Hierom is vuurwerk schadelijk voor dieren

Vuurwerk schadelijk

Vuurwerk afsteken met oud en nieuw is een traditie. En ondanks dat er al een paar jaar gesproken wordt over een vuurwerkverbod is het er nog niet van gekomen. Jammer wat mij betreft, maar als ik het zo om me heen hoor vinden veel mensen zo’n vuurwerkverbod maar onzin.

Ik snap het ook wel, ik heb het ook altijd mooi gevonden. Siervuurwerk dan, die knallers vind ik niks, daar schrik ik alleen maar enorm van. Maar als je kijkt naar de overlast die het elk jaar met zich meebrengt en het feit dat er mensen gewond raken, dan begrijp ik het verbod wel. Daarnaast blijkt ook nog eens dat vuurwerk schadelijk is voor dieren. De vraag is dan ook of we de traditie in stand moeten houden of dat het tijd wordt deze los te laten.

Dieren schrikken erg van de geluiden

Vuurwerk zorgt niet alleen voor overlast bij mensen, maar eigenlijk nog meer bij dieren. Hun gehoor is veel gevoeliger dan dat van mensen, en de geluiden komen daardoor veel harder binnen. Ik zie het bij onze katten. Die vliegen de kamer door op zoek naar een plek waar ze zich kunnen verstoppen wanneer ze een harde knal horen en komen het eerste half uur niet meer tevoorschijn. En het duurt nog weken voordat het oud & nieuw is 😩.

Foto gemaakt door:  Thomas Bormans

Voor katten en honden (en andere huisdieren) is vuurwerk erg beangstigend, en de jaarwisseling is voor deze dieren een stressvolle periode. Wij snappen waar het geluid vandaan komt, maar voor hun is dat een raadsel. Het gebeurt daarom ook wel dat sommige dieren niet meer naar buiten durven, soms nog tot maanden na de jaarwisseling.

Schadelijk voor dieren in het wild

Vuurwerk is ook schadelijk voor dieren in het wild. Als vuurwerk ontploft, komen er chemicaliën in de lucht terecht die schadelijk kunnen zijn voor dieren. Door de harde geluiden kunnen ze schrikken en in paniek raken, wat kan leiden tot verwondingen of zelfs de dood. Zo kunnen vogels door de felle lichten gedesoriënteerd raken en tegen objecten botsen met ernstig letsel tot gevolg.

Vuurwerk verstoort het natuurlijke gedrag van dieren

Naast de directe schade die vuurwerk veroorzaakt, kunnen ze ook indirecte schade toebrengen aan dieren in het wild. Het geluid en de lichten van vuurwerk kunnen bijvoorbeeld het natuurlijke gedrag van dieren verstoren, zoals paren, jagen en trekken. Dit kan op de lange termijn negatieve effecten hebben op de dierpopulaties.

Foto gemaakt door:  Annette Meyer via Pixabay

Bescherm de natuur en de dieren

Het mag duidelijk zijn dat vuurwerk slecht is voor dieren in het wild. Wil je de natuur en de dieren die erin leven beschermen, denk dan goed na of je het echt de moeite waard vindt om zoveel vuurwerk af te steken.

Wat vind jij? Moeten we de traditie in stand houden en vuurwerk afsteken met oud & nieuw? Of moet er een vuurwerkverbod komen?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.