Waarom je geen schoenen in huis zou moeten dragen

schoenen dragen

Is het jou al eens overkomen? Je komt thuis, loopt zowat het hele huis rond om er dan achter te komen dat er poep onder je schoen zit. Het gebeurde mij een paar dagen geleden. Ik had de boodschappen opgeruimd en de was naar boven gebracht en was wel toe aan een kop koffie. Toen ik goed en wel zat drong er een vieze geur mijn neus binnen en toen zag ik het. Poep… onder mijn schoen💩, iiiieeuuw!

Nadat ik bijna over mijn nek ging toen ik het spul met een stokje tussen de zool vandaan zat te prutsten werd het mij wel duidelijk. Vanaf nu gaan de schoenen in de garage uit, geen schoenen meer in de woonkamer in ieder geval. Niet alleen kon ik mijn schoenen schoonmaken, maar ook de hele vloer en de bovenverdieping. Want ik had inmiddels al in het hele huis rondgelopen.

Dit is een mooi voorbeeld van viezigheid dat ongemerkt je huis binnenkomt via je schoenen. Helaas is dit niet het enige dat je mee je huis insleept wanneer je je schoenen aanhoudt. Ongemerkt komen er behoorlijk wat bacteriën en giftige stoffen je huis in. Denk maar eens aan alle plekken waar je de hele dag door loopt. Op je werk, de supermarkt, het benzinestation. Maar ook gewoon buiten op straat. Denk maar eens aan al die mensen die daar lopen en waar die niet allemaal geweest kunnen zijn.

Onder je schoenen zit behoorlijk wat vuiligheid en al die viezigheid komt in je huis terecht. Waarschijnlijk meer dan je zou verwachten. Stoffen zoals pesticiden, pollen, huisstofmijt, huidschilfers van dieren, haar, menselijke huidschilfers, schimmelsporen of sigarettenas. Ik moet ineens denken aan die openbare toiletten waar we naartoe gaan als we onderweg zijn naar ons vakantieadres. Heb je er al een plaatje bij? Ik als beelddenker in ieder geval wel🤢.

Foto: fernando zhiminaicela via Pixabay

Dat het goor is lijkt me wel duidelijk, maar je kunt je waarschijnlijk ook wel voorstellen dat het voor kleine kinderen die nog rondkruipen helemaal een probleem is. Die krijgen al die viezigheid aan hun handen en grote kans dat ze het ook binnen krijgen als ze daarna iets eten of aan hun duim zuigen. Voor huisdieren geldt denk ik hetzelfde. Als ik kijk naar onze katten, die constant hun pootjes aan het afslikken zijn, ugh, wat zullen die wel niet binnenkrijgen.

Een onderzoek wat in Amerika is gedaan, heeft uitgewezen dat er enorm veel coliform en E. colie bacterieën zitten op de buitenkant van schoenen. Dit is waarschijnlijk afkomstig van vloeren in openbare toiletten of contact met dierlijke uitwerpselen van buiten (de poep die onder mijn schoen zat). Nu denk je misschien, ach, ik heb inmiddels al weer heel wat kilometers afgelegd, het zal inmiddels wel verdwenen zijn. Nee dus. Het onderzoek toonde ook aan dat de bacteriën zelfs als je een lange afstand hebt afgelegd voordat je thuis bent, nog steeds op je schoenen zitten.

Doe je schoenen uit.

Hoe los je dit probleem op? Het antwoord lijkt me inmiddels wel duidelijk😉. Doe je schoenen uit! Door alleen al je schoenen uit te trekken verminder je de blootstelling aan tuinbestrijdingsmiddelen, E coli bacterieën, industriële chemicaliën en andere giftige stoffen.

Blijkbaar moest ik door het voorval van een paar dagen geleden weer even herinnerd worden aan het feit dat schoenen dragen in huis eigenlijk heel ongezond is. Vanaf nu ga ik dat anders doen. Ik vraag me alleen wel af hoe dat werkt wanneer er visite komt. Op de één of andere manier vind ik het toch wat raar om te vragen of ze hun schoenen uit willen doen. Misschien omdat ik zelf een keer bij iemand kwam die dat graag wilde en ik daar niet op voorbereid was. Zat ik daar een beetje opgelaten met een groot gat in mijn sok😬.

