In een eerder blogbericht heb je misschien gelezen dat wij hier thuis veel bonen eten en dat ik deze meestal koop op de markt. Gedroogde bonen, zonder plastic verpakking dus helemaal vers van de pers 😉. Alleen maar voordelen zou ik zeggen, maar er was toch één klein nadeeltje. Ik had geen verpakking meer waarop stond hoe ik de bonen moest bereiden en hoe lang ik ze moest koken. En aangezien er toch wel wat verschillende soorten bonen zijn en ze niet allemaal dezelfde kooktijd hebben was dat even uitzoeken.
Inmiddels eten we zo vaak gedroogde bonen dat ik de kooktijden wel redelijk in mijn hoofd heb, maar voor diegenen die daar naar op zoek zijn heb ik een handig overzichtje gemaakt. Voor de volledigheid leg ik ook direct maar even uit hoe je dat eigenlijk doet, verse bonen klaarmaken.
Gedroogde bonen koken, stap voor stap
Om gedroogde bonen het best voor te bereiden volg je de volgende stappen:
1. Spoel de bonen af
Zorg ervoor dat je de gedroogde bonen goed schoon spoelt voordat je ze in de week zet. Ik spoel ze zelf af in een vergiet. Je kunt dan ook makkelijk controleren of er nog takjes e.d. inzitten zodat je die eruit kunt halen.
2. Doe de bonen in een grote pan met koud water
Nadat je de bonen hebt afgespoeld doe je ze in een grote pan die je vult met koud water. Zorg ervoor dat je minstens twee keer zoveel water als bonen hebt. De bonen zetten uit en worden wel twee keer zo groot in volume. Ze nemen behoorlijk wat water op dus je kunt beter veel dan te weinig water toevoegen.
3. Gedroogde bonen weken
Meestal doe ik dit de dag voordat ik de bonen wil eten. Zo weet ik zeker dat de bonen voldoende tijd hebben gehad om het water op te nemen. Je kunt het natuurlijk ook dezelfde dag doen maar houd er dan wel rekening mee dat ze ook nog een tijd moeten koken. Dan wordt het dus vroeg opstaan of laat eten 😉.
4. Bonen afspoelen
Wanneer de bonen minimaal 8 uur in het water hebben geweekt kun je ze weer in het vergiet gooien en goed afspoelen. Daarna zijn ze klaar om gekookt te worden.
5. Bonen koken
De bonen zijn nu klaar om gekookt te worden. Kijk voor de verschillende kooktijden in het overzicht hieronder. Doe de bonen in een grote pan en vul deze ruim met gekookt water. Breng het geheel opnieuw aan de kook en zet het vuur of de kookplaat dan lager en laat het pruttelen totdat de bonen gaar zijn. Ze zijn gaar wanneer ze zacht zijn. Als ze papperig zijn dan hebben ze te lang gekookt. Check zo nu en dan wel even, vooral in het begin want mijn ervaring is dat het water snel overkookt. Geen idee waarom dat juist met bonen zo snel gebeurt maar het is me te vaak overkomen dat het water erover heen gutst en het is een rotkarwei om het daarna schoon te maken .
6. De bonen zijn nu klaar voor gebruik
Je kunt de bonen nu gebruiken voor het recept wat jij wilt maken. Dit is ook het moment dat je zout kunt toevoegen. Jamie Oliver gaf in zijn kookprogramma een keer het advies dit niet eerder te doen want dan worden de bonen niet gaar. En als hij het zegt zal het wel kloppen👨🍳.
Heb je gekookte bonen over? Geen probleem, je kunt ze een paar dagen in de koelkast bewaren of een paar maanden in de vriezer.
Wat is de kooktijd van gedroogde bonen
De kooktijden van de verschillende soorten bonen vind je hieronder. Alle bonen hebben een inweek tijd van minimaal 8 uren.
- Bruinen bonen: 1 tot 1½ uur koken
- Zwarte bonen: 1 tot 1½ uur koken
- Kidneybonen: 1½ uur koken
- Adukibonen: 45 tot 60 minuten koken
- Witte bonen: 1 tot 1¼ uur koken
- Black eyed beans: 1 uur koken
- Lima bonen: 1½ uur koken
- Pinto (kievits) bonen: 1½ uur koken
- Fryske wâldbeantjes (woudbonen): 1 tot 1½ uur koken
Hoe lang kun je gedroogde bonen bewaren?
Gedroogde bonen kun je heel lang bewaren. Als je ze op een koele, droge en donkere plek bewaart dan kun je ze ongeveer een jaar bewaren. Daarna wordt de schil iets harder en persoonlijk vind ik ze dan niet meer zo lekker. Je kunt ze dan best nog wel eten, maar dan moeten ze wel langer geweekt en gekookt worden. Let er in ieder geval op dat ze niet beschimmeld zijn en dat ze niet muf ruiken.
Welke gerechten maak jij graag met bonen?
Geef een reactie