Energiezuinige afwasmachine

afwasmachine

Tegenwoordig hebben de meeste mensen een afwasmachine. En ondanks dat een afwasmachine een stuk minder water verbruikt dan wanneer je met de hand zou wassen, het is nog steeds een behoorlijke energieslurper.

Hoeveel energie een afwasmachine verbruikt is uiteraard wel afhankelijk van verschillende dingen. Bijvoorbeeld de leeftijd van de machine en het energielabel. Je kunt namelijk behoorlijk wat besparen wanneer je een nieuwere afwasmachine aanschaft met een zuinig energielabel. Misschien heb je nog een machine die goed werkt maar die al 10 jaar oud is. Je hebt dan waarschijnlijk niet de neiging om een nieuwe te kopen.

Toch is het de moeite waard om eens te kijken wat het je qua kosten kan schelen wanneer je dit toch zou doen. En omdat de nieuwe zoveel zuiniger zijn is dat ook direct een stuk beter voor het milieu. Hoe dat precies zit zal ik hieronder proberen uit te leggen.

Bij het bepalen van een energiezuinige afwasmachine wordt er gekeken naar het verbruik. Hoeveel water en energie heeft de afwasmachine nodig voor een standaard afwasprogramma.

Er zijn verschillende afwasmachines in verschillende klassen. De één is zuiniger dan de andere.

Wanneer is een afwasmachine energiezuinig

Er zijn verschillende mogelijkheden die een afwasmachine zuinig maken. Denk hierbij aan de volgende mogelijkheden:

Energielabel

Op het energielabel kun je lezen hoe zuinig een afwasmachine is. De meest zuinige is de A+++ en de minst zuinige is de A+.

Formule energiekosten

Om uit te rekenen hoeveel energiekosten je gemiddeld kwijt bent per jaar kun je de volgende formule hanteren (in dit voorbeeld ga ik uit van een energietarief van € 0,23 per kWh).

€ 0,23 x het gemiddeld energieverbruik in kWh per jaar (dit kun je vinden op het energielabel). Bijvoorbeeld 0,23 x 266 = 61,18. Dit zijn de gemiddelde energiekosten per jaar.

energielabel

Waterverbruik

Het gemiddelde waterverbruik van de afwasmachine staat ook vermeld op het energielabel. Je kunt dit vinden onder de afbeelding van het kraantje. Dit aantal liters vermenigvuldig je met € 0,00067 (het gemiddelde watertarief per liter.

Bijvoorbeeld: 3360 x 0,00067 = 2,25. Dit is dan het bedrag wat je jaarlijks gemiddeld betaald voor het waterverbruik. (ik heb het meerdere keren nagerekend want ik kon me niet voorstellen dat het zo laag is, maar het klopt echt)

Eco programma

Een eco programma verbruikt minder water en stroom dan een standaard afwasprogramma. Het is dus goed om dit programma te draaien als je deze keuze hebt. Het nadeel is echter wel dat een eco programma ontzettend lang duurt, wel zo’n 3 tot 4 uur.

Beladingssensor

De beladingssensor meet hoeveel afwas er in je afwasmachine staat. De hoeveelheid water wordt hierop aangepast. Op deze manier wordt er onnodig veel water gebruikt. Ideaal als je de machine maar half vol hebt.

Aqua-sensor

De aqua-sensor meet de vervuilingsgraad in het water. Wanneer het water minder vies is worden er minder spoelgangen gebruikt, en dus is het zuiniger in gebruik.

Actieve droogtechniek

Bij deze droogtechniek wordt de afwasmachine op een natuurlijke manier gedroogd. Dit kan door het openen van de deur na het afwasprogramma, of door het gebruik van zeoliet korrels. Een actieve droogtechniek is een stuk zuiniger dan een condensdroogtechniek, want er wordt dan koud water gebruikt om de afwas af te koelen.

Er zijn natuurlijk ook nog andere manieren om energie te besparen op de vaatwasser.

  • Zorg voor een volle vaatwasser
  • Zet de temperatuur niet hoger dan nodig is
  • Maak gebruik van het daltarief
  • Was met de hand wanneer je maar een paar dingetjes hebt

Top 5 beste energiezuinige afwasmachines