Hoe bereid je gedroogde bonen en hoe lang moet je ze koken?

gedroogde bonen

In een eerder blogbericht heb je misschien gelezen dat wij hier thuis veel bonen eten en dat ik deze meestal koop op de markt. Gedroogde bonen, zonder plastic verpakking dus helemaal vers van de pers 😉. Alleen maar voordelen zou ik zeggen, maar er was toch één klein nadeeltje. Ik had geen verpakking meer waarop stond hoe ik de bonen moest bereiden en hoe lang ik ze moest koken. En aangezien er toch wel wat verschillende soorten bonen zijn en ze niet allemaal dezelfde kooktijd hebben was dat even uitzoeken.

gedroogde bonen bereiden

Inmiddels eten we zo vaak gedroogde bonen dat ik de kooktijden wel redelijk in mijn hoofd heb, maar voor diegenen die daar naar op zoek zijn heb ik een handig overzichtje gemaakt. Voor de volledigheid leg ik ook direct maar even uit hoe je dat eigenlijk doet, verse bonen klaarmaken.

Gedroogde bonen koken, stap voor stap

Om gedroogde bonen het best voor te bereiden volg je de volgende stappen:

1. Spoel de bonen af

Zorg ervoor dat je de gedroogde bonen goed schoon spoelt voordat je ze in de week zet. Ik spoel ze zelf af in een vergiet. Je kunt dan ook makkelijk controleren of er nog takjes e.d. inzitten zodat je die eruit kunt halen.

2. Doe de bonen in een grote pan met koud water

Nadat je de bonen hebt afgespoeld doe je ze in een grote pan die je vult met koud water. Zorg ervoor dat je minstens twee keer zoveel water als bonen hebt. De bonen zetten uit en worden wel twee keer zo groot in volume. Ze nemen behoorlijk wat water op dus je kunt beter veel dan te weinig water toevoegen.

3. Gedroogde bonen weken

Meestal doe ik dit de dag voordat ik de bonen wil eten. Zo weet ik zeker dat de bonen voldoende tijd hebben gehad om het water op te nemen. Je kunt het natuurlijk ook dezelfde dag doen maar houd er dan wel rekening mee dat ze ook nog een tijd moeten koken. Dan wordt het dus vroeg opstaan of laat eten 😉.

4. Bonen afspoelen

Wanneer de bonen minimaal 8 uur in het water hebben geweekt kun je ze weer in het vergiet gooien en goed afspoelen. Daarna zijn ze klaar om gekookt te worden.

5. Bonen koken

De bonen zijn nu klaar om gekookt te worden. Kijk voor de verschillende kooktijden in het overzicht hieronder. Doe de bonen in een grote pan en vul deze ruim met gekookt water. Breng het geheel opnieuw aan de kook en zet het vuur of de kookplaat dan lager en laat het pruttelen totdat de bonen gaar zijn. Ze zijn gaar wanneer ze zacht zijn. Als ze papperig zijn dan hebben ze te lang gekookt. Check zo nu en dan wel even, vooral in het begin want mijn ervaring is dat het water snel overkookt. Geen idee waarom dat juist met bonen zo snel gebeurt maar het is me te vaak overkomen dat het water erover heen gutst en het is een rotkarwei om het daarna schoon te maken .

6. De bonen zijn nu klaar voor gebruik

Je kunt de bonen nu gebruiken voor het recept wat jij wilt maken. Dit is ook het moment dat je zout kunt toevoegen. Jamie Oliver gaf in zijn kookprogramma een keer het advies dit niet eerder te doen want dan worden de bonen niet gaar. En als hij het zegt zal het wel kloppen👨‍🍳.

Heb je gekookte bonen over? Geen probleem, je kunt ze een paar dagen in de koelkast bewaren of een paar maanden in de vriezer.

Wat is de kooktijd van gedroogde bonen

De kooktijden van de verschillende soorten bonen vind je hieronder. Alle bonen hebben een inweek tijd van minimaal 8 uren.

 • Bruinen bonen: 1 tot 1½ uur koken
 • Zwarte bonen: 1 tot 1½ uur koken
 • Kidneybonen: 1½ uur koken
 • Adukibonen: 45 tot 60 minuten koken
 • Witte bonen: 1 tot 1¼ uur koken
 • Black eyed beans: 1 uur koken
 • Lima bonen: 1½ uur koken
 • Pinto (kievits) bonen: 1½ uur koken
 • Fryske wâldbeantjes (woudbonen): 1 tot 1½ uur koken

Hoe lang kun je gedroogde bonen bewaren?

Gedroogde bonen kun je heel lang bewaren. Als je ze op een koele, droge en donkere plek bewaart dan kun je ze ongeveer een jaar bewaren. Daarna wordt de schil iets harder en persoonlijk vind ik ze dan niet meer zo lekker. Je kunt ze dan best nog wel eten, maar dan moeten ze wel langer geweekt en gekookt worden. Let er in ieder geval op dat ze niet beschimmeld zijn en dat ze niet muf ruiken.

