Zo kun je duurzaam op vakantie gaan en geld besparen

Vind jij duurzaam op vakantie gaan belangrijk, maar wil je niet teveel geld uitgeven? Geen probleem. Met de volgende tips kun je milieuvriendelijk op vakantie gaan, geld besparen en tegelijkertijd van je vakantie genieten.

Voorbereidingen voor de reis

Voordat de vakantie überhaupt begonnen is kun je al geld besparen.

Check je kledingkast

Herken jij dat ook? Vlak voordat je op vakantie gaat denk je ineens van alles nodig te hebben. Nieuwe slippers, nog wat jurkjes en hoe zit het met die bikini? Kan die nog wel? Voordat de vakantie überhaupt begonnen is geef je vaak al heel veel geld uit aan dingen je je zogenaamd in de vakantie nodig hebt.

In mijn geval was het compleet onzinnig, want ik had genoeg in mijn kast waar niks mis mee was, maar ik was van veel dingen gewoon vergeten dat ik ze had (ergens onderin een la verstopt voor een volgende vakantie). Het is daarom altijd goed om eerst te kijken wat je in je kast hebt hangen en alvast uit te zoeken wat je mee wilt nemen. Zo kom je minder snel in de verleiding om nieuwe dingen aan te schaffen.

Laat geen fruit achter en maak je koelkast leeg

Ben jij ook weleens thuisgekomen van vakantie in een huis wat ineens stikt van de fruitvliegjes omdat je vergeten was om het fruit op te maken? Niet fijn kan ik je zeggen. Nu zijn fruitvliegjes wel weer te bestrijden, maar het duur wel een paar weken voordat je van ze af bent. Het is daarom verstandig om fruit van tevoren op te maken of mee te nemen voor onderweg. Laat het in ieder geval niet liggen.

Datzelfde geldt ook voor de dingen die je in de koelkast hebt staan. Maak deze zoveel mogelijk op. Denk na over wat je de dagen voor je vakantie gaat eten en haal alleen die dingen in huis. Je kunt de koelkast dan uitdoen tijdens je vakantie om energie en dus geld te besparen.

Wil je eten in huis hebben voor wanneer je thuiskomt van vakantie, dan is het handig om wat diepvriesproducten in huis te halen.

Tip: vaak ben je bij thuiskomst moe van de reis en heb je geen zin meer om eten klaar te maken. Maak daarom voor de vakantie al een lekkere maaltijd klaar die je in kunt vriezen. Zo kun je bij thuiskomst snel iets lekkers op tafel zetten zonder al teveel gedoe.

Onderweg geld besparen

Het reizen naar je vakantiebestemming kan ook al de nodige kosten met zich meebrengen. Brandstof, eten, een eventuele overnachting. Maar met een beetje voorbereiding kun je hier ook geld mee besparen.

Eten onderweg

Zit je urenlang in de auto of misschien wel de hele dag? Dan is het heel verleidelijk om even snel wat te gaan eten bij een fastfood keten onderweg. Vaak zijn dit echter ongezonde maaltijden, is het duur en zit je met allemaal (plastic) afval. Om geld te besparen en plastic afval te vermijden, kun je het beste zelf wat lekkere broodjes of een salade klaarmaken die je tijdens je reis kunt opeten.

Foto gemaakt door: Darya Sannikova

Gebruik onderweg herbruikbare drinkflessen, bestek en rietjes. Altijd handig om bij je te hebben als je besluit om toch ergens iets te eten te halen.

Geld besparen door de goedkoopste route te kiezen

Wanneer je een lange reis maakt, bijvoorbeeld naar Italië, kun je vaak kiezen voor verschillende routes om daar te komen. Het is de moeite waard om te kijken welke route het goedkoopst want in sommige landen betaal je een behoorlijk bedrag aan tolkosten en vignetten en dat kan een vakantie heel duur maken.

Je kunt de goedkoopste route vinden op de site van de ANWB via hun routeplanner. Je ziet dan direct een indicatie van de brandstofkosten en wat de bijkomende kosten zijn van eventuele vignetten en tolkosten.

Besparen op de brandstofkosten

Wil je graag besparen op de brandstofkosten (wie wil dat nou niet?!) dan kun je de tankstations direct aan de snelweg het beste vermijden. Vaak is het een stuk goedkoper als je net even van de snelweg afgaat en een tankstation zoekt vlakbij de afrit.

Probeer vliegreizen te vermijden

Wanneer je in een vliegtuig op vakantie gaat vergroot je je ecologische voetafdruk enorm want vliegen is enorm vervuilend. Soms is er gewoon geen andere mogelijkheid om op de plaats van bestemming te komen, maar je kunt wel degelijk je impact verkleinen. Dit kun je doen door korte afstandsvluchten zoveel mogelijk te vermijden en in plaats daarvan met de auto of de trein te gaan.

Wanneer je aankomt op je bestemming

Waar je ook terechtkomt, op een camping, een huisje of een hotel, probeer rekening te houden met de dingen waar je thuis ook aan denk, zoals je energieverbruik. Misschien zijn alle kosten inclusief en kost het je zelf niks extra, maar het is goed om ook op je vakantieadres rekening te houden met het milieu.

  • Zorg ervoor dat je geen schone handdoeken krijgt wanneer dit niet nodig is (dit kun je in de meeste hotels aangeven)
  • Neem niet te lange douches.
  • Doe de lichten en airconditioning uit als je de hele dag weg bent.
Foto gemaakt door: Clem Onojeghuo

Geniet van lokale lekkernijen

Wil je op je vakantie geld besparen met het eten? Ga dan op zoek naar een lokale markt of haal je eten bij een streedfood stalletje. Dit is vaak veel goedkoper en ook nog eens erg lekker. Ga je liever naar een restaurant? Kijk dan vooral waar de lokale bewoners zitten. Die weten vaak waar het eten lekker en goed is, en ook daar is het vaak goedkoper dan bij de grote ‘toeristen’ restaurants. Ik heb weleens gehoord dat toeristen een andere duurdere menukaart voorgeschoteld krijgen. Iemand die weet of dit waar is?

Of je nu thuisblijft of weggaat, ik wens iedereen hoe dan ook een hele fijne vakantie! Geniet ervan 💚

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.