Hoe kun je milieuvriendelijk op vakantie gaan en besparen?

Wat zijn de beste manieren om het milieu te helpen als je op reis bent? Hieronder geef ik je een paar tips waarbij je milieuvriendelijk bezig bent, geld bespaart en tegelijkertijd van je vakantie kunt genieten.

Voorbereidingen voor de reis

Herken jij dat ook? Vlak voordat je op vakantie gaat denk je ineens van alles nodig te hebben. Nieuwe slippers, nog wat jurkjes en hoe zit het met die bikini? Kan die nog wel? Ik gaf voordat de vakantie begonnen was al teveel geld uit aan dingen die ik zogenaamd in de vakantie nodig had. Onzin, want ik had genoeg in mijn kast waar niks mis mee was. Kijk daarom goed want je in je kast hebt hangen en zoek vast uit wat je mee wilt nemen zodat je niet in de verleiding komt om nieuwe dingen aan te schaffen.

Iets anders waar je aan moet denken voordat je op vakantie gaat is wat je thuis achterlaat. Vooral wat er in je koelkast zit. Denk na over wat je de dagen voor je vakantie gaat eten en haal alleen die dingen in huis. En maak alle andere dingen die in de koelkast staan zoveel mogelijk op. Je kunt de koelkast dan uitdoen tijdens je vakantie om energie te besparen. Wil je eten in huis hebben voor wanneer je thuiskomt van vakantie, dan is het handig om wat diepvriesproducten in huis te halen.

Tip: vaak ben je bij thuiskomst moe van de reis en heb je geen zin meer om eten klaar te maken. Maak daarom voor de vakantie al een lekkere maaltijd klaar die je in kunt vriezen. Zo kun je bij thuiskomst snel iets lekkers op tafel zetten zonder al teveel gedoe.

Onderweg

Denk ook na over wat je onderweg wilt gaan eten. Het is natuurlijk makkelijk om onderweg bij een fastfood keten wat te gaan eten, maar vaak zijn dit ongezonde dingen, is het duur en zit je met allemaal (plastic) afval. Om geld te besparen kun je het beste zelf wat lekkere broodjes of een salade maken die je tijdens je reis kunt opeten.

Foto gemaakt door: Darya Sannikova

Gebruik onderweg herbruikbare drinkflessen, bestek en rietjes. Haal je wel ergens iets te eten dan is het handig om dat bij je te hebben.

Probeer vliegreizen te vermijden

Wanneer je in een vliegtuig op vakantie gaat vergroot je je ecologische voetafdruk enorm want vliegen is enorm vervuilend. Soms is er gewoon geen andere mogelijkheid om op de plaats van bestemming te komen, maar je kunt wel degelijk je impact verkleinen. Dit kun je doen door korte afstandsvluchten zoveel mogelijk te vermijden en in plaats daarvan met de auto of de trein te gaan.

Wanneer je aankomt op je bestemming

Waar je ook terechtkomt, op een camping, een huisje of een hotel, probeer rekening te houden met de dingen waar je thuis ook aan denk, zoals je energieverbruik. Misschien zijn alle kosten inclusief en kost het je zelf niks extra, maar het is goed om ook op je vakantieadres rekening te houden met het milieu.

  • Zorg ervoor dat je geen schone handdoeken krijgt wanneer dit niet nodig is (dit kun je in de meeste hotels aangeven)
  • Neem niet te lange douches.
  • Doe de lichten en airconditioning uit als je de hele dag weg bent.
Foto gemaakt door: Clem Onojeghuo

Geniet van lokale lekkernijen

Wil je op je vakantie geld besparen met het eten? Ga dan op zoek naar een lokale markt of haal je eten bij een streedfood stalletje. Dit is vaak veel goedkoper en ook nog eens erg lekker. Wil je naar een restaurant? Kijk dan vooral waar de lokale bewoners zitten. Die weten vaak waar het eten lekker en goed is en ook daar is het vaak goedkoper dan bij de grote ‘toeristen’ restaurants. Ik heb weleens gehoord dat toeristen een andere duurdere menukaart voorgeschoteld krijgen. Iemand die weet of dit waar is?

Of je nu thuisblijft of weggaat, ik wens iedereen hoe dan ook een hele fijne vakantie! Geniet ervan 💚

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.