Heeft je tiener slaapproblemen? Dit kan de oplossing zijn!

slaapproblemen

Geschatte leestijd: 4 minuten

Heb jij ook een tiener in huis die moeilijk in slaap kan komen? Dan heb ik goed nieuws voor je. Er is namelijk wel degelijk iets aan te doen. Een nieuw onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat tieners hun slaaptijd en de kwaliteit daarvan snel kunnen verbeteren. En dat in één week tijd.

Tieners hebben veel slaap nodig, maar krijgen ze het ook? Volgens de National Sleep Foundation hebben tieners zo’n acht tot tien uur slaap per nacht nodig. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat slechts 15 procent daarvan op schoolnachten zo’n 8,5 uur slaap krijgt.

Vanwege hun biologische klok slapen tieners meestal niet eerder dan 23.00 uur. Je zou dan ook kunnen zeggen dat ze in ieder geval tot 7.30 zouden moeten blijven liggen en dan pas op moeten staan. Voor de meesten is dit echter niet haalbaar omdat ze dan niet op tijd op school kunnen zijn. Wordt deze slaap ook nog eens verkort doordat ze ‘s nachts vaak wakker worden dan halen ze dit al helemaal niet.

Hoe help je een tiener bij slaapproblemen?

Wat kun je als ouder doen om je tiener te helpen bij slaapproblemen? Eigenlijk is het heel simpel, al is de uitvoering ervan misschien niet zo simpel 😜. Het antwoord is: minder achter de telefoon, tablet of computer zitten. Dus minder blootstelling aan lichtgevende schermen.

Volgens een onderzoek dat op het Europese Congres van Endocrinologie is gepresenteerd, blijkt dat door dit slechts één week te doen, het de slaapproblemen van tieners kan oplossen.

Eerdere studies hebben al aangetoond dat het blauwe licht van elektronische apparaten invloed kan hebben op de biologische klok van de hersenen. En ook op de productie van het slaaphormoon melatonine. Dit leidt vervolgens weer tot een verstoorde slaap van slechte kwaliteit.

blauwe scherm
Foto door: Jan Vašek via Pixabay

Dr. Dirk Jan Stenvers van de afdeling Endocrinologie en Metabolisme van het UMC van Amsterdam zegt dat tieners steeds meer tijd doorbrengen op apparaten met schermen. In die leeftijdscategorie komen dan ook vaak slaapklachten voor.

Hier laten we heel eenvoudig zien dat deze slaapklachten gemakkelijk kunnen worden opgelost door het gebruik van avondschermen of blootstelling aan blauw licht tot een minimum te beperken. Op basis van onze gegevens is het waarschijnlijk dat slaapklachten en het moeilijk in slaap komen bij adolesenten in ieder geval gedeeltelijk ontstaat door het blauwe licht van schermen

De studie is een samenwerking tussen het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen, het UMC van Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Volksgezondheid en Milieu. Er werd gekeken naar de effecten van blootstelling aan blauw licht bij tieners in de thuissituatie. De deelnemers waren 55 Nederlandse jongeren in de leeftijd van 12 tot 17 jaar. Ze vertegenwoordigden twee soorten schermgebruikers: vaak (4 uur per dag) en niet vaak (1 uur per dag).

Tijdens het onderzoek naar slaapproblemen bij tieners werd er gekeken naar:

  • gewoon gebruik van het scherm
  • het dragen van een blauw-licht-blokkerende bril
  • het niet gebruiken van het scherm

Elke week werd afgewisseld met een “neutrale periodeweek”, voor een totaal van vijf weken. De kinderen hielden slaapdagboeken bij, droegen controleapparatuur en verstrekten speekselmonsters om het melatoninegehalte te meten.

Conclusie

De onderzoekers concludeerden dat zowel een blauw-licht blokkerende bril en het niet gebruiken van het scherm resulteerden in een betere slaap. Daarnaast was er een vermindering van de gemelde symptomen van slaaptekort bij de deelnemers. En dat na slechts één week.

Slaapproblemen beginnen volgens Dr. Stenvers met lichte symptomen van vermoeidheid en slechte concentratie. Op de lange termijn wordt het echter geassocieerd is met een verhoogd risico op obesitas, diabetes en hartaandoeningen. Als we nu eenvoudige maatregelen kunnen introduceren om dit probleem aan te pakken, kunnen we volgens hem in de komende jaren grotere gezondheidsproblemen voorkomen.

Uiteraard zijn er meer redenen te bedenken waarom je tiener niet in slaap kan komen. Stress, cafeïne drinken vlak voor het naar bed gaan of vlak daarvoor nog sporten. Het zijn allemaal dingen die mee kunnen spelen bij slaapproblemen. Het verminderen van blauw licht voor het slapengaan is in ieder geval iets waar je alvast mee kunt beginnen.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.