Milieuvriendelijk fietsen met de fairtrade bamboe fiets

Sinds kort is de klimaatneutrale bamboe fiets verkrijgbaar in Nederland bij het bedrijf Eerlijke Kansen van Joep van Ginderen. Joep is vorige maand publiekswinnaar geworden van de Lef finale “startende ondernemer van het jaar 2011”.

De frames van het merk Bamboosero, opgericht door Craig Calfee uit Californië, worden met de hand gemaakt van lokale bamboe in Ghana en Zambia, waar ze kansen en inkomsten bieden aan ondernemende mensen.  Bamboe is milieuvriendelijk want het groeit snel en het heeft weinig water nodig. De mensen die de frames maken ontvangen hiervoor een eerlijk salaris en na de verkoop van een fiets ontvangen ze € 50,- terug als microkrediet voor onderwijs of gereedschap. Op  die manier kunnen ze hun onderneming laten groeien.

Voordelen van de bamboe fiets

Een bamboe fiets, die zal toch zo kapot zijn was mijn eerste gedachte. Het tegendeel is echter waar. Het blijkt dat bamboe sterker is dan staal. En omdat het zo licht is, is het zeer geschikt als frame materiaal. Wat ook een bijkomend voordeel is dat bamboe niet roest en geen last heeft van metaalmoeheid zoals staal en aluminium. De frames worden zonder elektriciteit of grote investeringen geproduceerd en daarom is het ook voor de armsten mogelijk om mee te doen. Hierdoor krijgen zij een kans op scholing en werk en een duurzame verbetering van hun leven.

YouTube video

Eerlijke Kansen uit Leiden is exclusief importeur van de frames en bouwt ze op maat af tot mountainbike, stadsfiets- of racefiets. Je kunt zelf de maat bepalen en de onderdelen uitzoeken. Zo koop je precies de fiets die je wilt hebben. Bij je aankoop krijg je informatie meegeleverd over de fiets zelf maar ook over de bouwer(s) zodat je het verhaal kent achter de fiets.

De prijzen voor een bamboe fiets beginnen vanaf €1950,- incl. B.T.W. en 5 jaar garantie. Wil je zelf eens ervaren hoe een bamboe fiets rijdt, dan kun je bij de winkel een proefrit aanvragen.

Wat vind jij van deze fiets, en zou je er zelf één kopen?

Ook leuk om te lezen!

2 reacties op “Milieuvriendelijk fietsen met de fairtrade bamboe fiets”

  1. Sarah avatar
    Sarah

    Leuk idee, maar heel duur. Zou denken dat een fiets van zo’n goedkoop materiaal niet duurder is dan een normale fiets. Ligt ver boven de wettelijke fietsplannorm.

    1. Karin de Vries avatar

      Ja, dat is inderdaad jammer maar aan de andere kant, het is een mooi begin. Toch?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.