Last van een milde appelallergie? Deze appelsoort kun je wel eten.

Snoep verstandig, eet een appel. Helaas gaat die slogan niet voor iedereen op. Hoe gezond een appel ook kan zijn, voor sommige mensen is een het een fruitsoort die ze beter kunnen laten staan. In Nederland zijn er naar schatting tussen de 300.000 en 400.000 mensen allergisch voor appels. Helaas is mijn dochter daar één van. Het is eigenlijk gek, want ze eet haar hele leven al appels en ze had nooit ergens last van. Tot zo’n twee jaar geleden. Toen begon ze ineens klachten te krijgen na het eten van een appel. Tintelingen op de tong en in de keel, en last van blaren in de mond. Vanaf het moment dat ze doorhad dat het door de appels kwam heeft ze ze niet meer gegeten. Logisch natuurlijk, want wie zit er te wachten op klachten? Maar jammer was het wel want ze vond ze altijd erg lekker en het is ook fruit wat je even makkelijk meeneemt naar school of werk. Ze was dan ook erg blij toen we hoorden dat er een appelsoort is die je wel kunt eten, ook al heb je een milde appelallergie. Hoe zit dat dan?

Santana appels bij milde appelallergie

appel allergie

Er zijn heel veel verschillende appelsoorten, maar niet al die soorten hebben dezelfde allergenen. Het eiwittype mal d1 komt echter in bijna alle appels voor, en dit is waar mensen met een appelallergie last van hebben. Onderzoekers van Plant Research International, onderdeel van Wageningen University & Research ontwikkelden een appelras waar dit eiwittype niet in voorkomt. De Santana (een kruising met o.a. Elstar).

Uit een onderzoek dat werd gedaan door het Universitair Medisch Centrum Groningen bleek dat de Santana door 75 procent van de Nederlanders met een milde appelallergie zonder risico gegeten kan worden. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar 75% betekent ook dat het dus niet door iedereen goed wordt verdragen. Het is dan ook aan te raden om bij een appelallergie eerst een klein stukje uit te proberen voordat je de hele appel opeet.

Elise appels

Naast de Santana appel is er nog een appelsoort die voor de meeste mensen met een lichte appelallergie veilig te eten is, en dat is de Elise. Ga er overigens niet vanuit dat wanneer je goed tegen Santana appels kunt, dat je dan ook automatisch de Elise appel kunt eten. Wees verstandig en probeer eerst een klein stukje. Better be safe than sorry 😉.

Wist je trouwens dat een appelallergie vaak gepaard gaat met hooikoorts? Wanneer je allergisch bent voor de els en berk, dan kan er een kruisreactie optreden met een appel. Dat betekent dat je daar dan ook allergisch op kunt reageren. Vaak kun je ook slecht tegen noten, in het bijzonder hazelnoten.

Waar kun je Santana appels kopen?

Ik kocht mijn Santana appels op de markt bij de biologische groentekraam, maar de Albert Heijn heeft ze ook in het assortiment. Omdat het overgrote deel biologisch geteeld wordt zijn ze wel wat duurder dan niet biologische appels. Zo betaalde ik op de markt €3,55 voor 5 appels en bij de Albert Heijn zag ik ze per 4 verpakt voor €2,69.

Misschien was jij al lang op de hoogte van het bestaan van deze appels, want ze zijn niet nieuw. Ik had er in ieder geval nog nooit van gehoord. Heb jij een milde appelallergie? Ik hoop dat je met deze appels eindelijk weer kunt genieten van dit lekkere stukje fruit 🍏.

Ook leuk om te lezen!

3 reacties op “Last van een milde appelallergie? Deze appelsoort kun je wel eten.”

 1. Angela avatar
  Angela

  Wat fijn dit! Mijn zoontje met last van hooikoorts (berk) reageert nu heel sterk op appel. We gaan een stukje santana proberen!

 2. Anja avatar
  Anja

  Dit ga ik zeker voorzichtig uitproberen! Heb een kruis allergie Berk Appel. We wonen nu in een gebied waar heel veel berken staan. Was altijd gek op appels, en ineens die allergie. Bedankt voor deze info!
  Groet, Anja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.