Er zijn heel veel verschillende soorten olie die je voor verschillende recepten kunt gebruiken. Maar welke gebruik je nu voor het bakken van een ei, groente of voor over de sla? Het maakt wel degelijk uit wat voor soort olie je gebruikt, want sommige zijn totaal niet geschikt voor hoge temperaturen. Wat is nu de beste olie om in te bakken?
Wil je gezond bakken of frituren in olie dan is het belangrijk om te weten welke oliën een hoog verbrandings- rookpunt hebben. Hoe hoger het verbrandingspunt is, des te beter kun je erin bakken of frituren. Daarnaast is het type vet in de olie belangrijk. Verzadigde en enkelvoudige onverzadigde vetten verbranden bijvoorbeeld het minst snel bij hoge temperaturen. Hieronder een lijstje van oliën die veel worden gebruikt bij het bakken.
Olijfolie
Olijfolie is een plantaardige olie die wordt geperst uit olijven. Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren en die zijn goed voor onze gezondheid. Daarnaast kan het goed tegen hoge temperaturen .
Het rookpunt bij olijfolie ligt tussen de 216 en 242 graden. Je kunt olijfolie daarom prima gebruiken om in te bakken en te frituren. Zelfs in extra vierge olie, al wordt dat vaak afgeraden omdat het een lager rookpunt zou hebben. Dit verhaal klopt echter niet, al heb ik dat zelf ook lange tijd gedacht. Uit onderzoeken naar het effect op het verhitten van extra vierge olijfolie komt naar voren dat dit helemaal geen probleem is, en dat het zelfs gezond is. De chemische verbinding van extra vierge olijfolie is namelijk anders dan andere oliën. Naast de onverzadigde vetzuren die goed tegen verhitting kunnen bevatten ze polyfenolen en antioxydanten. Doordat die zo overvloedig aanwezig zijn voorkomen ze oxidatie bij langdurige verhitting.
Daarnaast varieert het rookpunt van extra vierge olijfolie, omdat dit afhangt van de samenstelling van de vrije vetzuren van de olie. Hoe lager de zuurgraad is, hoe hoger het rookpunt is. Over het algemeen heeft olijfolie van een hoge kwaliteit een lagere zuurgraad. Hoge kwaliteit olijfolie is echter vaak behoorlijk prijzig, dus waarschijnlijk een beetje zonde om daar mee te bakken.
Houd er ook rekening mee dat extra vierge olijfolie een specifiekere smaak heeft dan gewone olijfolie. Dat is niet in elk gerecht lekker.
Kokosolie
Kokosolie heeft een hoog rookpunt en is daarom zeer geschikt voor bakken en frituren. Voor ongeraffineerde kokosolie is het rookpunt 177 graden, en voor geraffineerde kokosolie is dit 232 graden. Deze olie bevat veel verzadigd vet wat je normaalgesproken liever zou willen vermijden. Bij kokosolie is de samenstelling echter zo dat het geen negatieve invloed lijkt te hebben op het cholesterolgehalte. Ons lichaam kan het gemakkelijker verbranden en omzetten in energie waardoor het minder snel als vet wordt opgeslagen. Toch zijn de meningen verdeeld over of kokosolie nu gezond is of niet. Ik wissel het zelf vaak af. Of olijfolie of kokosolie.
Zonnebloemolie
Zonnebloemolie bevat net als olijfolie veel onverzadigde vetzuren. Koudgeperste zonnebloemolie is gezond. Het bevat veel vitamine E. Volgens het NEVO (Nederlandse Voedingsstoffenbestand) wel bijna tien keer zoveel als olijfolie! Maar de gangbare zonnebloemolie die je in plastic flessen in de supermarkt koopt zijn niet gezond. Het wordt chemisch bewerkt waardoor de samenstelling veranderd. Hierdoor ontstaat een overschot aan omega-6 en dat is ongezond.
Koudgeperste zonnebloemolie is perfect om te gebruiken in een salade of iets dergelijks. Bakken in zonnebloemolie is echter niet verstandig. Ook niet met de gangbare olie. Het mag verwarmt worden tot 180 graden. Maar wanneer je iets in de pan bakt zit je al snel op een hogere temperatuur. Dit zorgt voor kettingreacties in de olie en die kunnen veel cellen beschadigen. Voor het bakken kun je daarom beter olijfolie of kokosolie gebruiken.
Rijstolie
Het rookpunt van rijstolie ligt op 255 graden. Deze olie is daarom ook goed te gebruiken om in te bakken. Ook zit er best wat vitamine E in. 32,3 mg per 100 gram. Toch denk ik dat de olijfolie een betere keuze is omdat daar meer onverzadigde vetzuren inzitten. Daarnaast is rijstolie vaak ook chemisch bewerkt en geraffineerd waardoor het een ongezonde olie wordt.
Arachide olie
Er zijn twee soorten arachide olie (pinda-olie). De ongeraffineerde en de geraffineerde. Het rookpunt van de geraffineerde arachide olie is 232 graden en is daarom geschikt voor bakken en braden. Die van de ongeraffineerde ligt een stuk lager (160 graden) en is daarom niet geschikt.
Arachideolie bevat veel omega 6-vetzuren, net zoals zonnebloemolie. Deze omega-6-vetzuren zijn belangrijk voor een goede gezondheid, maar teveel ervan is niet goed. Aangezien omega-6 in veel bewerkte voedingsmiddelen zit krijgen we hier al snel teveel van binnen. Deze olie kun je daarom het beste met mate gebruiken.
Welke olie is niet geschikt om in te bakken
Naast bovengenoemde oliën zijn er nog andere soorten die niet zijn bedoeld om ermee te bakken. Gebruik deze lekker in koude gerechten. De volgende oliën zijn niet geschikt om mee te bakken:
- lijnzaadolie
- walnootolie
- sesamolie
- zonnebloemolie
- maisolie
- arachide-olie (ongeraffineerd)
Conclusie
Wat is de beste olie om in te bakken? Als je het mij vraagt dan zou ik kiezen voor olijfolie. Deze olie is rijk aan omega-9-vetzuren die goed voor ons zijn en je kunt ermee op hoge temperaturen bakken. Ook kokosolie is een goed keuze.
Varieer gewoon lekker met verschillende soorten olie. Zo krijg je van alles de benodigde vitamines en mineralen binnen.
Geef een reactie