Plasticvrij schoonmaken doe je met Ecopods + review

ecopods

Zou jij ook niet het liefste de schoonmaak doen zonder daarvoor gebruik te maken van plastic verpakkingen? Dat kan nu! Met de Ecopods kun je voortaan je hele huis schoonmaken zonder dat je daarvoor een nieuwe fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen.

Ik was eigenlijk al een hele tijd op zoek naar een schoonmaakmiddel zonder plastic verpakking. Een blok zeep had ik al eens geprobeerd, en voor bepaalde oppervlakten werkt dat prima, maar niet voor allemaal.

Toen ik hoorde over de Ecopods wilde ik deze daarom ook graag uitproberen. Wat is het precies voor product en wat zijn mijn ervaringen tot nu toe? Je leest het hieronder.

Wat zijn Ecopods?

De Ecopods zijn wateroplosbare verpakkingen in capsulevorm (gemaakt van algen) die gevuld zijn met een supergeconcentreerd schoonmaakproduct. Dit zit ook in de gangbare schoonmaakproducten, alleen het verschil is dat daar al water aan is toegevoegd en hier niet. Hier koop je alleen het geconcentreerde gedeelte en je vult dit zelf aan met warm water uit de kraan. Je kunt je wel voorstellen dat dit op de lange termijn behoorlijk wat plastic flessen scheelt, en alleen al daarom vind ik dit een prachtig product.

Het is dus plasticvrij. Maar dat is niet het enige. Er zitten nog meer voordelen aan deze Ecopods. Omdat ze zo klein zijn kunnen ze veel makkelijker vervoerd worden dan wanneer het allemaal losse flessen zouden zijn. En zo bespaar je ook nog eens CO2. Wel 92%! Dit komt omdat alleen de capsule wordt verstuurd en niet het water. In de traditionele schoonmaakmiddelen zit namelijk wel 80% water. Daarnaast zitten de Ecopods vol natuurlijke ingrediƫnten en zijn ze biologisch afbreekbaar.

Ingrediƫnten

Laten we eens kijken naar de ingrediƫnten van de Ecopods, want die zien er ook goed uit:

 • Ethanol – Dit krijg je bij fermentatie van suikerbiet.
 • Melkzuur – Van plantaardige oorsprong, en eveneens als gevolg van het fermenteren van suikerbiet.
 • Citroenzuur – Aanwezig in citroen en sinaasappelsap.
 • Kokoszeep – Op basis van kokosnootolie.
 • Alkylpoly Glycoside – Een niet-ionische oppervlakte-actieve stof, geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen van plantaardige oorsprong.

Zoals je ziet, allemaal natuurlijke ingrediƫnten.

ecopods

Hoe werkt het?

Er zijn 3 spuitflacons verkrijgbaar voor de verschillende Ecopods. Deze flacons schaf je eenmalig aan en die kun je daarna steeds weer gebruiken. Zo is er een flacon met een blauw label voor allesreiniger, een flacon met een rood label voor sanitair en Ć©Ć©ntje met een geel label voor ontvetter. Daarnaast zijn er nog pods verkrijgbaar om de vloer mee schoon te maken, maar daar heb je geen flacon voor nodig. Die laat je oplossen in een emmer met water.

Bevalt het?

Het is even wennen om zelf je flacon aan te vullen met water. Mijn eerste reactie was, blijft het dan wel fris als het water uit de kraan is? Tot nu is dat zeker het geval. Ik gebruik het schoonmaakmiddel nu een paar weken en het ruikt nog net zo fris als de eerste keer dat ik het gebruikte. Misschien dat het na verloop van tijd wel iets minder fris gaat ruiken maar daar kan ik op dit moment nog niks over zeggen.

Op de website van Ecopods staat te lezen dat je een muffe geur na verloop van tijd kunt voorkomen door gedemineraliseerd water toe te voegen in plaats van kraanwater. Ik heb hiernaar gezocht en ik kan dit water alleen in plastic flessen vinden. Voor mij om die reden al geen optie aangezien dat het hele doel voorbij streeft. Dan kun je net zo goed direct een plastic fles met schoonmaakmiddel kopen.

