Review: Bergamot essentiële olie van You Madu

Geschatte leestijd: 7 minuten

Gebruik jij weleens essentiële (etherische) olie? Het wordt veel gebruikt bij aromatherapie, een vorm van kruidengeneeskunde, die gebasseerd is op het gebruik van etherische olieën. Deze therapie is bedoeld om de lichamelijke en mentale gezondheid te bevorderen.

Zelf heb verschillende geuren in huis die ik voor meerdere doeleinden gebruik. Zo voeg ik vaak wat druppels toe aan mijn zelfgemaakte verzorgingsproducten, maar ik gebruik het ook bij het maken van wc-verfrisser en voor een lekkere geur in huis. Ook bij verkoudheid gebruik ik het in de gezichtsstomer. Voor van alles dus. Een nieuwe olie met een geur die ik nog niet kende wilde ik dan ook graag testen.

You Madu

Om kennis te maken met het merk mocht ik van You Madu een essentiële olie uitzoeken om die te proberen. Bij You Mady willen ze een alternatief wil bieden voor de gangbare cosmetica en verzorgingsproducten die vaak ongewenste chemische stoffen bevatten. Daarom zijn hun producten 100% natuurlijk en zonder toevoegingen van deze chemische ingrediënten. Kijk, daar houd ik van.

Daarnaast leveren ze bijna al hun producten in glazen flesje of potjes en is al het verpakkingsmateriaal recycleerbaar.

Bergamot olie

Mijn voorkeur ging uit om de Bergamot olie te testen. Ten eerste omdat ik deze nooit eerder heb gebruikt, ik kende de geur ook helemaal niet. En ten tweede omdat ik de laatste tijd vaker DIY recepten tegenkom waarin Bergamot olie wordt gebruikt. Hoog tijd om dus om deze eens uit te proberen.

Weet jij überhaupt wat Bergamot is? Ik had in ieder geval geen idee, maar het is een citrusvrucht die qua grootte tussen een citroen en een limoen inzit. Bergamot staat erom bekend dat het antibacteriële eigenschappen heeft. Het wordt daarom ook vaak gebruikt in producten tegen puistjes en voor een zuivere huid. Doordat het zo’n aangename geur heeft wordt de olie ook vaak in parfums en deodorants gebruikt. Daarnaast wordt het ook gebruikt als smaakmaker, waaronder Earl Grey thee. Goed, nu weten we dus wat Bergamot is. Maar wat kun je er allemaal mee?

Waar kun je Bergamot olie voor gebruiken?

Op de site van You Madu lees ik dat je de Bergamot olie voor de volgende doeleinden gebruiken:

 • Aromatherapie – Meng de Bergamot olie met een draagolie zoals argan, jojoba of castorolie in een diffuser.
 • Shampoo of schrub – Voeg 2 tot 5 druppels Bergamot olie toe aan je shampoo of scrub.
 • Acne of huidproblemen – Mix enkele druppels met een draagolie en laat tijdens de nacht intrekken in de huid.
 • Deodorant – Meng per 120 ml rozenwater, 5 druppels bergatmotolie, in een sprayflesje, en gebruik dit als deodorant.

Zelf heb ik ook nog het één en ander uitgezocht over Bergamot olie en je kunt het echt voor heel veel dingen gebruiken. Zo zou het volgens professor Paolo Rovesti die hier onderzoek naar heeft gedaan, helpen bij angst en depressie. Daarnaast kun je het gebruiken bij:

 • Acne
 • Wonden
 • Zweren
 • Infecties
 • Eczeem
 • Psoriasis
 • Rusteloosheid
 • Spanning
 • Depressie
 • Slapeloosheid
 • Verkoudheid

Je kunt essentiële oliën het beste mengen met een draagolie. Dit is een plantaardige basisolie die wordt gebruikt om essentiële olie te verdunnen. Je kunt hier bijvoorbeeld kokosolie, amandelolie of jojoba-olie voor gebruiken. Puur op de huid is niet aan te raden want dat kan irriteren. De vuistregel is dat je 2 druppels essentiële olie mengt met een theelepel draagolie (dat zijn ongeveer 100 druppels).

Drie DIY Recepten met Bergamot olie

Met Bergamot olie kun je ontzettend veel kanten op. Zo heb ik het de afgelopen weken meerdere keren gebruikt op verschillende manieren. Dit heb ik ermee gedaan/gemaakt.

