Waarom ik voortaan kies voor een refurbished iPhone

refurbished

Binnenkort loopt mijn abonnement af en mijn iPhone is aan vervanging toe. Ik was me daarom al aan het verdiepen in nieuwere versies maar ik vind ze allemaal zo vreselijk duur. En heb ik die nieuwere versies echt nodig? Eigenlijk niet. De iPhone die ik nu heb heeft alle functies die ik me maar kan wensen. Ik had daarom eigenlijk al besloten gewoon dezelfde versie weer te kopen. Maar ja, ook die zijn nog behoorlijk prijzig en eigenlijk hoef ik ook helemaal niet een nieuwe.

Tweedehands zou ook prima zijn, maar daar heb ik met digitale toestellen nooit zo’n vertrouwen in. Totdat mijn dochter zei ‘Waarom kijk je niet bij de refurbished iPhones? Je hebt toch een tijd geleden ook een refurbished e-reader gekocht?’. En daar had ze gelijk in. Ik heb er vreemd genoeg nooit bij stilgestaan dat dat ook een optie was. Stom, want met een refurbished iPhone bespaar ik niet alleen geld, het is ook nog eens veel duurzamer dan wanneer ik een nieuwe zou kopen.

Een refurbished iPhone is een iPhone die al is gebruikt (dus tweedehands), maar die helemaal is nagekeken, schoongemaakt en indien nodig gerepareerd. Je weet op deze manier zeker dat er niets aan mankeert. Ook krijg je er in de meeste gevallen garantie op, net zoals bij een nieuwe iPhone.

Betaalbaar

Als je andere artikelen van me hebt gelezen weet je waarschijnlijk wel dat ik zoveel mogelijk probeer te besparen en dat ik zo weinig mogelijk probeer te verspillen. Kijken naar een refurbished iPhone is daarom eigenlijk ook een heel logische keuze want die is een stuk goedkoper dan een nieuwe. Doordat hij helemaal is opgeknapt en waar nodig gerepareerd, werkt hij technisch gezien net zo goed. De buitenkant kan echter wat beschadigd zijn, maar ook dat hoeft geen probleem te zijn, want je kunt kiezen uit verschillende condities. Hoe dat werkt leg ik verderop uit.

Beter voor het milieu

In eerste instantie werd ik vooral enthousiast van de prijs van een refurbished iPhone, maar het is natuurlijk ook een stuk duurzamer. Voor een nieuwe iPhone worden er namelijk grote hoeveelheden grondstoffen gebruikt en het kost ook nog eens veel energie om dit uit de grond te halen. En ook tijdens het productieproces wordt veel energie verbruikt.

Daarnaast verleng je de levensduur van een iPhone wanneer je kiest voor refurbished, want daarmee voorkom je dat deze voortijdig op de vuilnisbelt belandt.

Kwaliteit

Ik zal eerlijk toegeven dat ik eerst mijn bedenkingen had bij de kwaliteit van een refurbished toestel en ik heb me daarom ook goed ingelezen op verschillende websites en heel veel reviews gelezen. Er zijn namelijk nogal wat aanbieders dus hoe filter je de goede eruit?

Ik heb vooral gekeken naar de ervaringen van andere mensen want dat geeft vaak al een duidelijk beeld van een bedrijf. Ook zag ik dat er nogal wat verschil zat in de voorwaarden die er gehanteerd worden, zoals garantie en bedenktijd. Bij de één is dit 6 maanden terwijl het bij de ander een jaar is. Wanneer je een refurbished iPhone van Fixje koopt krijg je zelfs 2 jaar garantie. Dat voelt voor mij betrouwbaarder, helemaal omdat ze ook een keurmerk hebben en alle andere voorwaarden er ook goed uit zien zoals de leveringsvoorwaarden en het retourbeleid.

Foto gemaakt door: Muhammed Shibili

Hoe bepaal je de conditie van refurbished iPhones

Om nog even terug te komen op de conditie. Ik kwam er achter dat je kunt kiezen uit verschillende condities, ook wel grades of gradaties genoemd die de staat van het toestel aangeven. Dit wordt als volgt verdeeld:

  • A-Grade (5 sterren) Het toestel ziet er als nieuw uit
  • B-Grade (4 sterren) Het toestel kan gebruikerssporen bevatten zoals krasjes op het scherm of op de achterkant
  • C-Grade (3 sterren) Zichtbare gebruikerssporen zoals deukjes of een diepere kras

Hoe hoger de grade, hoe beter de iPhone eruit ziet. Als ik wil dat die van mij er als nieuw uitziet dan moet ik dus gaan voor een A-grade, al is dat dan ook direct weer de duurste optie die er is.

Refurbished is de betere en duurzamere keuze

Zoals je ziet is het de moeite waard om eens te kijken naar een refurbished iPhone in plaats van direct naar de winkel te gaan voor een nieuwe. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor refurbished iPads. Ook die kun je prima op deze manier aanschaffen. Uiteindelijk ben je gewoon een stuk goedkoper uit en je verkleint ook nog eens je ecologische voetafdruk 😉. Een duurzamere keuze dus!

Heb jij al eens een refurbished iPhone gekocht? En wat waren jouw ervaringen?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.