Zelf popcorn maken, en is het een gezonde snack of niet?

popcorn, gezond of niet

Popcorn, de geur doet me altijd direct denken aan de bioscoop. Hou jij daar ook zo van? We eten thuis met regelmaat popcorn. En dan natuurlijk zelfgemaakt, want dat is veel lekkerder. We het steeds vaker in plaats van chips, omdat het gezonder minder ongezond zou zijn dan chips.

Is het inderdaad een gezonde snack of toch niet?

popcorn, gezond of niet

Voedingswaarde van popcorn

Je verwacht het waarschijnlijk niet zo snel, maar wist je dat popcorn vol zit met voedingsstoffen? De voedingswaarde van 100 gram gepofte mais is als volgt:

  • 374 calorieën
  • 4,3 gram vet
  • 7 mg natrium
  • 274 mg kalium
  • 74 gram koolhydraten (waarvan 13 gram voedingsvezels)
  • 11 gram eiwitten
  • 5 mg calcium
  • 0,3 mg vitamine B6
  • 3 mg ijzer
  • 123 mg magnesium

Welke popcorn is het meest gezond

Het hangt ervan af welke popcorn je koopt of hoe je het bereidt, om te bepalen of het gezond is of niet. Laten we eerst eens kijken welke soorten popcorn er zijn:

  • Kant en klare popcorn in een zak
  • Popcorn die je in de magnetron moet opwarmen
  • Popcorn die je zelf kunt maken van pofmais met een popcorn machine of in de pan

Voorverpakte popcorn in een zak

In de supermarkt kun je kant en klare popcorn kopen in een zak. Je hebt dan vaak de keuze tussen zoet en zout waarbij de zoete vaak met caramelsmaak is. Is dit gezond? Nee, niet bepaald. Er zijn vaak ongezonde vetten en kunstmatige aroma’s in verwerkt en er zit meestal enorm veel zout of suiker in.

Magnetron popcorn

Er is ook popcorn die je zelf in de magnetron moet warm maken zodat de korrels open poppen. Is dit dan wel gezond? Nee, ook niet echt. Deze popcorn zit vaak in een papieren zak. En die zak bevat PFOA (perfluoroctaanzuur), een chemische stof die ook in teflonpannen voorkomt. Daarnaast wordt er bij deze variant vaak gebruik gemaakt van oliën die schadelijke transvetten bevatten.

Zelfgemaakte popcorn

Een andere optie is om zelf popcorn te maken van pofmais. Dit kun je ook gewoon in de supermarkt kopen en je kunt van 1 pakje een hele voorraad maken. Is dit dan gezond? Ja, dit is de meest gezonde optie die er is.

Zelfgemaakte popcorn kun je uiteraard zo gezond maar ook zo ongezond maken als je zelf wilt. Voeg je er helemaal niks aan toe dan is het het gezondst, maar of je dat ook lekker vindt? Zelf hebben we een popcorn machine en het voordeel daarvan is dat je er niets aan toe hoeft te voegen. Geen olie of wat dan ook. Ik gooi de mais in een bakje en de machine doet zijn werk.

Deze popcorn heeft dan ook het laagste aantal calorieën. Nadat de mais gepoft is hoef je zelf alleen nog zout toe te voegen. Of iets zoets wanneer je van zoete mais houdt.

Zelf popcorn maken?

Heb je geen popcorn machine dan kun je ook heel eenvoudig zelf popcorn maken in een pan. Dat doe je op de volgende manier.

Benodigde tijd: 3 minuten

Recept popcorn:

  1. Pan met olie

    Zet een grote pan op de warmtebron en voeg hier een scheutje olie aan toe.

  2. Popcorn toevoegen

    Wanneer de olie heet is bedek je de pan met een bodempje pofmais. Schud de pan wat heen en weer zodat alle mais met olie bedekt wordt.

  3. Deksel op de pan

    Leg een deksel op de pan. Na een tijdje hoor je de mais in de pan poffen . Schud de pan zo nu en dan wat heen en weer. Wanneer je het bijna niet meer hoort poffen zet je de warmtebron uit. Wacht dan nog even tot je echt niets meer hoort en haal dan de deksel van de pan.

  4. Voeg nu zout of iets zoets toe.

    Voor hartige popcorn kun je zout toevoegen. Omdat dit moeilijk hecht aan de popcorn kun je de randen van een schaal wat invetten met olie en daar wat zout overheen gooien. Wanneer je de popcorn dan in de schaal doet even goed heen en weer schudden of eventueel met je handen goed door elkaar mengen en langs de ingevette randen gaan. Het makkelijkste is om gezouten boter in een pannetje te smelten en dit over de popcorn te gieten, maar dit maakt het wel direct ongezonder. Voor zoete popcorn kun je het volgende doen. Meng in een steelpannetje op middelhoog vuur wat poedersuiker met water en laat dit karameliseren. Giet dit vervolgens over de popcorn en schud nog even om.

Conclusie

Popcorn is een gezonde snack mits je het op de juiste manier klaarmaakt. Het bevat vezels en zit volgens een onderzoek wat is gedaan door de Universiteit van Scranton boordevol polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die ontstekingsremmend werken, en ze hebben een anti-carcinogene werking.

Dit betekent natuurlijk niet dat je elke dag een hele zak popcorn op moet eten, maar zo nu en dan kan echt geen kwaad. Alles met mate zou ik zeggen.

Hoe eet jij je popcorn het liefst?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.