Hoe kunnen we bijen helpen en waarom is dit zo belangrijk

bijen

Wist jij dat er steeds minder bijen zijn en wat dat voor ons als mensen betekent? Het aantal bijen is de laatste jaren drastisch aan het afnemen. Zo erg dat wetenschappers zich zorgen beginnen te maken en dat is niet voor niks. Bijen bestuiven namelijk een groot deel van de gewassen die wij eten.

Bijen produceren niet alleen honing. Zo’n 35% van de gewassen die verbouwd worden voor consumptie zijn afhankelijk van bestuivende insecten zoals bijen. Dat is dus best een groot probleem. Als er geen bijen meer zijn verdwijnen er ook heel veel soorten groente en fruit. Denk bijvoorbeeld aan appel, avocado, komkommer, broccoli en meloen. En dat niet alleen. Heel veel wilde planten sterven dan ook uit omdat hun stuifmeel niet meer door de bijen verspreid wordt.

Andere dingen die we ook moeten missen als bijen uitsterven zijn amandelen, vanille, koriander en koffie! Kun je het je voorstellen, geen koffie meer?

Waardoor sterven bijen uit?

Er zijn verschillende redenen waarom bijen uitsterven. Eén van de redenen is het gebrek aan voeding doordat de biodiversiteit steeds meer achteruit gaat. Een andere reden is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen waar sommige zaden mee worden behandeld ter voorkoming van gewas ziektes. Wanneer deze zaden ontkiemen dan wordt het gif door de hele plant verspreidt. Het komt dan via de nectar en het stuifmeel weer bij de bijen terecht en die zijn nauwelijks opgewassen tegen dit gif. Nog een reden is besmetting met de varroa-mijt.

Wat kun je zelf doen om de bijen te helpen

Wil je de bij ook helpen dan kun je dat op verschillende manieren doen:

  • zorg dat bijen zich in je tuin kunnen nestelen, bijvoorbeeld door een bijenhotel neer te zetten of te zorgen voor wat rommelige hoekjes in je tuin waar wat stronkjes en takjes liggen.
  • Gebruik milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen voor andere insecten. Vermijd spuitbussen, korrels, kakkerlak- en mierenlokdozen, houtverf, vlooienbanden of vliegenvangers waar neonicotinoïden in zitten. 
  • Koop zoveel mogelijk biologische zaden en planten
  • Zet bloemen in je tuin of op je balkon waar (wilde) bijen op af komen. Welke bloemen dit zijn kun je in onderstaande kalender vinden.
Bron: Milieu Centraal

Bijensterfte is een probleem wat we niet zomaar aan de kant kunnen schuiven. Er zal echt iets gedaan moeten worden. Wanneer bijen uitsterven missen we heel wat groentes en fruit en dus ook de vitamines die daar inzitten. We zullen dan voor een groter deel afhankelijk worden van granen die door de wind worden bestoven, zoals tarwe, rijst, mais, rogge en haver.

Gelukkig zijn er al veel mensen en organisaties die van alles doen om ervoor te zorgen dat de bij niet uitsterft en dat de bij zich weer thuisvoelt. Ik ga in ieder geval wat extra zaadjes strooien voor mooie bloemen en misschien probeer ik ook nog wel een bijenhotel te maken, of kopen als dat niet lukt. De vraag is alleen nog even waar ik die neer moet zetten, want met een dochter die bang is voor bijna alles wat vliegt is dat nog wel een dingetje …

Ook leuk om te lezen!

Eén reactie op “Hoe kunnen we bijen helpen en waarom is dit zo belangrijk”

  1. Jim Zurhaar avatar
    Jim Zurhaar

    Goed artikel, ik vind alleen dat je iets meer over de echte oorzaak van de bijensterfte te zeggen: De varroamijt, want deze parasiet is de grootste oorzaak van de enorme bijensterfte. Pesticiden zijn ook belangrijk, maar niet de grootste oorzaak. Klimaatverandering is een oorzaak (strengere en langere winters). Deze vier oorzaken bij elkaar zijn de reden dat het zo slecht gaat met de bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.