Mijn dilemma’s bij ‘groen leven’.

groen leven

Met mijn blog probeer ik zoveel mogelijk mensen te inspireren om wat groener te gaan leven, en tegelijkertijd doe ik dat ook voor mezelf. Door erover te schrijven zit ik in een constante modus van ermee bezig zijn en bewust na te denken bij de dingen die ik dagelijks doe. Geeft dat elke dag een goed gevoel? Soms wel, maar om eerlijk te zijn ook heel vaak niet.

Juist door er zo mee bezig te zijn voel ik me ook vaak schuldig. Schuldig omdat ik nog lang niet ben waar ik eigenlijk wil zijn. Er zijn nog zoveel dingen die beter kunnen en er zijn ook dagen dat ik het gewoon even niet meer zie, en me afvraag wat voor nut het allemaal heeft.

Eco-guilt

Er is zelfs een naam voor wanneer je je zo voelt, eco- guilt. Het gevoel dat je hebt wanneer je iets kunt doen voor het milieu, maar je de keus maakt om het op dat moment niet te doen. Je schuldig voelen op het moment dat je de fiets had kunnen pakken maar de keuze maakt om in de auto te stappen. Kleding kopen die je niet nodig hebt, voedsel weggooien of in plastic verpakkingen kopen.

groen leven

Dingen waar ik tegenaan loop

Elektriciteitsverbruik

Ik verbruik toch eigenlijk best nog wel veel gas en elektriciteit. Ik heb bijna dagelijks een wasmachine vol en gebruik de droger ook nog te vaak. De afwasmachine staat hier ook elke avond te draaien en we kijken elke avond tv.

Auto

Met twee auto’s op de oprit is de verleiding vaak groot om toch even snel de auto te pakken. Dat scheelt weer tijd, denk ik. Onzin natuurlijk want qua tijd maakt het echt niet zoveel uit. Ik hoef geen lange afstand af te leggen om naar de winkel te gaan dus dat kan ook best snel op de fiets.

Vliegen

Vliegen is ontzettend slecht voor het milieu en al helemaal wanneer je kiest voor een verre bestemming. Dit past totaal niet in het plaatje ‘groen leven’. Nu kan ik ervoor kiezen om de trein of de bus te pakken, maar dit lukt niet voor alle bestemmingen. Zo wil ik nog heel graag weer eens naar Amerika, en Australië staat ook nog op mijn To Do lijstje. Nu kun je tegenwoordig wel je vliegreis compenseren door bomen te laten planten maar dat doet niet af aan het feit dat vliegen slecht is en dat we het probleem hiermee niet voorkomen.

Kleding

Ik koop de laatste tijd steeds minder kleding en wanneer ik dit koop probeer ik er ook op te letten of het duurzaam is geproduceerd of niet. Toch zijn er nog steeds kledingstukken die ik koop die ik niet echt nodig heb en die niet zo duurzaam zijn. Hier wil ik toch echt nog beter mijn best voor doen.

Kaas

Ik eet geen vlees meer en eigenlijk zou ik ook geen kaas meer willen eten. Toch lukt het me niet om kaas te minderen. Het is gewoon zo lekker op brood en ik weet ook niet goed wat ik er anders op moet doen want in al die andere zoete dingen zit gewoon veel te veel suiker. Vegetarische/veganistische kaas heb ik al geprobeerd, maar dat vind ik echt niet lekker (zacht uitgedrukt 🙈). Hummus eet ik ook veel maar dat hoef ik echt niet vroeg in de ochtend.

Plastic

Groente en fruit probeer ik zoveel mogelijk verpakkingsvrij te kopen. Op de markt, rechtstreeks bij de boer en ook in de supermarkt. Toch komt er nog behoorlijk wat plastic in huis. Helemaal nu ik vaak mijn boodschappen online bestel, schrik ik vaak van de onnodige plastic verpakkingen. Dat moet toch anders kunnen?

Ik ben benieuwd waar jullie tegenaan lopen, en of er ook producten of dingen zijn die je ondanks dat het erg milieu-onvriendelijk is, toch gewoon blijft doen.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.