Becel Pro-Activ wint Gouden Windei verkiezing 2012

Foodwatch, een organisatie die opkomt voor het recht op veilig en goed voedsel, maakte zojuist bekend dat Becel Pro Activ de winnaar (of eigenlijk grote verliezer) is van de Gouden Windei verkiezing. Dit houdt in dat het wordt gezien als het meest misleidende product van 2012.

Eenmaal per jaar wordt het ‘Gouden Windei’ uitgereikt aan de producent die het meest misleidende voedselproduct in de markt heeft gezet. Foodwatch, die kritisch kijkt naar de ware inhoud van voedselproducten, en voedselproducenten aanspreekt op hun misleidende marketing, had hiervoor de volgende vijf producten genomineerd. Tot en met gister kon er gestemd worden.

 

 

Genomineerden voor de Gouden Windei verkiezing

Peijnenburg Complete Start Vezels

Reden: Volgens Peijnenburg is deze ontbijtkoek alles wat je nodig hebt voor een fatsoenlijk ontbijt en geeft het net zoveel energie als een volkoren boterham met kaas. Het tegendeel is echter waar. De koek bestaat voor het grootste gedeelte uit suiker en vezels die hoofzakelijk kunstmatig zijn. De mooie bruine kleur is te danken aan 6 soorten suiker en cacao en bovendien bevat het ook nog eens de kankerverwekkende stof acrylamide.

Becel Pro Activ

Reden: Het etiket van Becel Pro-activ vermeldt terecht dat regelmatige consumptie het cholesterolgehalte verlaagt. De indruk wordt echter gewekt dat hiermee hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen maar dit is nooit bewezen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het product, dat eigenlijk een medicijn is, mogelijk het risico op hart- en vaatziekten verhóógt.

Zonnatura Oplosthee

Reden: Door het duurzame imago van het dit merk en omdat het in de reformhoek van de supermarkt staat, wekt het product de indruk biologisch en natuurlijk te zijn. De avondmelange is echter helemaal niet biologisch en ook niet natuurlijk. De oplosthee bestaat ook nog eens voor ruim 90% uit suiker.

Hero Fruit en Co Multifruit

Reden: Hero heeft de verpakking en receptuur van het product aangepast omdat de ‘bifodovezel’-weerstandsclaim door de Europese Voedselautoriteit is afgewezen.  De claim moest daarom van de verpakking af. De nieuwe variant is verkleind om te verbergen dat er nog meer suikers in zitten en het meest voorkomende fruit staat nog steeds niet op de verpakking. In de nieuwe receptuur is appelconcentraat vervangen door druivenconcentraat. De hoeveelheid suikers is hierdoor behoorlijk opgeschroefd want druivenconcentraat bevat ongeveer 25% meer calorieën per 100 ml. Om dit te verhullen maakt Hero de portiegrootte op het etiket kleiner.

Slankie Smeerkaas Magere Ham

Reden: Slankie doet heel gezond met vitamines B2 en B12, maar houdt achter dat, in tegenstelling tot gewone kaas, mét het vet ook de natuurlijke vitamines A en D uit de smeltkaasje zijn verdwenen. De vitamine B2 is waarschijnlijk alleen aanwezig door de toegevoegde gele kleurstof E101. Ook de ‘natuurlijke bron van calcium’ wordt door Slankie vakkundig de nek omgedraaid. Vitamine D helpt het lichaamcalciumop te nemen, maar juist die vitamine zit niet meer in de ‘kaas’ van Slankie. Bovendien bindt een van de smeltzouten (E340) de calcium, zodat er nóg minder calciumvoor de consument overblijft. Er zitten verborgen suikers in de ham en daarnaast zit er ook een ongezonde hoeveelheid zout in het ‘megaverantwoorde’ smeerkaasje.

Uitgebreidere informatie kun je vinden op de site van Foodwatch waar ook andere producten onder de loep worden genomen. Ook kun je ze steunen door een bijdrage te doen, die ze kunnen gebruiken voor onderzoeken en om campagnes te voeren tegen misleiding. Hoe meer mensen er meedoen hoe meer er bereikt kan worden. Zo hebben ze al voor elkaar gekregen dat FrieslandCampina de misleidende naam ‘Hollands Fruit’ van Appelsientje schrapte, de claim ‘0% vet’ van het pak Mona Yoki Drink Aardbei werd verwijderd en dat er minder minder suiker in dit drankje wordt verwerkt. Unilever haalde Knorr Vie van de markt en beweert niet langer dat er ‘volkoren’ zit in Blue Band Goede Start! Witbrood.

Je kunt Foodwatch ook volgen via twitter of hun facebookpagina.

Eén reactie op “Becel Pro-Activ wint Gouden Windei verkiezing 2012”

  1. Bernard avatar

    Goede balans van cholesterol bereik je o.a. door aanpassen eetpatroon en het drinken van pure Aloë Vera om allebelangrijke voedingsstoffen op dagelijkse basis weer binnen te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.