Waar laat ik mijn plastic afval?

Waar laat ik die kapotte bal, en waar moet ik naartoe met mijn plastic verpakkingen en die oude emmer? Het zijn vragen die veel mensen hebben want het is niet altijd duidelijk waar je je plastic afval kunt laten. In onze gemeente is het vrij eenvoudig. Wij hebben alleen een grijze en een groene container. Het plastic dat wij weggooien moet in de grijze container en de gemeente haalt het plastic er door middel van een na-scheidingsinstallatie weer uit. Voor mij dus heel makkelijk, want ik hoef er niet over na te denken.

Mijn schoonouders wonen echter in een andere gemeente en daar wordt het plastic wel apart ingezameld. Toen ik laatst hielp met de verhuizing en er heel veel weggegooid moest worden bleek dat toch wel even lastig. Want wat moet nu precies waar?

Neem bijvoorbeeld dat oude, inmiddels kapotte plastic emmertje. Het was maar een kleine emmer dus ik dacht, die kan wel in de plastic afvalbak. Het is plastic toch? Klopt, en toch mocht hij er niet in. Waarom niet? Omdat het geen verpakking is. En dat is het enige wat erin mag, verpakkingen. Plastic verpakkingen, maar ook metalen verpakkingen (blikjes) en drinkpakken mogen erin.

Wat mag er wel bij het plastic afval en wat niet?

In een filmpje wat is zag van het HVC (beheerder van een afvalbrengstation) over wat er met ons plastic gebeurt, wordt uitgelegd hoe je het makkelijker voor jezelf kunt maken door jezelf de de volgende vragen te stellen:

 1. Is het een verpakking?
 2. Is het leeg?
 3. Wordt het in de keuken of in de badkamer gebruikt?

Is het antwoord op al die vragen ‘ja’, dan kun je het bijna altijd kwijt in de plastic afvalbak. Is het antwoord ‘nee’, dan kan het of bij het restafval of je kunt het wegbrengen naar de milieustraat. Kleine dingen kunnen bij het restafval. Grote dingen (tuinstoelen, groot speelgoed) naar de milieustraat.

Foto gemaakt door: Rita via Pixabay

Twijfel je of een verpakking in de plastic container mag? Hieronder een overzicht van veel gebruikte verpakkingen en waar je ze kunt laten. (Bron: Milieu Centraal)

Restafval (grijze bak)

 • Plastic waar een laagje metaal of aluminium tegenaan geplakt zit (chipszakken, koffiepakken, doordrukstrips van pillen of kauwgom)
 • Piepschuim (bakjes van fastfood, vleesschaaltjes, vulling van dozen)
 • Verpakkingen van chemische middelen (lege verfemmers, lege flessen van terpentine of gootsteenontstopper)
 • Verpakkingen van bioplastic met kiemplantlogo (let op: bioplastic mag niet in de groene bak)
 • Netjes van sinaasappels, limoenen, citroenen (kan de machine door vastlopen)

Plastic afvalbak of zak voor plastic

 • Plastic bekers van yoghurt, slagroom, kwark
 • Plastic bakjes van fruit, salade of vlees (geen piepschuim)
 • Verpakkingen van hard plastic (blisters)
 • Plastic flessen
 • Plastic waar groente, brood, rollen wc-papier in verpakt zijn
 • Plantenpotjes
 • Plastic tassen

Ik hoop dat het nu iets duidelijker is waar je naartoe kunt met je plastic afval, het is mij in ieder geval een stuk helderder. Twijfel je ergens over? Kijk dan eens op de Afvalscheidingswijzer. Hier kun je het product intypen en vervolgens komt er te staan in welke afvalbak het thuishoort.

Lukt het jou om je afval goed te scheiden, of heb je er nog moeite mee?

Ook leuk om te lezen!

Eén reactie op “Waar laat ik mijn plastic afval?”

 1. Esther Holten avatar

  Goed om te weten waar ik mijn verpakkingsmateriaal weg moet gooien. Ik weet namelijk niet altijd zeker van welke stoffen dit gemaakt is. Handig om te weten dat het meestal in de plastic prullenbak gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.