Documentaire: The Game Changers

Vorige week hebben we de documentaire The Game Changers gezien. Een hele interessante informatieve film waarin heel duidelijk wordt uitgelegd dat je echt geen vlees nodig hebt om geweldige prestaties te leveren. Mijn man eet al zoveel mogelijk veganistisch en voelt zich daarbij een stuk beter. En ook hij heeft het gevoel dat het helpt bij zijn sportprestaties. Hij heeft veel minder lang last van spierpijn en boekt snellere vooruitgang met zijn krachttrainig. Je wilt dan ook niet weten hoe vaak hij raar wordt aangeken als hij vertelt geen vlees te eten. Want vlees heb je toch nodig voor je proteïnen, wat weer nodig is wanneer je zwaar traint?

Voor iedereen die ook op die manier denkt is het zien van deze documentaire een absolute aanrader. Hier wordt voorgoed afscheid genomen van het idee dat je vlees zou moeten eten om toppresaties te leveren.

Het verhaal

De documentaire vertelt het verhaal van James Wilks. Een instructeur van de strijdkrachten van het Amerikaanse leger en voormalig kampioen UFC-fighter. Na een blessure waardoor hij thuis kwam te zitten ging hij op zoek naar informatie om zo snel mogelijk te herstellen. Welke voeding zou hem hier het beste bij kunnen helpen? In zijn onderzoek kwam hij een studie tegen over de Romeinse Gladiatoren. In die studie werd de conclusie getrokken dat de Gladiatoren weing tot geen vlees aten. Hoe was dit mogelijk vroeg James zich af. In die tijd waren dat de sterkste mensen, dus hoe konden die zo sterk zijn zonder vlees? Het leek hem vergezocht omdat hij ervan overtuigd was dat dierlijk eiwitten nodig waren voor de opbouw van spieren, het behouden van het energieniveau en het herstellen na een blessure.

James wilde dit verder onderzoeken en ging in gesprek met de onderzoekers van deze studie en met toonaangevende experts op het gebied van atletiek, voeding en antropologie. Daarnaast ontmoette hij enkele topsporters waaronder de sterkste, snelste en beste atleten van de wereld. Wat zijn voor hun de voordelen van plantaardig eten?

Meer energie bij plantaardige voeding

Eén ding viel duidelijk op. Wat de topsporters allemaal gemeen hebben is dat ze na de overstap op plantaardige voeding veel meer energie hebben en ook nog eens veel meer spierkracht. Iets waarvan ze in eerste instantie hadden gedacht dat dit juist minder zou worden. Niet zo vreemd aangezien we al heel vroeg in ons leven door alle reclames krijgen ingepeperd dat we vlees nodig hebben voor spierkracht. De slogan ‘Echte mannen eten vlees’ ben je ongetwijfeld al eens tegengekomen. Volgens Arnold Schwarzenegger is dit een marketingtruc die niet op de realiteit is gebaseerd. Toch denken veel mensen die aan krachtsport doen dat ze veel vlees moeten eten om aan genoeg proteïne te komen.

De topsporters die je in The Game Changers ziet weerleggen dit idee volledig. Zij laten zien dat je helemaal geen vlees nodig hebt om genoeg proteïnen binnen te krijgen. Je kunt uit plantaardige producten ook voldoende proteïnen halen. Zo zie je Patrik Baboumian, een Duitse krachtsporter en voormalig bodybuilder. Hij vestigde in 2013 vestigde een wereldrecord door een juk van 550 kg te dragen. Hoezo kun je niet sterk zijn als je veganist bent?!

Gezondere levensstijl

In the Game Changers kun je ook zien dat een groep brandweerlieden een voorlichting krijgt over voeding. Het blijkt namelijk dat hart- en vaatziekten de nummer 1 doodsoorzaak is bij brandweerlieden in actieve dienst. Hun bloedwaarden werden gemeten en ze kregen en week lang alleen maar plantaardig voedsel voorgeschoteld. Na die week werden hun bloedwaarden opnieuw gemeten. Zelfs na een week kon je al zien dat de cholesterolwaarden omlaag waren gegaan en dat er ook op anderen gebieden vooruitgang was geboekt.

Wat ik ook een eye-opener vond was dat het bloed van een aantal testpersonen er anders uitzag na het eten van vlees. Dit zag er veel troebeler uit dan wanneer ze een plantaardige maaltijd aten. Eigenlijk best wel shocking!

The Game Changers

Wil je de documentaire The Game Changers zien? Hij is nu te huur of te koop via iTunes, maar hij is ook in de bioscoop te zien. Hier alvast een voorproefje 👇

YouTube video

Heb jij deze documentaire al gezien en wat vond je ervan?

Ook leuk om te lezen!

Eén reactie op “Documentaire: The Game Changers”

  1. […] of veganist. Dat kan toch niet zonder vlees? Gelukkig is dit een misvatting (zoals ook de documentaire ‘The Game Changers‘ laat zien). Er zijn genoeg alternatieven om toch voldoende proteïnen binnen te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.