Zelf pindakaas maken, is dat echt zo makkelijk?

Zelf pindakaas maken stond al een tijdje op mijn To Do lijstje. Ik zag op social media regelmatig recepten voorbij komen en aangezien ik gek ben op pindakaas moest ik dat natuurlijk ook een keer proberen. Al kun je bijna niet van een recept spreken omdat er maar 1 ingrediƫnt inzit. Hoe moeilijk kan het zijn dacht ik?

Waarom zelf pindakaas maken?

Zoals ik al aangaf, ik vind pindakaas erg lekker. Mijn favoriet was altijd de CalvĆ© pindakaas en dan de variant met stukjes noot. Heerlijk! Wat mij echter een beetje tegenstond waren de ingrediĆ«nten. De pindakaas bestaat voor 85% uit pinda’s, en voor de rest uit plantaardige olie (raapzaad, soja en palm) dextrose en zout.

Aangezien ik palmolie en dextrose zoveel mogelijk wil vermijden, wilde ik toch eens wat varianten pindakaas proberen die van 100% pinda’s waren gemaakt, zonder toevoegingen. Eerlijk, ik moest er wel even aan wennen. De substantie is wat anders en de smaak is natuurlijk ook anders als er geen zoetstof aan toe is gevoegd. Maar nu ik het vaker heb gegeten vind ik deze pindakaas eigenlijk veel lekkerder.

Om terug te komen op de vraag waarom ik het dan zelf zou willen maken? Nou ja, als het enige ingrediƫnt pinda is, dan kan het voor mijn gevoel niet moeilijk zijn om dat zelf te maken. En zou dat niet veel goedkoper zijn?

Aan de slag

Vol goede moed begon ik vanochtend met het maken van de pindakaas. Even snel tussen de bedrijven door, want ik dacht dat ik binnen 10 minuutjes wel klaar zou zijn. Niet dus! Zelf pindakaas maken bleek toch niet zo makkelijk te zijn als ik had verwacht. Het recept is niet moeilijk. Je gooit gewoon pinda’s in een hakmolen en malen maar. Alleen daar begon het probleem.

Eerst ging het nog wel goed, en hakte de machine de pinda’s in kleine stukjes. Op het moment dat het wat een smeuige massa begon te worden kreeg de keukenmachine het echter zwaar te verduren. Hij werd behoorlijk warm en begon na een tijdje zelfs te stinken. Oei, dat leek me niet goed gaan. Apparaat uitgezet en de massa maar wat verdeeld in kleinere porties en opnieuw in het apparaat en mixen maar. Het bleef moeizaam gaan, maar dat kwam waarschijnlijk ook omdat het zo’n droge massa was. Ondanks dat mijn bedoeling was om pindakaas te maken van 100% pinda, en niks anders, het ging op deze manier niet lukken.

Extra ingrediƫnten

Om de boel nog wat smeuiger te maken heb ik toch wat sesamolie toegevoegd. Daardoor ging het mixen iets beter. Toen ik er even van proefde vond ik het niet echt lekker. Er zat erg weinig smaak aan. Wellicht komt dit omdat ik ongebrande, ongezouten pinda’s heb gebruikt (daardoor is de kleur ook zo licht), maar het viel me behoorlijk tegen.

Om er toch wat smaak aan te krijgen heb ik er een snufje zout en wat ahorn siroop aan toegevoegd. De smaak is nu wel lekker, maar ik vind het nog wel wat aan de droge kant. Ik denk dat er nog iets meer olie bij had gekund.

Al is de pindakaas niet helemaal geworden zoals ik wilde, ik geef je toch het recept. Wellicht heb jij wel een goede machine en lukt het jou wel om het in Ć©Ć©n keer goed te krijgen.

pindakaas
Afdrukken

Zelfgemaakte pindakaas

Ingrediƫnten

 • 350 gram ongezouten pinda's
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 1 snufje zout
 • 2 eetlepels ahornsiroop

Instructies

 • Doe de pinda's samen met de andere ingrediĆ«nten in de keukenmachine
 • Mix tot een glad geheel
 • Stop het in een glazen pot en bewaar het in de koelkast

Ga ik nog een keer zelf pindakaas maken? Ik weet het niet. Niet met de machine die ik nu heb. Maar mocht ik in de toekomst een wat betere, zwaardere hebben dan probeer ik het wellicht nog een keer. Nu was het me teveel werk, want ik ben er uiteindelijk wel een half uur mee bezig geweest šŸ™ˆ.

Heb jij al eens zelf pindakaas gemaakt en wilde dat wat lukken?

Ook leuk om te lezen!

2 reacties op “Zelf pindakaas maken, is dat echt zo makkelijk?”

 1. Johannes avatar
  Johannes

  4 sterren
  Ga ik proberen, Ik vind sesamolie om dezelfde reden als palmolie problematisch. We hebben in Europe prima bio raapolie. En de Ahornsiroop is natuurlijk vreselijk lekker maar komt wel helemaal uit noord amerika. Alternatief: Honing of stroop.

 2. Maria avatar
  Maria

  Vandaag ben ik voor het eerst op je blog. Ik maak regelmatig zelf pindakaas. Je hebt inderdaad ongebrande pindaā€™s nodig. (Ik gebruik biologische via webshops aan te schaffen. Zoek de voordeligste!)
  Rooster op een bakplaat met bakpapier zoā€™n 500-750 gram voor 16 minuten op 180 o. Voor mij de meest smaakvolle met 16 minuten.
  Laat afkoelen en doe in een keukenmachine die het lang uithoudt. Op een gegeven moment is het zwaar werken. Zaak is om vol te blijven houden met draaien totdat je echte pindakaas hebt. Dat kan zeker 10 minuten duren. Tussendoor moet je misschien even de massa los maken van de zijkanten als je mes in het lege midden draait.
  Staafmixer raakte oververhit. Een kleine moulinex ook. Ik heb toen een vrijoude moulinex keukenmachine geprobeerd en die houdt het wel lang genoeg vol. Ook prima om tahin en gemengde notenpasta mee te maken. Die moet je wat korter roosteren. Sesamzaad 8 minuten en amandelen en hazelnoten 11 minuten.
  Beslist niets toevoegen aan vet. Bij de tahin doe ik een kleinbeetje zout erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.