Ongezonde levensstijl door steeds groter wordende porties.

Even langs de Mc Donalds, de Burger King of Kentucky Fried Chicken. Vooral onderweg naar je vakantieplek of elders is het één van de makkelijkste plekken om snel iets te eten. Nu ben ik zelf niet zo’n voorstander van deze wegrestaurants maar voor velen is het een plek waar ze veel kunnen eten voor weinig geld. En veel eten kun je er zeker, de porties worden alsmaar groter, het lijkt niet alleen zo, ze zijn ook echt een stuk groter geworden.

Porties worden steeds groter

Volgens Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is een gemiddelde maaltijd in een restaurant vandaag de dag meer dan vier keer groter dan in de jaren 50. En volgens hun berekeningen zijn volwassenen gemiddeld 26 kilo zwaarder. De hamburgers zijn groter geworden en ook de dranken kun je in de maten klein, medium en groot krijgen. Om maar eens een voorbeeld te geven. In een blikje cola van 0.33 liter zit ongeveer 39 gram suiker. Dit zijn bijna 10 suikerklontjes! Reken maar eens hoeveel suiker er dan zit in een grote cola (500 ml) bij één van de fastfood ketens. We gebruiken hier het voorbeeld van cola maar ook in de andere dranken is ontzettend veel suiker verwerkt.

Om dit groeiende probleem van overgewicht in de VS aan te pakken, heeft de CDC deze grafiek gemaakt die benadrukt hoe eetgewoonten zijn veranderd in de afgelopen 50 jaar.

CDC The New (Ab)normal
Source CDC

Hoeveel suiker zit er in bepaalde producten?

Wil je inzicht krijgen hoeveel suiker er eigenlijk in bepaalde producten zit dan raad ik je aan om eens te kijken op de site van  Sugar Stacks. Op deze site staan allemaal foto’s van producten met daarbij het aantal suikerklontjes wat in het product is verwerkt en dat is best even schrikken. Als ze dat op de verpakking van een product zouden laten zien dan weet ik niet of ik het nog wel zou kopen 😉 Er staan ook producten tussen, zoals fruit, waar geen suiker in is verwerkt maar die van nature suikers bevatten. Niet echt te vergelijken met geraffineerde suiker want natuurlijke suikers zijn natuurlijk een stuk gezonder, maar het geeft wel aan dat ook teveel fruit kan zorgen voor een te hoge inname van suiker.

Eigenlijk komt het erop neer dat we kleinere porties moeten gaan eten. Dus, alles met mate!

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.