs om in ieder geval één keer in de week vette vis te eten omdat dit gezond is. Het is nodig voor een normale hersenfunctie en het gezichtsvermogen. De meeste omega 3 krijg je binnen wanneer je vis eet maar wat nu als je geen vis eet?

Wat is omega 3

Allereerst maar eens even uitleggen wat omega 3 precies is en waarom we het eigenlijk nodig hebben. Omega 3 is een essentieel vetzuur wat eigenlijk betekent dat het een vetzuur is dat ons lichaam nodig heeft. Het is een meervoudig onverzadigd vetzuur wat goed is voor ons lichaam, in tegenstelling to verzadigde vetzuren. De bekendste omega 3 vetzuren zijn ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). De ALA is een plantaardige omega 3 vetzuur en de EPA en DHA staan bekend als de vetzuren die in vis zitten.

Gezondheidsvoordelen van omega 3

Omega 3 vetzuren hebben ontzettend veel gezondheidsvoordelen zoals:

 • Het is goed voor de groei- en de ontwikkeling van de hersenen bij kleine kinderen (hoger iq, minder gedragsproblemen en een lager risico op een ontwikkelingsachterstand).
 • Verkleint het risico op hart- en vaatziekten
 • Verlaagt de bloeddruk
 • Tegengaan van depressie
 • Kan helpen bij menstruatiepijn
 • Helpt tegen ontstekingen
 • Goed voor je huid (het is een bouwstof voor je huid)

Zoals je ziet heeft Omega 3 nogal wat voordelen voor je gezondheid. Ons lichaam maakt het echter niet zelf aan, dus we zullen het uit onze voeding moeten halen.

Waar zit Omega 3 in

De meeste omega 3 kun je vinden in vette vis. Vooral in makreel zit een hoog percentage, maar het zit ook in haring, zalm en tonijn.

Misschien houd je wel helemaal niet van vis, of wil je het niet eten omdat je vegetariër of veganist bent. De steeds groter wordende verontreiniging in de zeeën kan ook een reden zijn dat je geen vis meer wilt eten. Veel vissoorten zijn vervuild met zware metalen en ik kan me zo voorstellen dat je daar niet teveel van wilt binnenkrijgen. Welke reden het ook is, ik neem aan dat je toch wel graag de gezondheidsvoordelen wilt hebben van omega 3. Dus hoe kom je dan aan deze vetten als je geen vis eet? Waar zit het nog meer in? Hieronder een lijstje van producten die ook omega 3 bevatten:

 • Plantaardige olie zoals lijnzaadolie, walnootolie, algenolie en sojaolie
 • Lijnzaad
 • Zeewier
 • Algen (vissen halen de omega 3 uit de algen die ze opeten, dus je kunt ook direct naar de bron gaan en daar je omega 3 uithalen).
 • Peulvruchten (daarom eten wij dus zoveel bonen 😉)
 • Noten, en dan vooral walnoten bevatten veel ALA. Eet er niet teveel van want ze bevatten behoorlijk wat calorieeën
 • Groene bladgroenten
 • Hennepzaad- en olie

Visoliecapsules zijn ook een alternatief, maar als veganist zul je dit waarschijnlijk ook niet willen. Gelukkig zijn er ook algenolie capsules verkrijgbaar die DHA bevatten. Deze zijn geschikt voor zowel vegetariërs als veganisten, en ze zijn een prima alternatief voor iedereen die liever geen visolie gebruikt.

Zelf hebben we de Vegan algenolie van Arctic Blue altijd in huis. Ik heb geen ervaring met andere merken (die zijn waarschijnlijk net zo goed) maar deze zijn vrij klein en gemakkelijk in te slikken. Daar ben ik zelf blij mee want ik heb altijd het gevoel dat die capsules die je in één keer door moet slikken in je keel blijven hangen. Daarnaast vind ik het ook wel een prettig idee dat de algen die gebruikt worden in deze capsules zijn gekweekt in een gecontroleerde omgeving. Er kan dus geen verontreiniging van zware metalen of iets dergelijks in zitten.

Kritische noot

Ondanks dat ik veel artikelen tegenkom en in het verleden ook heb gelezen is het moeilijk om met zekerheid te zeggen of de gezondheidsvoordelen voor wat betreft hart- en vaatziekten ook echt bewezen zijn. Ik kan op het internet meerdere onderzoeken vinden. Sommige geven aan dat omega 3 helpt tegen hart- en vaatziekten, een ander onderzoek uit 2017 geeft aan dat het weinig of geen effect heeft.

Er wordt wel gesproken over het feit dat mensen die regelmatig vis eten er vaak sowieso al een gezondere levensstijl op na houden. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Japan. Ze eten daar veel vis en voedsel wat in de natuur groeit en vers verkrijgbaar is. Ze eten weinig vlees en zuivel. Heel veel (welvaart) ziekten die hier voorkomen kom je daar gewoon niet tegen. Ik denk dan ook dat het een combinatie is van verschillende factoren. Die omega 3 is zeker goed om te nemen, maar zorg er dan ook voor dat je voor de rest gezond eet.

Waar kun je omega 3 algenolie kopen?

Je kunt omega 3 algenolie o.a. vinden bij:

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.