Vandaag zag ik in het nieuws dat Victoria Koblenko in een talkshow op tv gewaarschuwd heeft dat kassabonnen super giftig zijn en dat je ze niet meer aan zou moeten raken. De opmerking volgde na een gesprek over dat de prijzen van de boodschappen op de kassabon bij de AH vaak niet kloppen.
Veel mensen vragen zich nu af of dit waar is en wat ze daar nu precies mee bedoelt want ze gaat er verder niet echt op in. Wat ze zegt is feitelijk niet correct, maar helemaal onzin is het ook niet. Het gaat namelijk meer om het papier dan de inkt. Kassabonnetjes bevatten tot voor kort stoffen die nou niet bepaald goed zijn voor je gezondheid. Ik neem ze zelf om die reden ook nooit meer aan. Als ik de bon echt nodig heb voor garantie zorg ik ervoor dat ik mijn handen thuis direct met zeep was. Overdreven? Nee, ik denk het niet en ik zal je uitleggen waarom.
Bisfenol A (BPA) in kassabonnen
Kassabonnen worden gemaakt van thermisch papier en daarin wordt werd Bisfenol A (BPA) gebruikt. BPA is een bekende hormoonverstoorder die lijkt op het hormoon oestrogeen. Het zit o.a in plastic flessen en bakjes, speelgoed, pakken sap, ingeblikt voedsel, en medische hulpmiddelen. BPA kan via de huid het lichaam binnendringen en op die manier het hormoonsysteem verstoren, maar je kunt het ook via de voeding binnenkrijgen.
Gezondheidseffecten
Als je teveel BPA binnenkrijgt kan dit leiden tot:
- Onvruchtbaarheid
- Risico op obesitas
- Verminderde productie van zaadcellen
- Hyperactiviteit
- Leerachterstand
- Vervroegde puberteit
- Verhoogde agressiviteit
- Veranderingen in de hersenen
- Afwijkend seksueel gedrag
- Stimulatie van prostaatkankercellen
- Voedselintolerantie
- Verhoogde kans op infectieziektes
- Overgewicht bij jonge kinderen
Bron: zonderbpa
Dat is natuurlijk niet niks. Voor baby’s is BPA al in hele kleine hoeveelheden gevaarlijk en om die reden mag de stof al niet meer worden verwerkt in babyflessen in Europa. En sommige EU landen verbieden BPA producten die voor 3 jaar en jonger zijn. Je ziet ook dat veel producten zoals plastic flessen en bakjes inmiddels BPA vrij zijn dus er veranderd echt wel wat. Maar het zit nog steeds in teveel producten die we dagelijks gebruiken.
De opmerking van wetenschapsjournalist Adriaan ter Braak dat de uitspraak van Victoria niet klopt en dat ze een halvegare is vind ik persoonlijk niet kunnen. Volgens hem zat er tot 2020 inderdaad BPA in kassabonnetjes, maar veel te weinig om schadelijk te zijn. En daar zit nu juist het probleem. Want BPA zit in zoveel producten dat alle beetjes die we binnenkrijgen uiteindelijk zorgen voor een teveel. En al helemaal voor iemand die achter de kassa staat.
Iedereen snapt volgens mij wel dat het niet alleen van de kassabonnetjes komt, maar dat het bijdraagt aan het probleem. Ik neem maar aan dat Victoria dat ook op deze manier heeft bedoeld.
Op de site van het RIVM staat ook te lezen dat er aanwijzingen zijn dat BPA de ontwikkeling van het immuunsysteem zou kunnen schaden bij een lagere dosis dan die waarop de huidige Europese norm is gebaseerd. De Europese norm zou volgens hun dan ook moeten worden heroverwogen. Ook geven ze aan dat waar mogelijk de blootstelling aan BPA alvast te verminderen. Concrete stappen hierover zijn echter nog niet bekend, en het artikel dateert van 2016 š.
Goed, je snapt nu hopelijk wat beter wat Victoria Koblenko bedoelde toen ze het had over giftige kassabonnen. En al is er een grote kans dat er nog veel kassabonnen worden gebruikt met BPA, er zijn inmiddels ook genoeg winkels die ze niet meer gebruiken. Een onderzoek van Stichting Papier Recycling Nederland onder diverse grote aanbieders van kassabonnen liet zien dat deze inmiddels BPA vrij zijn.
Wil je geen risico lopen? Laat dat kassabonnetje dan voortaan achterwege!
Geef een reactie