3 inspirerende boeken die ik las in 2019

Boeken lezen is één van mijn grote hobby’s. Je kunt jezelf er zo lekker in verliezen en het is voor mij een ontspannende bezigheid. Ik lees graag fictie boeken, maar ook boeken waarvan ik iets kan leren zodat ik het in mijn eigen leven kan toepassen. Nu heb ik het afgelopen jaar weer aardig wat boeken gelezen en daar zaten een paar tussen die echt de moeite waard zijn. Het boek wat ik als laatste las vond ik eigenlijk het beste dus die zet ik op nummer 1! De rest is in willekeurige volgorde. Mijn lijstje van 3 inspirerende boeken die ik las in 2019.

1. De meeste mensen deugen

Heb jij door al die negatieven nieuwsberichten het gevoel dat we in een rare wereld leven waarin vooral slechte mensen wonen? En dat mensen van nature egoïstisch, paniekerig en agressief zijn? Ik kan het me goed voorstellen als dat zo is. Al die rare dingen die je voorbij ziet komen op tv en internet, daar wordt je soms moedeloos van. Juist daarom vond ik dit zo’n goed boek om te lezen.

Rutger Bregman, de schrijver, laat aan de hand van voorbeelden zien dat dit beeld niet klopt. En dat bij rampen of andere heftige gebeurtenissen juist het beste in mensen naar boven komt, en niet het slechte zoals zoveel mensen denken. Hij beschrijft zijn zoektocht naar de ware aard van de mens. Hij deed veel onderzoek naar o.a. gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden, en waarvan wordt gezegd in (studie)boeken dat op die momenten het slechtste in de mens naar boven kwam. Uit zijn onderzoek wat goed onderbouwd is blijkt echter het tegendeel waar te zijn. Dit mag dan een informatief boek zijn, het is alles behalve saai. Het is erg inspirerend om te lezen en het blijft boeien. En omdat het zo fijn is geschreven wil je het ook in één keer uitlezen (al is het daar wat te dik voor). Het is een boek wat je weer hoop en vertrouwen in de mens geeft. Want, de meeste mensen deugen.

De meeste mensen deugen is te koop voor €25 of als ebook voor €9

2. Hoe gaan we dit uitleggen

Jelmer Mommers schrijft in dit boek over iets wat ons momenteel allemaal bezighoudt, klimaatverandering. Hij schrijft over zijn onderzoek naar hoe erg het nu precies is gesteld met het klimaat. En de cijfers maken duidelijk dat er nu actie moet worden ondernomen als we de aarde leefbaar willen houden. Hij schrijft echter ook over de positieve veranderingen die er momenteel plaatsvinden door duurzame oplossingen.

In het boek worden twee scenario’s geschetst die kunnen gebeuren. Een doemscenario en een optimistisch scenario. Jelmer laat zien wat je zelf kunt doen en hij onderstreept de kracht van individuele acties. Dat vond ik persoonlijk wel fijn om te lezen, want jij hebt misschien net als ik soms het idee dat wat jij allemaal verandert geen zoden aan de dijk zet, maar dat is niet zo. Echte oplossingen moeten vanuit de politiek en het bedrijfsleven komen. Maar als individu kun je ook echt wel wat doen. Een inspirerend boek.

Hoe gaan we dit uitleggen is te koop voor €20 of als ebook voor €7

3. Het zero waste project

Over het boek Het zero wast project schreef ik eerder al een review. Het boek is geschreven door de zussen Nicky en Jessie. Zij besloten een paar jaar geleden om een maand lang zero waste te gaan leven. Dus zonder afval. Het bleef echter niet bij de ene maand. Een heel verhelderend boek waarin ze vertellen over hun successen, maar vooral ook over hun mislukkingen. Want zero waste blijkt nog niet altijd zo eenvoudig te zijn als je net begint. Een erg leuk boek, vooral ook omdat het zo herkenbaar is.

zero waste project

Het zero waste project is te koop voor €20,99 of als e-book voor €11,99

Dit waren mijn inspirerende boeken van 2019. Heb jij nog een goed boek gelezen wat je ons kunt aanraden?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.