Andere voordelen van geen schoenen dragen

Het grootste voordeel van geen schoenen dragen is natuurlijk dat je geen viezigheid mee je huis in neemt maar nog een leuke bijkomstigheid:

 • Je hebt minder tijd nodig om je vloer schoon te maken
 • Minder snel slijtage aan je vloer
 • Het blijkt gezonder voor je voeten te zijn als je niet de hele dag schoenen draagt

Schoenen uit, pantoffels aan

Nou ben ik zelf niet zo’n pantoffel drager (ik vind de meeste gewoon niet mooi) en op sokken lopen vind ik te koud. Nu heb ik toch leuke pantoffels kunnen vinden van het merk Tom’s en ze lijken ook nog eens op de schoenen die ik al heb van dat merk. Hoe grappig is dat?

Hoe doe jij dat thuis en hoe los je het op wanneer er iemand langs komt?

Ook leuk om te lezen!

22 reacties op “Waarom je geen schoenen in huis zou moeten dragen”

 1. Natascha avatar
  Natascha

  Op mijn deur naar de woonkamer heb ik een mooi briefje gehangen met de tekst: “schoenen uit, liefde aan” ;-).

  Wat betreft de pantoffels: ik draag binnen over mijn sokken van die wollige “huissokken” met rubber nopjes..lekker warm, anti-slip, beter contact met je voeten en de vloer waardoor je beter aardt en het is gezonder voor je voeten. Bij de voordeur staat bij mij een mandje met deze sokken en wat dunne slofjes.

  1. Karin avatar

   Wat een goed idee, bedankt voor de tip!

 2. Gerlinda avatar
  Gerlinda

  Heerlijk hoogpolig tapijt liggen. Mensen vragen het uit zichzelf “o, zal ik mn schoenen uitdoen?” 😉

  1. Karin avatar

   Kan ik me voorstellen, tapijt nodigt veel meer uit om op sokken te lopen en ik zou persoonlijk ook bang zijn om het vies te maken. Het maakt toch wat moeilijk schoon dan een houten vloer 😉

 3. Inge avatar
  Inge

  Bij ons is het ook schoenen uit voor je naar binnen gaat, want ik hou van een schoon huis maar niet van schoonmaken :-). Bezoek mag wel gewoon de schoenen aanhouden, in onze cultuur is het niet gebruikelijk hé om je schoenen uit te doen. In Thailand daarentegen ben je gewoon onbeleefd als je met je schoenen aan ergens naar binnen stapt.

  1. Karin avatar

   Het is inderdaad in onze cultuur niet gebruikelijk want ik maak het hier zelden mee. Raar eigenlijk… Maar goed om te weten dat jullie dat normaal gesproken ook doen, dan neem ik vanaf nu mijn pantoffels of dikke sokken mee als we langskomen 😄

  2. Sylvana avatar
   Sylvana

   Hahaha precies wat Inge zegt! Wat je niet vies maakt hoef je ook niet schoon te maken. Zo denk ik er ook over. Scheelt een hele hoop werk en de vloer blijft langer mooi. En je merkt het gelijk aan het dweilsopje water als je geen schoenen draagt in huis.

 4. Sylvana avatar
  Sylvana

  Wat een leuk artikel! Ben het er helemaal mee eens. Bij ons aan de voordeur heb ik een leuk houten bordje hangen met: schoenen uit a.u.b.! Ergens online gekocht.
  En ik zeg het gewoon als er iemand komt dat ik graag wil dat ze hun schoenen uit doen. Het is toch mijn huis? En zo mogen ze lekker relaxt met hun voeten op de bank! Nou dat mogen ze echt niet als ze schoenen aan hadden hoor. Hihi… Maar dat van die lekkere warme sokken in een mandje bij de deur vind ik ook een heel leuk idee!

  1. Esmee avatar
   Esmee

   @Sylvana Vraag je dat nog steeds aan bezoek? Hoe wil je dat doen als je met meer/een groepje bent of aparte gelegenheden? Bij ons is het niet de bedoeling dat ze met hun voeten op de bank zitten. Als mijn dochter dat toch probeert, maak ik er meestal wel een opmerking over – netjes zitten.

   1. Sylvana avatar
    Sylvana

    Uuuuh het is toch geen moeilijke wetenschap ofzo? Gewoon iedereen zijn schoenen uit natuurlijk. Heb nooit problemen met mensen die moeilijk doen. En als die mensen er een probleem me hebben, dan komen ze toch lekker niet?! Hoe moeilijk kan het zijn 🤦 En helemaal nu met dat coronavirus komt helemaal niemand mijn huis meer in met schoenen en meteen handen wassen! Oei dat is vast zeker ook alweer teveel gevraagd?

