Stevia, zoetvervanger extraordinaire

Stevia is een product wat wij zelf al geruime tijd gebruiken als vervanging van suiker. Helaas was het tot nu toe verboden in de EU om stevia als zoetstof te verkopen en was het verplicht om op de potjes te vermelden ‘voor uitwendig gebruik’. Gelukkig is hier deze maand een eind aan gekomen en eindelijk is Stevia ook in de EU goedgekeurd als zoetstof voor consumptie.

Waar kun je Stevia in gebruiken

Met stevia kun je eindeloos combineren. Het is niet alleen lekker in koffie, thee of yoghurt maar je kunt het ook prima in gebak gebruiken doordat het tot een hoge temperatuur stabiel blijft. Dat wil zeggen dat de chemische structuur bij hoge temperaturen niet verandert. Suiker doet dat wel. Het karamelliseert wanneer je het bakt en dat maakt verschillende kankerverwekkende stoffen aan.

En wat natuurlijk ook een heel groot voordeel is, en misschien nog wel de belangrijkste voor de meeste mensen, het heeft 0 calorieën! Ja, je leest het goed, geen calorieën. Wat ook weer als bijkomend voordeel heeft dat het geen gevaar vormt voor tandbederf.

Voordelen van Stevia

De steviaplant is 200 keer zoeter dan suiker en wordt al jaren als zoetmiddel in o.a. Japan en Brazilië gebruikt. Stevia staat er ook om bekend om pijn en irritatie te verminderen bij huidaandoeningen zoals acne en eczeem en lijkt ook te helpen bij diabetes en hypoglykemie. Het stimuleert de alvleesklier tot productie van insuline en verlaagt de bloedsuikerspiegel naar normale waarden. Ook schijnt het de bloeddruk te verlagen.

Een mooi product wat naar mijn idee al veel eerder in de winkels had moeten liggen als consumptieproduct.

De witte stevia is het beste te gebruiken als vervanging van suiker en de bruine stevia voor uitwendig gebruik voor een medicinale werking.

Ook leuk om te lezen!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.