Is eten klaarmaken met aluminiumfolie gevaarlijk?

aluminium folie

Aluminiumfolie is superhandig in de keuken. Je kunt er allerlei kanten mee op, van het inpakken van groenten en vis om te grillen, het afdekken van een ovenschotel en het bewaren van restjes voedsel. Het wordt daarom in de meeste huishoudens ook veelvuldig gebruikt. Het probleem met aluminiumfolie is echter dat het aluminium kan lekken in je voedsel. En niet een beetje ook.

voedsel aluminiumfolie
Foto gemaakt door: Shameel mukkath

Uit onderzoeken blijkt dat wanneer je voedsel in aluminiumfolie klaarmaakt op een hoge temperatuur, er aluminium lekt in je eten. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer aluminium er kan lekken. De temperatuur is echter niet het enige wat maakt dat er aluminium in je eten kan lekken. Ook bepaald voedsel en sommige kruiden kunnen zorgen voor meer ‘lekken’ omdat het een bepaalde reactie op gang brengt. Dit gebeurt vooral wanneer je zout of zuur voedsel bereidt. Denk hierbij aan gerechten met tomatensaus, citroen of bijvoorbeeld zoute haring en spekjes.

Zo eten wij vaak op de familie bbq zalm met schijfjes citroen in aluminiumfolie verpakt. Erg lekker, al denk ik nu dat dat niet zo’n goed idee meer is 😕.

Excessive consumption of aluminum from leaching aluminum foil has an
extreme health risk effects. Aluminum foil may be used for packing but not for cooking.

World Health Organization (WHO)

Is het echt zo erg dat er aluminium lekt in je eten en moeten we ons daar zorgen om maken? Ik zou zeggen van wel. Het is heel simpel, aluminium is een giftig metaal en ons lichaam heeft er op geen enkele manier baat bij. Sterker nog, het heeft alleen maar nadelen wanneer we het in ons lichaam krijgen. Zo wordt het o.a. in verband gebracht met veel hersenziekten, waaronder de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en multiple sclerose.

Hoe minder blootstelling aan aluminium, hoe beter. Je kunt dus beter stoppen met het gebruik van aluminiumfolie tijdens het koken en zoeken naar alternatieven.

Alternatieven voor aluminiumfolie

Wanneer je voedsel in de oven (of kookplaat) afdekt, kun je pannen met een deksel proberen zoals een braadpan met een deksel.

Soms heb je echter een flexibel stuk folie nodig als je iets wilt bedekken in de oven. In dat geval kun je gebruik maken van bakpapier met daar bovenop een laag folie. De folie houdt het bakpapier dan op zijn plek, maar het komt niet in aanraking met het eten.

aluminiumfolie bakje
Foto gemaakt door: Mateusz Feliksik

Gebruik je op de bbq vaak aluminiumfolie of bakjes en wil je dit vervangen door iets anders? Kijk dan eens of je bananenbladeren kunt vinden. Je kunt deze vullen met vis of groente en er dan pakketjes van maken voor op de bbq. Ziet er ook nog eens gezellig exotisch uit!

Bananenbladeren kun je vinden bij de toko of online bij verschillende aziatische webshops.

Gebruik jij vaak aluminiumfolie bij het koken en wist jij dat het schadelijk voor je gezondheid kan zijn?

Bronnen:

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.