Superfood Quinoa steeds populairder

Wie het een tijdje geleden over quinoa had werd soms vreemd aangekeken. Quinoa, wat is dat nou weer? Van vrij onbekend naar razend populair. Quinoa, wat is het eigenlijk? Quinoa zijn de zaadjes van een plant die veel voorkomt in Zuid-Amerika. Het is geen graansoort, maar omdat de zaden lijken  op graankorrels worden ze veelal op dezelfde manier gebruikt. Het product is glutenvrij, bevat veel voedingsvezels, vitamines, mineralen, ijzer en heeft ook nog eens een lage glycemische index. Omdat quinoa veel proteïne bevat kun je het ook gebruiken als vleesvervanger en is dus ideaal voor vegetariërs. Voor veel mensen een echt superfood. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 2013 door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN werd uitgeroepen tot het jaar van quinoa.

Koken met quinoa

Quinoa moet je voordat je dit gaat koken eerst goed wassen. Even in een zeef gooien en spoelen maar. Er zit namelijk een laagje om de korrel dat van nature beschermd tegen insecten en schimmels en dit smaakt nogal bitter. Quinoa neemt tijdens het koken nogal toe in volume dus je hoeft er niet veel van te gebruiken, ongeveer 50 tot 70 gram (ongekookt) per persoon. Je kunt alle kant op met quinoa, het is een goede basis voor warme gerechten maar ook koud door een salade is het heerlijk en je kunt er zelfs popcorn van maken. Voor inspiratie kun je eens een kijkje nemen op de site van I love health en Girlscene . Hier kun je een paar heerlijke uiteenlopende recepten met quinoa vinden.

Waar groeit quinoa?

Quinoa komt van oorsprong uit de Andes en werd door de Incas al duizenden jaren  gebruikt. Het groeit o.a. in Peru, Colombia en Bolivia. De vraag naar quinoa wordt door de populariteit steeds groter en de boeren in Zuid-Amerika kunnen volgens de berichten in de media de vraag niet langer aan. Omdat er een tekort ontstaat is het product ook een stuk duurder geworden (en het was al niet goedkoop). Teelexperimenten hebben aangetoond dat het gewas ook in Nederland goed gedijd en daarom gaat de Dutch Quinoa Group samen met DLV Plant dit jaar quinoa verbouwen bij acht verschillende telers. Er wordt zowel gangbare als biologische quinoa geteeld op klei maar ook op zand.

Waar kan ik quinoa kopen?

Quinoa kun je in steeds meer winkels kopen. Voorgaande jaren was het bijna alleen mogelijk om het bij natuurvoedingswinkels te halen maar door de populariteit zijn ook supermarkten inmiddels zover dat ze quinoa in de schappen hebben staan. Ook via webwinkels is de quinoa volop verkrijgbaar. Let wel even op waar je de quinoa koopt want er zit een behoorlijk prijsverschil in de verschillende merken. Biologisch is uiteraard duurder maar ook hier zijn de verschillen soms groot. Heb jij nog een lekker gerecht met quinoa, laat het ons dan weten. Recepten zijn altijd welkom! 🙂

Ook leuk om te lezen!

3 reacties op “Superfood Quinoa steeds populairder”

 1. nikita avatar
  nikita

  Jammer dat de bevolking in armoede achterblijft en de quinoa zelf niet meer kunnen betalen hun voedsel alsof er hier nog niet genoeg is…pffff denk daar maar eens over na..

  1. Jan avatar
   Jan

   Lieve Nikita,

   Natuurlijk is het bekent dat er veel bevolkingsgroepen zijn die het heel moeilijk hebben.
   Dat is natuurlijk heel akelig. Verbind je niet met deze energie want deze energie wordt dan net zo snel weer naar die mensen toegestuurd. Medelijden is niet de juiste weg Liefde sturen wel. En dat mag altijd.

   1. nikita avatar
    nikita

    Het gaat erom dat er weer eens geld word verdiend over de hoofden van deze bevolking en dat heeft helemaal niets te maken met liefde.. zal het zelf nooit meer kopen en dat is mededogen geen medelijden..Wij hebben hier genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.