Natuurlijke verzorgingsproducten, waar begin ik?

Wanneer je de stap zet om over te stappen op natuurlijke ecologische verzorgingsproducten is het soms moeilijk om te bepalen waar je moet beginnen. Logisch, je kunt niet van de een op de andere dag compleet ‘groen’ zijn. Begin daarom als eerste met het vervangen enkele producten die je regelmatig gebruikt.

Welke producten vervangen

De volgende producten zijn een mooi begin om mee te starten wanneer je gezondere keuzes wilt maken op het gebied van verzorging.

Gezichtscrème

Gezichtscrème blijft lang zitten op je huid en geeft chemicaliën daarom ruim de tijd om goed te worden opgenomen. Kies daarom altijd voor een gezichtscrème met natuurlijke etherische oliën en zonder synthetische kleurstoffen, minerale oliën, parabenen en conserveringsmiddelen.

Deodorant

Het meest actieve en effectieve ingrediënt in deodorant is aluminium. Aluminium blokkeert de poriën zodat het zweet niet naar buiten kan komen. Het vermoeden bestaat dat dit gezondheidsproblemen kan veroorzaken doordat giftige stoffen het lichaam door middel van zweet niet kunnen verlaten.  Een beter alternatief is een natuurlijke deodorant te gebruiken die de bacteriën bestrijdt (die de geur veroorzaken), maar het natuurlijke proces niet afremmen. Op deze manier raak je wel je afvalstoffen kwijt.

Parfum

De meeste mensen gebruiken elke dag parfum en sommigen spuiten het zelfs meerdere malen per dag op hun lichaam. Vaak zijn deze parfums gemaakt van synthetische ingrediënten, die de geur nabootsen maar niet van de echte plant gemaakt zijn. Beter is het om een parfum te kiezen die gemaakt is van water, alcohol en natuurlijke essentiële oliën. Check bij de ingrediënten en vermijd parfum waarin synthetische kleurstoffen, minerale oliën, parabenen en conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd.

Controleer of op je product een keurmerk staat om er zeker van te zijn dat je een natuurlijk product koopt.

Mijn eigen ervaring is, dat wanneer je overstapt op natuurlijke producten, er ook daadwerkelijk een ‘knop’ omgaat. Bij mij bleef het niet alleen bij natuurlijke verzorgingsproducten. Dat komt natuurlijk omdat ik steeds meer kwam te weten over schadelijke stoffen in producten maar bijvoorbeeld ook slechte toevoegingen in voeding (de kant en klare pakjes). Daardoor had ik steeds meer de neiging om bij alles wat ik kocht naar de ingrediënten te kijken. Best vermoeiend in het begin wanneer ik weer eens met mijn briefje door de supermarkt liep en alle producten helemaal ging checken. Het kostte me toen wel even tijd, maar ik pluk er nu de vruchten van. Het briefje heb ik niet meer nodig en ik weet nu inmiddels wel wat ‘goed’en wat ‘slecht’ is.

Schoonmaakmiddel

Mijn keukenkastje stond ook altijd vol met flessen schoonmaakmiddel. Eéntje voor de meubels, de ramen, het toilet, de kozijnen, noem maar op. Behoorlijk agressieve middelen allemaal. Ik ben toen op zoek gegaan naar schoonmaakmiddelen die minder belastend zijn voor het milieu en die ik veiliger kan gebruiken in de buurt van mijn kinderen, maar deze kon ik in de supermarkt niet vinden. Wel zijn ze te koop bij de meeste natuurvoedingswinkels. Het blijkt ook helemaal niet nodig te zijn om voor elke klus een ander schoonmaakmiddel te gebruiken. Met één allesreiniger kom je al een heel eind. Een goed begin dus om daar mee te starten!

Ook leuk om te lezen!

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Verkeerde huidverzorging :verzadigde vetten, paraffine, paraffinederivaten of andere nadelige stoffen en toevoegingen kunnen de huid aantasten. Als de huid door verkeerde verzorging haar belangrijkste functie als uitleiding orgaan niet meer of juist heel slecht beperkt kan uitvoeren heeft dit een hele schadelijke uitwerking op het totale organisme wat uiteindelijk chronische ziekten bevorderd en ook dan in stand kan houden.

  2. Het is misschien een idee om met HARA te beginnen. Het is een natuurvriendelijk schoonmaakmiddel. Ik geef je graag alle informatie

  3. Hoi, ik heb deze deodorant aangeschaft: We Love The Planet – Sweet Serenity (via bol). Nu heb ik onder 1 oksel een moedervlek. rond die moedervlek werd de huid erg rood en onrustig. Bij deodorant van de drogist heb ik dit nog nooit gehad. Kun jij mij een deodorant aanraden die duurzaam/natuurlijk is, maar wel mild (ik ben niet zo van het zelf maken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.