Wereld Waterdag 2012

Vandaag is het wereld waterdag. Deze dag, die altijd wordt gehouden op 22 maart, is in 1992 door de VN in het leven geroepen om stil te staan bij het belang van goed waterbeheer en watermanagement. Eén van de milleniumdoelen voor 2015 is dat 50 miljoen mensen toegang moeten hebben tot veilig drinkwater en betere sanitaire voorzieningen. Voor ons is schoon water heel gewoon maar voor het overgrote gedeelte van de wereldbevolking is dit helaas niet zo. Reden om daar vooral op deze dag eens bij stil te staan.

Water

In ontwikkelingslanden moeten kinderen dagelijks soms wel 6 kilometer lopen om 6 liter water te halen voor hun familie. Ze zijn veel tijd kwijt met het halen van water waardoor er geen tijd meer is om naar school te gaan of te spelen. Vaak is dit water niet eens schoon.

Sanitair op scholen

Toiletten op scholen zijn vaak ook niet aanwezig, en zijn ze er wel dan zijn het maar een paar die gedeeld moeten worden door honderden leerlingen. Vaak doen de kinderen hun behoefte dan ook in de bosjes waardoor ze hun handen ook niet wassen. Handen wassen is juist zo belangrijk, omdat ziektes als diarrree zorgen ervoor dat kinderen ernstig ziek worden of zelfs overlijden. Goede toiletten zijn dus een must.

Wereld Waterdag in Nederland

In ons land is Wereld waterdag opgepakt door Stichting Aqua for All die samenwerkt met Simavi, AMREF, ZOA en Akvoo. In de week van wereldwaterdag organiseren zij jaarlijks de Nederlandse versie van Wereldwaterdag waarbij samenwerken, kennisoverdracht en innovatieve ontwikkelingshulp centraal staan.

Gister deden duizenden Nederlandse kinderen mee aan de actie ‘Wandelen voor water’ , door zes kilometer te lopen met zes kilo water op hun rug. Ze kregen hiervoor een speciale rugzak. Met de actie haalden ze geld op voor projecten in landen waar te weinig veilig drinkwater is. Op verschillende scholen werd er les gegeven over water.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.