Ei vervangen, dit zijn de alternatieven

ei vervangen

Gebakken ei, gekookt ei, het gaat er hier thuis nog wel in. Ondanks onze vegetarische levensstijl blijkt het staan laten van de eieren nog wel een probleem. Ik maak zelf vaak cake en koekjes en dan zijn eieren in de meeste gevallen een belangrijk ingredi├źnt.

Nu mijn man liever veganistisch eet wordt dat een stuk lastiger. Waar ik eerst nog makkelijk een omelet/frittata bij het avondeten kon maken is dat nu al geen optie meer. Nu is dat omelet niet zo’n probleem, want dat kan best overgeslagen worden. Je komt er alleen achter wanneer je geen ei meer wilt gebruiken dat je het in ontzettend veel recepten gebruikt. Maar is dat altijd nodig en waar kun je ei eventueel door vervangen?

Ei kun je door verschillende ingredi├źnten vervangen. Welke vervanger je gebruikt is afhankelijk van het soort recept wat je wilt maken. Soms dient een ei als bindmiddel, verdikkingsmiddel of voor de smeu├»gheid, maar het kan ook puur worden gebruikt voor de smaak en de kleur. In bepaalde gevallen kan het ook gewoon weg worden gelaten.

Alternatieven voor ei

Lijnzaad

Je kunt een ei prima vervangen door lijnzaad. Je kunt hiervoor gebroken lijnzaad of heel lijnzaad gebruiken. Heb je heel lijnzaad dat kun je dit het beste nog wel even fijnmalen met een vijzel of keukenmachine, omdat heel lijnzaad niet verteerd wordt in je lichaam.

Hoe vervang je 1 ei door lijnzaad? Dat doe je door 1 eetlepel gebroken lijnzaad toe te voegen aan 3 eetlepels water. Vervolgens laat je het zo’n 10 minuten weken. Je kunt dit gebruiken voor de binding van je baksel.

Leuke bijkomstigheid. Lijnzaad is ook nog eens een superfood. Het bevat omega-3 vetzuren, zink, vitamine B1 en B2, magnesium, kalium en calcium.

lijnzaad en chiazaad

Chiazaad

Chiazaad kun je heel goed gebruiken in koekjes, cake, pannenkoeken en in glutenvrije recepten. Je ziet de zwarte zaadjes wel vaak terug in je baksel. Mij maakt het niet uit, maar houd je hier niet van dan kun je het voorkomen door het chiazaad net als het lijnzaad te vermalen met een vijzel.

Een ei vervangen door chiazaad doe je door 1 eetlepel chiazaad toe te voegen aan 3 eetlepels water. Laat dit ongeveer 15 minuten weken. Je kunt het mengsel dan toevoegen aan het recept op het moment dat je normaalgesproken ei zou gebruiken.

Banaan

Zelf gebruik ik vaak banaan in plaats van ei in pannenkoeken ­čŹî. Zeker wanner we overrijpe bananen hebben, want dan zijn ze het lekkerst. Mijn dochter vind ze dan ook veel lekkerder dan de normale pannenkoeken. Al moet ik wel zeggen dat ze van binnen iets natter blijven, en daar moet je van houden. Banaan kun je ook prima vervangen in zoete recepten zoals cake of zachte koekjes. In hartige gerechten zou ik het niet gebruiken vanwege de zoetigheid.

Voor het vervangen van 1 ei kun je een halve geprakte banaan gebruiken.

Appelmoes

Voor appelmoes gebruik je 80 gram ter vervanging van 1 ei. Dit is niet zoveel dus een pot openmaken is een beetje zonde. Je kunt zelf makkelijk een kleine hoeveelheid appelmoes maken door ├ę├ęn of twee appels te gebruiken. In stukjes snijden, in een pannetje zachtjes opzetten en na een tijdje is het zo zacht dat je het tot moes kunt prakken. Wel even laten afkoelen voordat je het gebruikt ­čśë.

Pindakaas

Pindakaas is goed te gebruiken bij het maken van koekjes. Vervang een ei door 3 eetlepels pindakaas. Ben je allergisch voor pindakaas dan kan een andere notenpasta ook prima.

Kant- en klare eivervanger

Er is nu ook een kant- en klare eivervanger van Orgran, Vegan Easy Egg. Het is een mengeling van meel wat je kunt mengen met water. De inhoud van een pak vervangt zo’n 66 eieren.

Is een ei altijd te vervangen door iets anders?

Nee, een ei is niet altijd te vervangen door iets anders. Heb je een recept waarin ei het hoofdingredi├źnt is dan wordt het wel erg moeilijk. Een omelet zonder ei is geen omelet meer. En bij een souffl├ę of een eiersalade lijkt het me ook niet zo handig ­čśé.

Ook bij recepten waarbij veel eieren nodig zijn denk ik niet dat het er lekkerder op wordt wanneer je dit compleet vervangt door iets anders. Maar het zou kunnen hoor, dat dat wel werkt. Ik heb het zelf in ieder geval nog niet geprobeerd. Het zijn meestal recepten met 1 of 2 eieren die ik door iets anders vervang. Niet meer dan dat. En het blijft altijd experimenteren wanneer ik iets anders gebruik dan eieren.

Alle eivervangers op een rijtje

De onderstaande ingredi├źnten vervangen 1 ei:

  • 1 eetlepel lijnzaad gemengd met 3 eetlepels water
  • 1 eetlepel chiazaad gemengd met 3 eetlepels water
  • 1/2 geprakte banaan
  • 80 gram appelmoes
  • 3 eetlepels pindakaas

Wat gebruik jij in plaats van eieren en heb je ook nog voorkeuren welke vervanger je gebruikt in bepaalde recepten? Ik zit zelf nog midden in de testfase dus ik hoor graag wat jij gebruikt! Een paar dagen geleden heb vegan muffins gemaakt waarin ik de eieren heb vervangen door chiazaad en lijnzaad. Die combinatie blijkt prima te werken. Recept volgt!

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.