    1. Esmee avatar
     Esmee

     Lekker, iedereen op sokken of panty met een verjaardag in andermans huis rondlopen in de zomer. Als je sowieso al snel last van zweetvoeten hebt, echt een feest. Gewoon negeren natuurlijk, want schoenen uit is bij sommigen belangrijker dan gasten op het gemak laten voelen en zelf te laten kiezen.
     Als mijn dochter of vriendinnen hun schoenen uitdoen in de woonkamer heb ik wel eens dringend gevraagd of ze die aub naar de garage of gang wilden verplaatsen.. Ik denk dat mijn dochter onverwacht ergens schoenen verplicht uitdoen verre van leuk zal vinden.

     1. Sylvana avatar
      Sylvana

      Op sokken en panty in de zomer? Ik heb voor iedereen een mandje met slippers liggen voor in de zomer en voor in de winter lekkere warme pantoffels. Trouwens wij vieren geen verjaardagen thuis. Dat doe ik altijd buitenshuis. Wat maak je er toch een probleem van dat andere mensen geen schoenen aan in huis willen? Waar maak je je druk om? Het is toch niet jouw huis! Doe in je eigen huis wat je niet laten kunt, en laat een ander dat ook lekker doen. Pffffff

     2. Esmee avatar
      Esmee

      @Sylvana Ik bedoel, als zij schoenen uit moeten en het is zomer(weer) dan is het niet fijn. Misschien toch beetje bang voor negatieve reacties over je huisregel, waar je blijkbaar niet van afwijkt, dat je verjaardagen maar buiten de deur houdt? Natuurlijk staat het iedereen vrij om eigen huisregels te bepalen en na te leven. Alleen kunnen schoenen echt een onderdeel van je outfit zijn. Als ze nieuw én schoon zijn, zie ik het probleem niet om ze te dragen in andermans huis. Wel eens afgevraagd hoe het voor een ‘gast’ voelt, wanneer die zowat gedwongen wordt om op zweetsokken in gezelschap te zitten? En dan de schuine gezichten van de omgeving, bedankt…Zou me bovendien opgelaten voelen als ik aan het eind die slippers moet teruggeven. Of ga je die meegeven als ze ruiken?

 5. Esmee avatar
  Esmee

  Je vraagt toch zeker niet aan bezoek om schoenen uit te laten? Wat een gedoe is dat soms. Moest het laatst ook bij een vriendin thuis, toen ik er met nieuwe sneakers kwam en zelfs bij een oppasadres vroegen ze of ik wel mijn schoenen uit wilde doen. ‘Willen’, niet echt. Wel uit beleefdheid gedaan. Leuk, als je dan ineens je laarzen uit moet doen.

  1. Sylvana avatar
   Sylvana

   Dus je mag niet eens zelf bepalen of er met of zonder schoenen aan in je eigen huis gelopen wordt? Want och het is toch zo’n grote opgave voor andere mensen om wel zo beleefd te zijn bij een ander thuis te doen wat hun graag willen. Het is ook zo moeilijk om iemand blij te maken. Misschien staat iemand na jouw bezoek wel een uur te stofzuigen en dweilen alleen maar omdat jij te beroerd was om in HUN huis je schoenen uit te doen. Plus dat laminaat beschadigd door de rommel die van buiten naar binnen wordt gelopen. Daar wel eens aan gedacht? Wat jij in jouw huis doet en van jouw gasten verlangt moet jij weten. Maar wat een ander in zijn huis doet en van zijn gasten verlangt is zijn keus. Straks moet ik mijn gasten ook nog in mijn huis laten roken omdat ze te beroerd zijn om even naar buiten te gaan. Het moet niet gekker worden zeg!

   1. Esmee avatar
    Esmee

    Ik kijk echt wel uit waar ik overal loop en ik kom niet vloeren beschadigen of vies maken voor 1x. Natuurlijk weel gewoon even kijken, voor sommigen heel lastig dus. Onverwacht kan het soms wel eens gek overkomen als ze het aan de deur vragen om ze daar te laten. Ik geloof niet dat ze gelijk gaan dweilen als je ergens weggaat en zo lang…