Welke gerechten maak jij graag met bonen?

Ook leuk om te lezen!

26 reacties op “Hoe bereid je gedroogde bonen en hoe lang moet je ze koken?”

 1. Evelien avatar
  Evelien

  Hay,
  Wat een fijn en duidelijk artikel.
  recent kon ik een zak gedroogde zwarte boontjes kopen die ik graag gebruik voor een mexicaanse boontjes schotel.
  Maar nu, het recept zegt 400 gram zwarte bonen. Er dan vanuit gaand dat dit over een blik gaat.

  Weetje misschien hoe ik dit kan omrekenen naar gedroogde bonen?
  Ik neem aan dat de boontjes voor het weken lichter van gewicht zijn dan na het weken.

  Op de verpakking van de bonen kon ik daar helaas geen informatie over vinden.

  Ik hoop dat je me opweg kan helpen. 🙂

  1. Karin avatar

   Hoi Evelien, dat is een hele goede vraag. Ik ga het de volgende keer eens precies afwegen. Het exacte gewicht heb ik op dit moment niet voor je, maar wanneer ik de bonen week en daarna kook heb ik ongeveer het dubbele.

 2. Ingrid avatar

  Hoi Karin, wij eten ook veel bonen. Ik las dat jij ze zonder plastic koopt op de markt. Bij ons in Den Helder verkopen ze het niet op de markt dus ben ik genoodzaakt om ze in een plastische verpakking te kopen. Wil graag van je weten op welke markt jij ze koopt. Graag hoor ik van je. Gr Ingrid

  1. Karin avatar

   Ik koop ze op de markt in Leeuwarden van Waldfarming. Zij hebben ook een webshop en leveren volgens mij in papieren zakken, dus je zou daar eens een kijkje kunnen nemen.

 3. Yvonne avatar
  Yvonne

  Beste Karin,

  Ten eerste mijn complimenten en gezellige duidelijke site.
  Nu heb ik wel even een vraagje omdat ik mijn bonen in de snelkookpan heb gekookt zijn ze net iets te ver door gekookt.
  En zuinig als ik ben vind ik het toch zonde om weg te gooien.
  Heb jij misschien een goed recept om dit toch te gebruiken of moet het helaas toch naar de kippen van de buurman.
  Vriendelijke groet van Yvonne

  1. Karin avatar

   Hoi Yvonne, allereerst bedankt voor je compliment, altijd leuk om te horen 😄. Ik denk dat je de bonen nog wel kunt gebruiken. Als je de bonen even aanbakt in een koekenpan kun je ze gebruiken als redfried beans. Bijvoorbeeld lekker op een tortilla met wat geraspte kaas. Deze dubbelvouwen in de koekenpan en even bakken in een heel klein beetje olie. Wellicht kun je er ook bonensoep van maken.

 4. Petra avatar
  Petra

  Hoi ,

  Hoe lang moet je niet voorgeweekte bonen koken? Of mag dat überhaupt niet?

  1. Karin avatar

   Hoi Petra, ik denk dat het wel kan maar dan moet je ze veel langer koken. Ik heb geen idee hoe lang want op die manier heb ik ze zelf nog nooit klaargemaakt.

 5. Joya avatar
  Joya

  Hoi Karin,
  Vraagje.. ik heb gedroogde rode kidneyboontjes, witte en zwarte bonen nu 2 uur in de week staan.
  De bedoeling is dat ze 8 uur in het water staan, maar de kidney bonen, zijn al na 2 uur aan het rimpelen, en de zwarte bonen (kleine) kan ik al met mijn nagels fijn knijpen. Is dit normaal? Dan weet ik niet hoe ze er eruitzien als ze nog 6 uur moeten weken? en dan nog koken, lijkt mij pap te worden toch? op de verpakking staat dat deze tot okt. 2021 houdbaar zijn.

  1. Karin avatar

   Hoi Joya,

   Wat apart dat je de bonen al na een paar uren kunt fijnknijpen, al moet ik zeggen dat ik tijdens het weken nooit heb gevoeld hoe hard of hoe zacht ze dan zijn. Ik houd altijd de aangegeven tijden aan en dat gaat eigenlijk altijd goed. Ben benieuwd of ze bij jou uiteindelijk toch lekker waren. Laat je me het even weten?

 6. lian van loon avatar
  lian van loon

  Hoi Karin,

  Bedankt voor het overzichtelijke en heldere artikel!

  1. Karin avatar
 7. Christina Endang avatar
  Christina Endang

  Ik heb mijn sojabonen gewekt voor een nachtje; iets meer dan 12 uren. Ik kook ze met water, maar na 4 uur, zijn ze nog hard. Hoe kom dat?

  1. Karin avatar

   Hoi Christina, ik heb zelf geen ervaring met sojabonen dus ik heb daar zo geen antwoord op. Wel weet ik dat sojabonen een stuk langer moeten koken dan andere bonen, maar 4 uren zou volgens mij echt genoeg moeten zijn. Oude bonen worden moeilijker gaar, kan dat het zijn?

