Duurzame samenleving zou al op school moeten beginnen

Op scholen wordt bijna geen aandacht besteed aan onderwerpen als groene stroom, biologische voeding of een energiezuinig bouwen. Volgens een groep actieve mensen afkomstig van lerarenopleidingen, roc’s, hogescholen en universiteiten komt er op deze manier nooit een omslag naar een duurzame economie. Een duurzame samenleving zou volgens hun al op school moeten beginnen.

Petitie voor duurzame educatie

De Duurzaam Onderwijs Coalitie komt dan ook met een petitie. Het motto is: een groene generatie vraagt om duurzame educatie. Het doel is dat alle politieke partijen de rol van duurzaamheid in het onderwijs moeten opnemen in hun partijprogramma voor de verkiezingen.

Gabe van Wijk is de petitie afgelopen week gestart. Hij studeert Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht en is als jongerenvertegenwoordiger actief voor de Verenigde Naties. Je kunt de petitie tekenen op www.groenegeneratie.nl.

Campagne voeren door middel van animatiefilmpjes

Mediakunstenares Merel Mirage heeft het helemaal anders aangepakt. Zij heeft in een paar jaar tijd al 125 middelbare scholen,  en daarmee 30.000 jongeren bereikt met campagnes over vrijheid, duurzaamheid en goede voeding. Ze doet dit door middel van animatiefilmpjes die de leerlingen zelf in elkaar knutselen. In haar nieuwste campagne Food from the hood regelt ze ook een bezoek aan een biologische boer in de buurt. Op deze manier kunnen leerlingen ervaren hoe voedsel op een eerlijke en dus duurzame manier wordt verbouwd.

De clips zijn een ware uitvinding. Zo werd er  afgelopen week door twee studenten een korte animatie van Poison Chick en Bio-Girl online gezet. Twee sexy meiden die elkaar te lijf gaan, al vliegend op een wortel. Degene die de strijd wint is natuurlijk de onbespoten Bio-Girl. Er zijn lieveheersbeestjes die dood van bespoten sla vallen, figuren die in de supermarkt moeten kiezen tussen fairtrade en koffie waaraan de boer nauwelijks iets verdient. Volgens Mirage hebben middelbare scholieren veel kennis in zich en juist bij de clips komt die er heel verrassend uit”, vertelt ze. “In beeld kunnen ze zich goed uitdrukken.” De animatie clips kun je bekijken op de site van foodfromthehood.

Omdat scholieren de hele dag al worden overgoten met teksten, komt door het maken van een clipje de boodschap beter over. Er is echter nog behoorlijk wat educatie nodig.

Mirage: “Ze weten veel te weinig. Ik heb het meegemaakt dat een boerin een snijboon omhoog hield en dat een leerling beweerde dat het broccoli was.”

De les op school en het bezoek aan de boer kosten een dag, het filmje zelf is in een paar uur klaar. “Na afloop weten alle scholieren dat biologische producten onbespoten zijn, dat groenten van ver geĆÆmporteerd worden maar ook gewoon om de hoek groeien, en dat er niet altijd een eerlijke prijs wordt betaald voor voedsel.”

Thuis beginnen met duurzaamheid

Thuis kun je natuurlijk ook al veel aan je kinderen leren over duurzaamheid. Waarom gebruiken we natuurlijke producten, scheiden we afval, kopen we biologische voeding en zijn we zuinig met water? Of doe eens een dagje groen! Allemaal kleine dingen waar ze al veel van kunnen leren.

Heb jij nog leuke tips om je kinderen te betrekken bij een duurzamer leven?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.