  2. Sylvana avatar
   Sylvana

   Pffffffff wat een discussie…. Word er nu wel een beetje moe van. Dus dit is dan ook de laatste keer dat ik reageer…
   Ik ben niet bang voor negatieve reacties. Zoals ik al zei: als iemand mijn huis en huishouden niet respecteert, dan komt diegene toch lekker niet?? Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand bij ons niet wilde komen, of weigerde zijn schoenen uit te doen. Mensen komen heel graag bij ons over de vloer. Het is hier net een inloophuis, maar dan zonder schoenen.
   De reden van verjaardagen buitenshuis: ik heb geen zin in 15 gillende kinderen in huis. Daarom lekker ergens buiten de deur! Misschien heb jij een kast van een huis, maar wij niet.
   En als jij zo extreem last van zweetvoeten hebt… misschien wist je het niet, maar daar zijn tegenwoordig heel wat middeltjes voor!
   Trouwens hoe weet jij dat iemand niet meteen gaat dweilen als jij met je vieze (als je ermee buiten hebt gelopen zijn ze vies. Dat is een feit! O.a. daarom mag je ze ook niet meer retourneren in de winkel als je er buiten mee hebt gelopen) schoenen iemands huis binnen stapt, terwijl diegene dat liever niet heeft?? Ik doe dat namelijk wel!! En ik ken heel wat mensen die dat ook doen.
   Voor oudere mensen maak ik een uitzondering. En monteurs doen natuurlijk i.v.m. de veiligheid geen schoenen uit. Dat respecteer ik. Dus zodra de monteurs weer weg zijn, pak ik de stofzuiger en de dweil erbij! Voor die monteurs heb ik respect, maar mensen zoals jij die gewoon te beroerd zijn om hun schoenen uit te doen in andermans huis moeten bij mij niet aankomen.
   Ik weet dat er mensen zijn die wel bang zijn om te zeggen (want die ken ik namelijk): uuuuh sorry het spijt mij heel erg en ik durf het eigenlijk niet te vragen want je zult me wel raar vinden maaaaaaarrrr zou je alsjeblieft je schoenen uit willen doen in MIJN huis maar het hoeft niet perse hoor als je dat liever niet wilt maar ik vind het gewoon heel erg viessss en ik heb net gedweild maarja laat maar loop maar door want ik durf het eigenlijk niet te zeggen omdat ik weet dat jij mij dan raar vindt dus okey loop dan maar door als het je zoveel moeite kost dan dweil ik straks wel WEERRR!!!
   Maar ik ben niet zo iemand… Ik zeg gewoon: zou je a.u.b je schoenen uit willen doen? Punt!

 6. Eline avatar
  Eline

  Onee Karin, dat meen je niet! Balen zeg dat je de bagger van een viervoeter mee naar binnen hebt genomen en er pas later achterkwam. 🙁 (Hopelijk nooit meer gebeurd daarna.)
  Hoe is het inmiddels met de regel dat jullie je schoenen in de garage uitdoen? Of is deze al een beetje verwaterd?
  Tja, bij ons ligt het eraan. Meestal gaan hakken en donkere zolen sowieso uit en ook als het regent heb ik ze liever onder de kapstok, ook van bezoek eigenlijk.
  Meestal laat ik ze wel kiezen, omdat ze hier te gast zijn; wil geen zure gezichten.
  Hoe doe jij het qua schoenen als je thuiskomt nu?

  1. Karin avatar

   Hoi Eline, het is hier thuis nog niet helemaal ingebakken. Wanneer we weten dat we de deur niet meer uitgaan doen we de schoenen uit en de pantoffels aan. Maar overdag blijft het er vaak bij, vooral met het mooie weer, dan loop ik zo vaak even naar buiten. Even een blokje om en even in de tuin. Dan vind ik het teveel gedoe om ze steeds aan en uit te doen 🙈

 7. Nees avatar
  Nees

  Hoi allemaal bij mij is het ook zeker schoenen uit. Ik heb geen bordjes en hoef het ook niet te vragen. Iedereen die komt weet inmiddels schoenen uit nooit problemen of wat dan ook

 8. Eline avatar
  Eline

  Nogal late reactie van mij. In de herfst is het in een vrij groene buurt met veel grote bomen flink oppassen. Het wordt zeker bijgehouden, maar onder de pakken bladeren liggen genoeg cadeautjes die regelmatig het gevolg hebben dat iemand een extra klus heeft in het herfstseizoen na thuiskomst.. Het is echt reden tot ergernis en een irritatiepunt, vooral als het gewoon gebeurt terwijl je netjes OP de stoep loopt en er helemaal geen erg in hebt. Ik zie dat het bij meer een nieuwe hobby is in een bepaalde periode. In een woord: smerig!!
  Het lijkt mij ook flink gedoe zoals je schreef van steeds aan en uit. De afgelopen week denk ik er wel sterk over na om het gewoon ‘standaard’ te doen. Vind jij het ook extra vervelend wanneer het om laarzen/van die diepe profielen gaat?

  1. Karin avatar

   Hoi Eline, ik vind het ontzettend vervelend en vies als het in mijn schoenen komt met diepe profielen. Hoe vaak ik al niet met een stokje heb zitten pulken om de troep eruit te krijgen 🤢

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.