1. DIY Body scrub met Bergamot olie

Omdat het maken van body scrub zo kinderlijk eenvoudig is (ik maak het vaak) deel ik hier het recept met je voor bodyscrub met Bergamot olie.

Benodigdheden

 • ½ kop kokosolie
 • 1 kop suiker (ik gebruik rietsuiker, vandaar de bruine kleur 😉)
 • 10 druppels Bergamot olie

Hoe maak je het

 1. Meng de Bergamot olie met de kokosolie en combineer dit met de suiker.
 2. Meng goed en bewaar in een glazen pot.
 3. Ik gebruikt voor dit recept kokosolie omdat ik dat in huis had, maar je kunt ook een andere olie gebruiken zoals zoete amandelolie, jojoba-olie of druivenpitolie. Voor mijn dochter heb ik ook een potje gemaakt en hierbij heb ik 5 druppels Bergamot en 5 druppels lavendelolie gebruikt. Ook erg lekker.

2. Lekker slapen met Bergamot olie

Ik slaap de laatste tijd erg slecht (iets met hormonen) en ik had gelezen dat deze olie kon helpen bij een slechte nachtrust. Dat wilde ik weleens zien. Een paar druppels op een zakdoek of iets dergelijks en dat naast je kussen leggen zou iets moeten doen. Niet teveel druppels want dat heeft juist een stimulered effect en dat wil je juist niet bereiken.

Heeft het geholpen? Helaas niet. Maar dat wil niet zeggen dat het bij jou niet kan werken. Altijd het proberen waard.

3. Droogtrommeldoekjes zelf maken

Ik maak regelmatig zelf wasmiddel en dat bevalt me prima. Het enige wat ik soms mis is een lekker geurtje aan mijn was. Vooral bij het beddengoed. Door zelf droogtrommeldoekjes te maken met Bergamot olie en Lavendelolie zit ruikt mijn was weer lekker fris. Niet overheersend maar heel subtiel. Ik heb dit als volgt gedaan:

Wat heb je nodig?

 • 1/2 kopje witte azijn
 • 10 druppels Bergamot olie
 • 10 druppels Lavendel olie
 • Meerdere stukken stof (ik heb stukken van een oude handdoek geknipt)
 • Een glazen pot met een goed sluitend deksel (een brede opening is handig, zodat je de doek er makkelijk uit kunt pakken)

Hoe maak je het?

 1. Rol elk doekje op en doe ze in de glazen pot.
 2. Meng azijn en etherische oliën in een aparte kom of pot.
 3. Giet het mengsel over de doeken tot ze vochtig zijn, maar niet helemaal doorweekt.
 4. Wanneer je je was in de droger doet, pak je een doekje uit de pot en gooi je dit bij de andere was in de droger.
 5. Is de was droog? Stop het doekje dan weer terug in de pot. Voeg na verloop van tijd nieuwe azijn en olie in de pot of vul het aan.
droogtrommeldoekjes

Conclusie

De Bergamot essentiële olie van You Madu bevat me prima en ga ik zeker vaker gebruiken. Vooral in combinatie met een andere geur vind ik het een heerlijke olie om voor meerdere doeleinden te gebruiken. Ik heb er een nieuwe favoriet bij 😃.

Wat ook erg leuk is bij You Madu, is dat ze kant en klare pakketten hebben die alle ingrediënten bevatten om zelf je eigen verzorgingsproducten te maken. Met daarbij natuurlijk het recept. Zo kun je je eigen lippenbalsem, nachtcréme of zonnebrand maken.

Kortingsactie

Wil jij ook eens een olie of een ander product van You Madu proberen? Wees er dan snel bij. Als lezer van Ecowijs krijg je tot het eind van dit jaar eenmalig 15% korting op je bestelling.

LET OP! DEZE ACTIE IS INMIDDELS VERLOPEN

Gebruik jij wel eens essentiële oliën? Ik ben benieuwd waar je ze voor gebruikt en wat je favoriete geur is.

Let op: Bergamot olie is fototoxisch. Gebruik het daarom niet op een plek van je huid waarmee je wordt blootgesteld aan direct zonlicht of ander ultraviolet licht. Vermijd zonlicht tot 12 uren na het aanbrengen van het product.

Bergamot essentiële olie

€ 7,95
8

Geur

8.0/10

Prijs

8.0/10

Verpakking

8.0/10

Voordelen

 • Ruikt lekker
 • Goede prijs / kwaliteit verhouding

Nadelen

 • Soms wat lastig te doseren

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.