Red de insecten en teken de petitie

insecten

Wist jij dat er in minder dan 30 jaar, meer dan 75% van de insecten is verdwenen? Dat is een ramp, want insecten zijn ontzettend belangrijk voor de natuur. Maar ook voor ons. Dit jaar werd duidelijk dat er ook steeds meer soorten insecten verdwijnen, zelfs hele gewone. Kunnen we het tij nog keren?

Geen plek meer voor dieren

In Nederland is er bijna geen plek meer voor de dieren. Alleen in natuurgebieden hebben ze nog ruimte en dat is maar 15%. Er is daarom een groot tekort aan leefgebied voor insecten. Er is niet alleen een tekort aan natuur, maar er is ook minder ruimte om te schuilen, een nest te bouwen en voedsel te vinden. We krijgen een steeds strakker wordend landschap. Rommelhoekjes, heggen, slootkanten en rijen bomen zijn grotendeels verdwenen. Omdat ook steeds meer tuinen worden vervangen door steen of grind hebben de insecten nog minder ruimte. Daarnaast hebben de dieren ook veel te lijden van alle bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt en overmatige bemesting. Er verdwijnen daardoor steeds meer diersoorten uit Nederland.

insecten

Wat zijn de gevolgen van het verdwijnen van insecten

Insecten spelen een belangrijke rol in de kringloop van de natuur. Zo helpen ze bij het afbreken van plantenresten, dood hout en zelfs dode dieren tot waardevolle voedingsstoffen. Die voedingsstoffen worden opgenomen in de bodem waardoor planten kunnen groeien. Maar dat niet alleen. Als er geen insecten meer zijn, dan worden de bloemen, gewassen en bomen niet meer bestoven. Onze voedselvoorziening kan dus ook in gevaar komen.

Natuurmonumenten helpt mee

Natuurmonumenten maakt zich grote zorgen over de snelle afname van insecten. Zij helpen mee door slim te maaien, veel dood hout te laten liggen en bloemrijke akkerranden en oevers aan te leggen. Zo maken zij van natuurgebied Bloemkampen een thuis voor insecten. Waar mogelijk vergroten ze gebieden zodat er voor insecten een groter leefgebied ontstaat. Daarnaast werken ze samen met boeren om de biodiversiteit te vergroten. Om op nog meer plekken een thuis voor insecten te maken, hebben ze onze hulp hard nodig.

Hoe kun jij helpen?

Insecten leven ook in de bermen bij jouw in de wijk. Roep je gemeente op om insect-vriendelijker te worden door te stoppen met het rigoureus maaien. Op die manier krijgen planten de ruimte om te bloeien, en insecten een plek om te leven. Samen roepen we alle gemeentes in Nederland op om insect-vriendelijk te worden.

Teken de petitie

Natuurmonumenten wil met de petitie insectvriendelijk groenbeheer bij alle gemeentes blijvend op de agenda plaatsen. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkzieingen van 2022, worden nu verkiezingsplannen voor de komende 4 jaar gemaakt. Dit is het moment om de partijen aan te sporen om te kiezen voor de natuur. Ze geven tips voor meer bloemen in parken, bermen en groenstroken, en minder maaien en meer zaaien. Dan krijgen planten en insecten de ruimte, en krijgt de omgeving meer kleur. Wil jij ook je stem laten horen? Teken dan de petitie! Elke stem telt 💚

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.