Basis recept voor vegan muffins / cupcakes

veganistische muffin

Wij zijn hier thuis gek op muffins en ze zijn zo makkelijk om te maken. Het recept hieronder is een basisrecept waar ik zelf nog iets aan toevoeg. Appel met kaneel of chocoladestukjes. Al zijn ze naturel ook erg lekker. Dit recept is zonder ei en boter, want dan kan manlief ze ook eten met zijn veganistische levensstijl.

vegan muffins

Zelf muffins maken zonder ei en boter is een eitje echt super eenvoudig. Je kunt eieren door verschillende ingrediƫnten vervangen, bijvoorbeeld door chiazaad en lijnzaad. Dit is ook nog een supergezond. Zo bevatten chiazaadjes o.a. omega-3 vetzuren, eiwitten, vezels en calcium. Lijnzaad is ook gezond met zijn omega-3, Omega-6 en Omega-9. Daarnaast bevat het vitamine B1 en B2 en mineralen. Een goede bron van voedingsstoffen, helemaal wanneer je vegetarisch of veganistisch eet.

In dit recept vervang ik de eieren daarom door een combinatie van die twee. De boter vervang ik door zonnebloemolie. Zoals je op de foto kunt zien zijn ze wat bleker dan wanneer je ei gebruikt maar dit doet niks af aan de smaak.

Basis recept vegan muffins

veganistische muffin
Afdrukken

Vegan muffins

Deze lekkere muffins zijn ideaal om mee te nemen naar school of je werk.
Keuken Vegan
Porties 12

Ingrediƫnten

  • 120 gram suiker
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 snufje zout
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 250 ml plantaardige melk
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 2 theelepels vanille extract

Instructies

  • Meng als eerste 1 eetlepel chiazaad en 1 eetlepel lijnzaad met 6 eetlepels water in een glas of beker. Laat dit een kwartier staan.
  • Doe de suiker, bloem, bakpoeder, baking soda en zout bij elkaar in een kom en roer dit even door elkaar.
  • Doe dan de melk, zonnebloemolie, vanille extract en het mengsel van chiazaad en lijnzaad in een kom en roer dit met een garde door elkaar.
  • Meng de droge ingrediĆ«nten met de natte ingrediĆ«nten en roer totdat alles goed met elkaar vermengt is.
  • Verdeel het beslag in een muffinvorm.
  • Bak de muffins in een voorverwarmde oven op 200 graden in 25 minuten gaar.

Ook leuk om te lezen!

4 reacties op “Basis recept voor vegan muffins / cupcakes”

  1. Kat avatar

    Chia zaad of Chia zaad meel? LIJNZAAD OF lijnzaad meel?

    1. Karin avatar

      Ik gebruik chia- en lijnzaad in het recept.

  2. Gabriella avatar
    Gabriella

    Hoe maak je de chocolade variant? 1-2el cacaopoeder en wat suiker erbij? Weet je e verhouding?

    1. Karin avatar

      Hoi Gabriella, ik gebruik zelf geen cacaopoeder maar chocoladestukjes. Dat weeg ik niet af, maar ik doe er ongeveer een handvol van in. Maar net hoeveel je zelf lekker vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.