Waarom herbruikbare mondkapjes beter zijn

Of je nu een voorstander van mondkapjes bent of niet, het is op bepaalde plekken gewoon verplicht. Je ontkomt er dan ook niet aan om op die plekken een mondkapje te dragen. Maar wat voor mondkapje kies je dan? Gebruik je ééntje die je na gebruik weg kunt gooien of koop je er één die je na gebruik kunt wassen en steeds opnieuw kunt gebruiken? Voor je gezondheid zal het geen verschil maken, echter wel voor het milieu. Dit is waarom herbruikbare mondkapjes beter zijn.

Plastic afvalberg

Je kunt je er vast wel een voorstelling van maken. Wereldwijd, al die mensen, die een mondkapje dragen. Als al die mensen een wegwerp mondkapje dragen dan hebben we straks een groot probleem. Wegwerp mondkapjes zijn gemaakt van thermoplastic wat niet kan worden gerecycled en niet volledig biologisch wordt afgebroken. Gooi je ze bij het afval dan worden ze verbrand, maar ik zie ook al heel veel mondkapjes die in de natuur terechtkomen.

Terwijl we de laatste jaren met z’n allen zo goed op weg zijn om plastic te verminderen (denk aan plastic tasjes, plastic wegwerpartikelen zoals bordjes, bestek, wattenstaafjes) zorgen deze mondkapjes ervoor dat er weer een enorme toename is van plastic afval. Dat voelt ineens al een enorme achteruitgang. Want hoe lang duurt het wel niet voordat al die mondkapjes van de aardbodem zijn verdwenen? Dat gaan wij in ieder geval niet meer mee maken. Daarom is het zo belangrijk om direct te stoppen met het gebruik van wegwerp kapjes en in plaats hiervan herbruikbare mondkapjes te gebruiken.

Herbruikbare mondkapjes zijn de oplossing tegen plastic vervuiling

Mondkapjes van stof zijn net zo effectief als wegwerp mondkapjes. Waarom zou je dan nog voor de wegwerp variant kiezen. Het is misschien makkelijker om voor een wegwerp variant te kiezen omdat je die niet elke keer hoeft te wassen, maar is het dat niet waard? Ik vind persoonlijk van wel. En wees eerlijk, die van stof zien er toch ook veel leuker uit? Je kunt de stoffen mondkapjes het beste bewaren op een schone plek. Dus niet gewoon in je tas proppen (quilty😬), maar in een envelop of bijvoorbeeld in een brillenkoker.

Wat zijn de beste herbruikbare mondkapjes?

De beste herbruikbare mondkapjes zijn die van 100% katoen. Deze zijn luchtdoorlatend en ze nemen goed vocht op. Je kunt ze ook op hoge temperaturen wassen, in tegenstelling tot synthetische stoffen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je een mondkapje koopt wat goed aansluit. Draag je een bril? Dan is het belangrijk dat je erop let dat je een kapje koopt waar een neusstrip inzit.

Kom je op erg drukke plekken dan kun je er ook voor kiezen om een mondkapje te kiezen waar je een filter tussen kunt doen. Deze kun je er vaak los bij kopen.

herbruikbare mondkapjes

Heb je nog een goed mondkapje nodig maar heb je geen idee waar je deze kunt kopen? Lees dan vooral de mondkapjestest die werd gedaan door de Volkskrant. Er is gekeken naar veiligheid, prijs en pasvorm.

Wanneer je vaak een kapje moet dragen is het echt de moeite waard om een goede te kopen. Ik had voor mezelf ééntje gekocht bij de plaatselijke kledingwinkel voor tijdens onze vakantie, en die was behoorlijk waardeloos. Hij zakte constant af, zat scheef en was ontzettend benauwend want ik had niet goed naar het materiaal gekeken. Hoe dan ook, alles beter dan een wegwerp variant. Deze gezondheidscrisis is al erg genoeg.

Zullen we er met zijn allen voor zorgen dat het niet ook nóg een vervuilingscrisis wordt?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.