Zuiniger met energie omgaan met de NUON E-manager

Een paar weken terug hebben wij de NUON E-manager ge√Įnstalleerd gekregen. De NUON E-manager is een combinatie van tools die je ondersteunen om inzicht te krijgen in het stroomverbruik in je huis. De set bestaat uit een aantal voor in je meterkast, de feitelijke gateway die ook verbonden wordt met je internet router, en optische meterlezers voor de gas en √©√©n voor electriciteits. Deze optische meters houden keurig voor je bij hoeveel je verbruikt en sturen deze informatie door naar een server van NUON die de binnenkomende informatie verwerkt in statistieken die via een website tool en/of een iPhone app kunt bekijken.

Wat is het precies?

In het pakket wat wij ge√Įnstalleerd hebben gekregen zitten ook twee speciale stekker contactdozen (in de terminologie van NUON een smart plug). Deze contactdozen staan draadloos in verbinding met de E-manager gateway, maar wat ze feitelijk voor je doen is het meten van het verbruik per contact. Het verbruik wordt keurig gemeten maar daarnaast hebben deze contactdozen een extra feature in de vorm van een aan en uit knop. Deze knop maakt het mogelijk om via de webtool, of de app specifieke contacten in zo’n contactdoos uit te zetten. Handig voor wanneer je onderweg bent en je realiseert dat je het elektrische kacheltje nog aan hebt staan op je zolderkamertje.

Het uiteindelijke doel van de NUON E-manager is dat wij als gebruiker inzicht krijgen in ons verbruik. De bedoeling is uiteraard dat inzicht leidt tot nieuwe keuzes. We gaan de komende tijd de E-manager uitgebreid(er) testen en zullen jullie daarvan op de hoogte houden.

Update: NUON E-Manager, een paar maand verder

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.