Sinds een een paar weken zijn we hier thuis bezig met het Paleo dieet, ook wel oerdieet genoemd. We hebben er al zoveel over gehoord en gelezen dat we nieuwsgierig zijn geworden naar wat het kan doen met ons lichaam. We zijn vooral benieuwd of bepaalde klachten die we hebben ook zullen verminderen of verdwijnen.
Ik kan je zeggen dat het de eerste dagen een zware dobber was, maar door veel op internet te surfen naar lekker recepten hebben we onze draai redelijk gevonden.
Wat is het oerdieet?
Het oerdieet, of Paleo dieet, is een manier van eten zoals onze voorouders dat ook deden voordat er landbouw bestond. Ons voedselpatroon is sinds de oertijd ontzettend veranderd maar onze stofwisseling niet, en dit is waarschijnlijk een belangrijke oorzaak van de welvaartsziekten zoals we die nu kennen.
Wat mag je eten met het oerdieet?
Wanneer je wilt eten volgens het principe van het oerdieet dan mag je de volgende voedingsmiddelen eten:
- Vlees en vis: Bij voorkeur grasgevoerd of biologisch vlees. Dit omdat er in ‘gewoon’ vlees vaak hormonen en antibiotica voorkomen. Dingen die je niet in je lichaam wilt hebben.
- Fruit en groenten: In het dieet wordt sterk de nadruk gelegd op groente en fruit. Vaak worden groente en fruit met veel zetmeel of met een hoog suikergehalte beperkt gegeten.
- Noten en zaden: Met mate omdat ze een hoog caloriegehalte hebben.
- Gezonde vetten: Dierlijke vetten, noten en zaden, maar ook vet uit avocado’s en kokosolie.
- Eieren: Bij voorkeur vrije uitloop of biologisch.
Wat mag je niet eten met het oerdieet?
- Granen: Inclusief tarwe, rijst, haver en gerst.
- Peulvruchten: Inclusief bonen, linzen en pinda’s.
- Zuivel: Vooral verwerkte zuivelproducten. (Dus wèl volle melkproducten zoals volle melk en Griekse yoghurt).
- Bewerkte voedingsmiddelen en suikers: inclusief alles dat is gemaakt met kunstmatige ingrediënten of toegevoegde suikers.
- Soja: Omdat het een peulvrucht is en vaak zwaar wordt bewerkt.
- Alcohol
Waarom is het oerdieet gezond?
Het oerdieet is gezond omdat je de nadruk legt op volwaardige voedingsmiddelen, waarbij je de bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk laat staan. Dat is hoe dan ook een gezondere keuze. Bewerkte voedingsmiddelen kunnen leiden tot overgewicht, dus wanneer je hiermee stopt is er een grote kans dat je afvalt. Leuk bijkomend voordeel toch? En omdat je geen geraffineerde suikers en granen eet kan het ook helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast kan het ook ontstekingen verminderen omdat je geen voeding meer eet die ontstekingen bevorderen zoals suiker, geraffineerde koolhydraten en bewerkt vlees.
Is het oerdieet geschikt voor iedereen?
Ieder mens is anders, dus voordat je begint om op deze manier te eten is het verstandig om te kijken wat jouw lichaam nodig heeft en wat je ermee wilt bereiken. Sommige mensen hebben bepaalde voedselintoleranties of allergieën dus die moeten sowieso kijken wat goed voor hun is en wat niet. Daarnaast is het altijd verstandig om te kijken hoe je je voelt nadat je bent begonnen met een ander voedingspatroon. Luister altijd naar je lichaam, want wat voor een ander goed is hoeft voor jou niet goed te zijn. Voor mij is vooral het onbewerkte voedsel belangrijk. Geen pakjes en zakjes, maar lekker alles zelf maken. Veel gezonder!
Geef een reactie