 8. Jessica avatar
  Jessica

  Klontje boter in de pan doen helpt tegen overkoken 🙂

  1. Karin avatar

   Bedankt voor de tip Jessica!

 9. Paul avatar
  Paul

  Je kan de bonen ook gaar maken in bed (of in de hooikist van vroeger). Ik zet ze nadat ze even gekookt hebben voorzichtig en met een doek erom onder een dubbel dekbed. Werkt prima! (Alleen als het heel koud is niet, dan verliest het toch teveel warmte blijkbaar). En ‘t bespaart gas of electriciteit.

 10. Ria avatar
  Ria

  Teveel bonen gekookt, of vind je ze te gaar, maak er dan een heerlijke soep van samen met het kookvocht. Pureer ze geheel of een beetje met de staafmixer en voeg groenten toe die je ook in de erwtensoep gebruikt. Of alleen ui en een pepertje en laurierblad. Het hoeft niet altijd erg ingewikkeld te zijn om lekker te zijn. Eventueel een groente bouillonblokje toevoegen.

  Mijn oma maakte al van het restje van een pan bruinebonen een soep door de bonen te pureren in een zeef en een gebakken uitje toe te voegen met een laurierblad.

  Probeer het ook eens met kapucijners! Ik vind het nog lekkerder dan met bruine bonen.

  Nu ga ik voor het eerst sojabonen koken om zelf tempeh te maken. Een spannende onderneming.

 11. Josee avatar
  Josee

  Tip voor iets te lang gekookte bonen: maak er een salade van met een uitje, peterselie en tonijn en gebruik ook de olie van de tonijn, peper/zout. Eventueel nog met (zelf) geroosterde paprika. In plaats van tonijn is zure haring ook erg lekker.

  1. Karin avatar

   Bedankt voor de tip Josee! Klinkt lekker 😋

 12. Marlies Dijkstra avatar

  Ik heb droge bonen (een mix van meerdere soorten) nu net voor rond de twee uur in de week staan. Nu zitten er al bonen tussen die beginnen uit te spruiten. Klopt dat wel? Een kan je ze dan nog gewoon koken en eten? Ik hoor het graag!

  1. Karin avatar

   Hoi Marlies, ik heb dat zelf nog nooit meegemaakt en heb eerlijk gezegd geen idee 🤔

 13. […] Heb je gekookte bonen over? Geen probleem, je kunt ze een paar dagen in de koelkast bewaren of een paar maanden in de vriezer. Visa hela svaret […]

 14. Kathleen avatar
  Kathleen

  Karin, dat schuim is gewoon eiwit dat vrijkomt als je de bonen gaat koken. Met een schuimspaan schep je dat er af. Een paar keer de bonen omroeren als ze net staan te koken, dan komt er weer wat schuim vrij; weer afscheppen met de schuimspaan. Op een gegeven moment wordt het minder en dan kun je de bonen lekker zachtjes laten door koken tot ze gaar zijn.

 15. Jan Willems avatar
  Jan Willems

  Belangrijk! Eens een zak droogbonen gehad, waar vreemde vliegjes om heen zweefden. De meeste bonen waren veranderd in gatenkaas. Oorzaak: een bonenvlieg of bonenkever: weet ik veel! Het blijkt dat dit ondier eitjes in de boon legt, welke veranderen in beestjes, die je hele oogst naar de bliksem helpen. Soortgelijk verschijnsel is de erwtenpeulen-boorder. Maar er is een grandioze oplossing: doe de bonen of erwten in een plastiek zak, en daar over nog een plastiek zak, en bind beide zakken goed dicht. Legt het geheel enkele dagen in een steenkoude hoek in de vriezer. Ik doe dit al jaren, en heb nooit meer last van dat ongedierte gehad.. Wanneer je de plastiek zakken, uit de vriezer hebt gehaald, laat de bonen of erwten eerst acclimatiseren in een grote schotel, o.i.d. Daarna overschudden in katoenen zakken, en die goed dicht knopen..

 16. Madieke avatar
  Madieke

  Hoi, ik heb gisteren voor het eerst Limabonen in de week gezet. Na 1.5 uur bleken vrijwel alle bonen open gesprongen..ze zagen eruit als mosselen! Nog een keer overnieuw begonnen, met lauwwarm water…na een kwartier ging ik kijken en het proces was al begonnen. Heeft iemand een idee waarom het gebeurt? Kan er nergens wat over vinden. Is een merk dat gewoon in de supermarkt wordt verkocht, hun andere produkten nooit problemen mee gehad. Ik had gehoopt hier er wat over te lezen, maar helaas. Ik ben gek op Limabonen en wilde ze gewoon zelf koken, blik is duur. Ondertussen heb ik erg veel geld uitgegeven voor een handje bruikbare bonen. De rest probeer ik te garen, maak ik er puree van. Please? Iemand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.