10 tips om de straling van je mobiele telefoon te beperken

De mobiele telefoon is niet meer weg te denken in het straatbeeld van deze tijd. Het is zelf zo erg dat ik totaal in de stress schiet wanneer ik onderweg ben en ik kom erachter dat ik de telefoon ben vergeten. Wat nou als dit gebeurt, of als dat gebeurt? Hoe bereik ik dan mijn familie?  Toch is er een periode geweest dat we er zonder konden, en toen kwam het ook goed. Wanneer ik naar school fietste (15 kilometer) en mijn band was lek, dan belde ik gewoon bij het eerste beste huis aan wat ik tegen kwam met de vraag of ik daar mijn ouders even kon bellen. Geen probleem natuurlijk, maar zeg dat maar eens tegen mijn zoon. Onmogelijk in deze tijd, een mobieltje is pure noodzaak.

Er is inmiddels al heel wat geschreven over de effecten die het mobiele telefoongebruik kan hebben op ons lichaam. Zo heb ik al heel wat artikelen gelezen over tumoren die ontstaan in de hersenen door de straling na het vele gebruik van mobiele telefoons. Niet artikelen waar je vrolijk van wordt. Nu zijn de meningen hierover nog steeds verdeeld, maar toch neem ik liever maatregelen om zoveel mogelijk straling te voorkomen. Je kunt natuurlijk ook besluiten geen mobieltje meer te gebruiken maar dat zie ik in mijn gezin nog niet gebeuren.

Hieronder een lijstje met tips die er in ieder geval voor zorgen dat je minder last hebt van de straling.

  • Zorg ervoor dat je de mobiele telefoon niet de hele dag bij je lichaam draagt en houd de telefoon ‘s nachts uit je slaapkamer. Leg hem zeker niet onder je kussen of vlak naast je hoofd. Je kunt ook de vliegtuigmodus aanzetten.
  • Houdt je telefoongesprekken zo kort mogelijk en bel voor langere gesprekken met de ‘normale telefoon’.
  • Zet de telefoon eerst op de luidspreker wanneer je iemand belt, en doe de telefoon pas bij je oor wanneer degene die je belt opneemt. De meeste straling vindt namelijk plaats op het moment dat je gaat bellen omdat het signaal dan gezocht wordt.
  • Stop met bellen wanneer het signaal erg zwak is. Bij een zwak signaal wordt er steeds opnieuw gezocht naar een goede verbinding met de mast en je wordt daardoor langer blootgesteld aan straling.
  • Laat kinderen alleen de mobiele telefoon gebruiken in noodgevallen. Kinderen zijn gevoeliger voor de effecten door blootstelling van elektromagnetische velden.
  • Houdt de mobiele telefoon tijdens het bellen zover mogelijk van je lichaam vandaan. De amplitude van het elektromagnetisch veld is een kwart van de sterkte op een afstand van twee centimeter en vijftig keer lager bij drie meter. Gebruik daarom zoveel mogelijk een headset met een snoer.
  • Probeer zoveel mogelijk te communiceren via het versturen van berichten in plaats van te bellen.
  • Als je je mobieltje bij je draagt kun je het beste het toetsenbord in de richting van je lichaam dragen en de achterkant in de richting van de buitenkant van je lichaam.
  • Probeer zo weinig mogelijk in de auto of trein te bellen. Als je met hoge snelheid reist zoekt je telefoon steeds naar een nieuwe verbinding en daarmee verhoog je de straling.
  • Zet je telefoon uit wanneer je hem niet gebruikt.

Bron: Environmental Health Trust

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.