Voor wat betreft de geuren, die zijn ook lekker. Niet te overheersend en daar houd ik van. Maar het allerbelangrijkst, en dat is waar het uiteindelijk om draait, maakt het goed schoon? En daar kan ik in alle eerlijkheid JA op zeggen. Dit schoonmaakmiddel maakt voor mijn gevoel beter schoon dan het natuurlijke schoonmaakmiddel wat ik de laatste jaren gebruik. Mijn aanrecht en kookplaat glimmen meer en lijken gewoon schoner. Wellicht heeft dat ermee te maken dat ik op dit moment Ć©Ć©n schoonmaakmiddel gebruik voor al mijn huishoudelijke klusjes. Het is niet specifiek gericht op bepaalde ruimtes.

ecopods vloerreiniger

Ik hoor je denken, zijn er alleen maar voordelen of zijn er ook nadelen? Voor mij persoonlijk is er maar Ć©Ć©n nadeel en dat is de vloerreiniger. Dat heeft niks met de werking te maken maar meer met het feit dat ik voor 1 capsule een emmer water nodig heb. Normaal gesproken doe ik een paar druppen schoonmaakmiddel op mijn natte dweil, en daar kan ik de hele kamer mee schoonmaken. Voor mij was dit dus ook veel te veel en aangezien ik nogal zuinig omga met water vond ik dat een verspilling. Let wel, dat is mijn persoonlijke ervaring. Als je normaal gesproken ook al een emmer water gebruikt vergeet dan vooral deze alinea šŸ™ˆ.

Conclusie

Ik vind de Ecopods een superfijn product. Het is een perfecte vervanger voor de gangbare schoonmaakmiddelen uit een fles. Plasticvrij, ecologisch verantwoord en ze werken goed. Ik ga ze dan ook zeker vaker gebruiken. Voor de prijs hoef je ook niet te laten want ze zijn vergelijkbaar met gangbare schoonmaakproducten. Zo heb je al 4 pods allesreiniger in een zakje voor ā‚¬ 13,96 (dus ā‚¬ 3,49 per capsule). Je hebt alleen in het begin de extra kosten van een verstuiver maar die gaat ook jaren mee. En heb je zelf nog een oude fles staan dan kun je die natuurlijk ook prima gebruiken šŸ˜‰.

Waar te koop?

De Ecopods bestaan nog niet zo lang en zijn op dit moment alleen verkrijgbaar bij winkels in Belgiƫ, maar je kunt hun producten ook bestellen via hun website of via Big Green Smile. Hopelijk komen ze snel naar Nederland!

En, ga jij de Ecopods ook proberen?

De producten waarover ik in dit artikel schrijf heb ik gratis ontvangen. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door beĆÆnvloeden en ik plaats alleen artikelen waar ik volledig achter sta.

Ecopods

ā‚¬3,49
8.9

Verpakking

10.0/10

Werking

8.5/10

Geur

8.0/10

Ingrediƫnten

9.0/10

Prijs

9.0/10

Voordelen

 • Plasticvrij
 • Biologisch afbreekbaar
 • Natuurlijke ingrediĆ«nten
 • Werkzaam
 • Lekkere geur

Nadelen

 • Veel water nodig bij vloerreiniger

Ook leuk om te lezen!

3 reacties op “Plasticvrij schoonmaken doe je met Ecopods + review”

 1. Marie de Jonge avatar
  Marie de Jonge

  Bedankt voor het delen van dit artikel en de recensie van deze eco producten. Ik geloof dat er nog veel te winnen valt op het gebied van plasticvrij schoonmaken. Gelukkig zie ik wel steeds meer milieuvriendelijke producten in de supermarkt. Ook heb ik ervaren dat deze net zo goed werken als traditionele schoonmaakmiddelen.

 2. Kathleen avatar
  Kathleen

  Begrijp ik het goed dat je zo 1 pad nodig hebt per emmer, dus telkens je een emmer gebruikt, is dat dan 3,49 euro. Voor een huis van ons gezin, een huis met drie lagen, waarbij 1 emmer per woonlaag al beperkt is, is dat toch wel “duur” voor 1 schoonmaakdag. Nu wil ik best wel meer betalen voor het milieu maar dit is het nog niet helemaal, vrees ik.

  1. Karin avatar

   Hoi Kathleen, ik heb net even op hun site gekeken, en een zak pads om te vloer te reinigen (neem aan dat je dat bedoelt) kost ā‚¬9,95 en daar zitten 40 stuks in. Dat is ā‚¬0,25 per pad. Valt dus mee šŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.