Van zout water naar drinkwater

Er komt een steeds groter wordende vraag naar drinkwater en TNO heeft daarom samen
met enkele industriële partners de Memstill ontwikkeld. Memstill is een nieuwe technologie die zeewater ontzilt en er schoon drinkwater van maakt door middel van membranen.

Het proces is gebaseerd op destillatie van water uit vervuild of zout water. Het idee is niet iets nieuws, maar in de bestaande vorm kost het veel energie. Memstill combineert het echter met membraantechnologie en industriële restwarmte waardoor dit een hoop energie bespaart.

Hoe het Memstill proces werkt

1. Langs het membraan stroomt licht opgewarmd zout of vervuild water en dit wordt vervolgens verwarmd.

2. Het membraan laat de vrijkomende waterdamp door.

3. De waterdamp condenseert vervolgens op de condensor tegenover het membraan, vanaf waar het wordt afgevoerd.

4. Tijdens dit afvoerproces staat de waterdamp de warmte af aan het zoute water dat door de condensor stroomt.

Door dit proces toe te passen in een compacte module, is er maar een heel klein temperatuurverschil en er is weinig energietoevoer voor nodig. De Memstill-reactor is daarom opgebouwd uit honderden lagen van membramen. De afstand hiertussen is minder dan één millimeter. Hierdoor is er niet veel energie nodig, omdat het aangevoerde water slechts enkele graden moet worden opgewarmd om voldoende dampdruk te creëren voor effectieve destillatie. Wat het proces daadwerkelijk duurzaam maakt, is de lage toevoer temperatuur van (T< 90 C). Dit is ook de gemiddelde temperatuur van industriële restwarmte, wat in westerse landen veel aanwezig is.

In vergelijking met de bestaande technieken om drinkwater uit zeewater te halen blijkt Memstill duurzamer te zijn. De kosten bij grootschalige productie kunnen uitkomen tussen € 0,30 en € 1,40 per kubieke meter drinkwater. De laagst kosten die gerapporteerd zijn voor andere technieken komen uit tussen € 0,50 en € 2,00 per kubieke meter drinkwater.

Lees ook: Van zout water naar zoet water met zonne-energie

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.