Afgelopen week hebben we zoals beloofd één van de vegetarische rookworsten uitgetest. Dat daar überhaupt al zoveel keus in is vind ik superfijn. Toen wij 6 jaar geleden overstapten naar een vegetarische levensstijl had ik daar compleet geen moeite mee. Ik miste het vlees totaal niet. Totdat het weer de tijd werd van stampotten en snert. Toen miste ik wel iets hartigs wat daar bij hoort. Nu de winkelschappen vol liggen met vleesvervangers is dat niet langer een probleem en kunnen we weer genieten van een lekkere stampot en erwtensoep.
Voor deze test kocht ik drie verschillende vegetarische rookworsten. Vandaag de review van de eerste die we getest hebben.
UNOX vegetarische rookworst
- Inhoud: 250 gram
- Ingrediënten: Water, plantaardige oliën 15,9% (zonnebloem, kokos), verdikkingsmiddelen (guargom, natriumalginaat, xanthaangom, cellulose, carrageen, methylcellulose), EIWITPOEDER 4,1%, erwtenvezel, erwteneiwit 1,5%, aroma, specerijen, zout, gehydrolyseerd mais-eiwit, voedingszuur: citroenzuur, gistextract, champignonextract, aroma, dextrose, glucosestroop, rookaroma, suiker, karamelpoeder, antioxidanten (ascorbinezuur, alfa-tocoferol), kleurstoffen (ijzeroxide, anthocyanine), stabilisator: E450
- Calorieën: 206 kcal per 100 gram
- Eiwitten: 5,4 gram per 100 gram
- Zout: 2,0 gram per 100 gram
- Waar te koop: O.a. bij de Jumbo, Albert Heijn en PLUS.
Vroeger aten we vaak de rookworst van UNOX bij de stampot, dus ik was erg benieuwd of deze qua smaak vergelijkbaar was. De rookworst is verpakt in plastic zoals dat meestal het geval is. Omdat ik er niet van houd om etenswaren op te warmen in plastic (vanwege BPA wat kan lekken) haal ik de worst uit de verpakking en snijd ik deze in schijfjes. Om het op temperatuur te krijgen bak ik de schijfjes een paar minuten in de koekenpan.
We aten de UNOX vegetarische rookworst bij stampot zuurkool.
De smaak van de rookworst lijkt in eerste instantie wel iets op de rookworst die ik ken van vroeger en de structuur lijkt ook enigszins op de ‘gewone’ worst. Dat is zeker een pluspunt. Naarmate ik echter verder kauw vind ik dat het een chemische smaak krijgt. Niet bepaald lekker. De kinderen zijn er al snel uit. Deze rookworst hoeven ze nooit weer, niet te eten (hun woorden). Mijn man vind de rookworst echter wel lekker, dus hij eet dan ook graag onze restjes op. Verschillende meningen dus.
Wat zit er in de rookworst
Wat ik zelf ook minder vind aan deze rookworst is de ellenlange lijst van ingrediënten waaronder enkele die ik normaal gesproken probeer te vermijden. Er zit ook behoorlijk wat zout in, 2 gram (33% per portie). De dagelijkse hoeveelheid zout die je dagelijks mag hebben is 6 gram (advies van het voedingscentrum). Je krijgt door het eten van deze worst dus al een groot gedeelte van je dagelijkse portie naar binnen. Daarnaast is de rookworst ook nog eens behoorlijk aan de prijs. De kosten van €3,77 vind ik behoorlijk hoog als je ziet dat een normale UNOX rookworst €2,88 kost.
Laat ik voorop stellen dat ik het een goed initiatief van UNOX vind dat ze een vegetarische variant hebben gemaakt om ook de vegetariërs onder ons tegemoet te komen, maar voor mijn gevoel hebben ze de plank misgeslagen met deze worst.
Heb jij deze vegetarische rookworst al geprobeerd, en wat vond je ervan?
Geef een reactie