Wij zijn hier thuis gek op muffins en ze zijn zo makkelijk om te maken. Het recept hieronder is een basisrecept waar ik zelf nog iets aan toevoeg. Appel met kaneel of chocoladestukjes. Al zijn ze naturel ook erg lekker. Dit recept is zonder ei en boter, want dan kan manlief ze ook eten met zijn veganistische levensstijl.
Zelf muffins maken zonder ei en boter is een eitje echt super eenvoudig. Je kunt eieren door verschillende ingrediënten vervangen, bijvoorbeeld door chiazaad en lijnzaad. Dit is ook nog een supergezond. Zo bevatten chiazaadjes o.a. omega-3 vetzuren, eiwitten, vezels en calcium. Lijnzaad is ook gezond met zijn omega-3, Omega-6 en Omega-9. Daarnaast bevat het vitamine B1 en B2 en mineralen. Een goede bron van voedingsstoffen, helemaal wanneer je vegetarisch of veganistisch eet.
In dit recept vervang ik de eieren daarom door een combinatie van die twee. De boter vervang ik door zonnebloemolie. Zoals je op de foto kunt zien zijn ze wat bleker dan wanneer je ei gebruikt maar dit doet niks af aan de smaak.
Basis recept vegan muffins
Vegan muffins
Ingrediënten
- 120 gram suiker
- 300 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel baking soda
- 1 snufje zout
- 1 eetlepel chiazaad
- 1 eetlepel lijnzaad
- 250 ml plantaardige melk
- 120 ml zonnebloemolie
- 2 theelepels vanille extract
Instructies
- Meng als eerste 1 eetlepel chiazaad en 1 eetlepel lijnzaad met 6 eetlepels water in een glas of beker. Laat dit een kwartier staan.
- Doe de suiker, bloem, bakpoeder, baking soda en zout bij elkaar in een kom en roer dit even door elkaar.
- Doe dan de melk, zonnebloemolie, vanille extract en het mengsel van chiazaad en lijnzaad in een kom en roer dit met een garde door elkaar.
- Meng de droge ingrediënten met de natte ingrediënten en roer totdat alles goed met elkaar vermengt is.
- Verdeel het beslag in een muffinvorm.
- Bak de muffins in een voorverwarmde oven op 200 graden in 25 minuten gaar.
Geef een reactie