De Trouw brengt vanmorgen een reportage over boeren die in de omgeving van Venray biobrandstoffen telen. ’Biobrandstoffen zitten ten onrechte in het verdomhoekje.’ Ze tonen het met cijfers aan.
In 2004 richtte een aantal boeren de coöperatie Carnola op om koolzaad te gaan telen voor biobrandstof. De coöperatie richtte zich op de ervaringen in Duitsland en kregen, net als in Duitsland, in Nederland accijnsvrijstellingen. De boeren draaiden prima, tot er opeens allerlei negatieve informatie over biobrandstof kwam en hun omzet inzakte. Dit werd gedaan op grond van cijfers die volgens de boeren absoluut niet klopten. Een van de boeren vertelde tegen Trouw dat de gevestigde energiebelangen probeerden hun in een kwaad daglicht te stellen. Ze deden dit door met cijfers te schermen die zouden aantonen dat biobrandstoffen het milieu helemaal niet sparen.’
Boeren verzamelen zelf cijfermateriaal
De boeren besloten zelf hun cijfermateriaal te verzamelen in een initiatief dat de naam ’de Energieboerderij’ kreeg. Uit de resultaten bleek dat de boeren rond Venray met hun teelt aanzienlijk beter scoorden dan de norm die de EU stelt. De EU eist een CO2-reductie van 35% (nu) tot 50% (in 2017). De biobrandstofproductie rond Venray scoort een stuk beter. Voor brandstof uit maïs tot 70% tot 85%, voor suikerbieten 70% en voor koolzaad 50% tot 65%.
Geef een reactie